Zachęcam wszystkich do odwiedzenia kina i obejrzenie filmu "Czarny Czwartek" bardzo dokładnie odzwierciedla wydarzenia grudniowe na podstawie historii rodziny Drywa. Sporo materiałów archiwalnych zostało wplecionych w film, nie tylko tych często pokazywanych.
Szukam jak na razie bezskutecznie zdjęcia z 1970 r. ulicy Kartuskiej - najlepiej z okolicy dawnej szkoły 68 zastawionej przejeżdżającymi czołgami.
Chcę umieścić w "wypracowaniu domowym" wnuka!
_________________ Kłaniam się
Tylko ten może zmieniać poglądy, kto je posiada.
Wysłany: Pon Lut 08, 2016 7:06 pm Re: 40 - sta rocznica rozruchów w Gdańsku
Hamburger napisał/a:
Może są wśród nas Forumowicze, którzy pamiętają te pełne niepokoju oraz napięcia dni i podzielą się swoimi wspomnieniami ?,.
Przeczytałem pobieżnie kilkanaście postów. To zajmujące, ale widać ludzie nie złej woli tylko chyba z tytułu młodego wieku wspominają często wydarzenia z lat 1980-1982 zamiast tytułowych 1970-71. Cóż może warto w tytule umieszczeć więcej szczegółów. Jeden i drugi temat jest ważny, ale mieszanie ich wprowadza często dysinformację.
W grudniu 1970 mój tata był wśród strajkujących, a ja miałem dopiero 6 lat. Pamiętam jednak i te przyśpiewki których uczyłem się na podwórku i powszechny niepokój, który przenosił się z dorosłych na dzieci.
Pamiętam też przestrogi przed przelatującymi śmigłowcami MO które zrzucały ulotki a przy okazji petardy, które ponoć niejednokrotnie pokaleczyły przypadkowych zaciekawionych przechodniów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum