Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Grodzisko Reaktywacja?
Autor Wiadomość
Gdaaanszczanka 

Wysłany: Pon Gru 19, 2005 12:15 pm   

pumeks napisał/a:
Mam pomysł, utwórzmy jakieś konto i zróbmy ściepę na wykup Biskupiej Górki :hurra:

:== Dla mnie bomba... Daje pierwszą złotówkę... Kto da milion?? :%

A POTEM:

:cisza:

Pepo napisał/a:
...jest taki plan, aby w przyszłości (i to wcale nie tak dalekiej...) połączyć następnie taką samą kolejką PKFM Grodzisko z Biskupia Górką,....
Kolejnymi zakusami, no ale tu już faktycznie zdecydowanie daaalsza perspektywa, z Biskupiej połączyć kolejką bastiony nad opływem Motławy. Ciekawie by było, nie powiem :)

I JESZCZE!!!

Sabaoth napisał/a:
A potem bastiony z mostem wantowym, most wantowy z Westerplatte, Westerplatte z Jaśkową Doliną, a jak połączymy Jaśkówkę z Grodziskiem to będziemy mogli jeździć w kółko jak na karuzeli :hihi:

I JESTESMY WLASCICIELAMI KWITNACEJ ATRAKCJI TURYSTYCZNIE!!!!! :haha: :hiihihi: :hiihihi: :haha:

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pon Gru 19, 2005 1:32 pm   

pumeks
Cytat:

Mam pomysł, utwórzmy jakieś konto i zróbmy ściepę na wykup Biskupiej Górki :hurra:

Przychodzi mi do głowy pomysł kolejnej wycieczki.....oczywiście Last Minute :%
aby oszacować majątek, zwiedzić obiekt oraz obejrzeć panoramę miasta z niedostepnego tarasu a może nawet wieży
hmm....

www.staraoliwa.pl

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Gru 19, 2005 1:39 pm   

kilka osob tam już było podczas Dni Nauki 2 lata temu, a część, w tym piszący tego posta, nie był i bardzo chciałby być :mrgreen:

Gdaaanszczanka 

Wysłany: Wto Gru 20, 2005 11:13 am   

:) TO, CO KUPUJEMY?? :OO Pani dyrektor Pilarczyk potwierdza ze będziemy właścicielami ogromnej atrakcji turystycznej.

Projekty kolejki linowej na Grodzisko Sobota, 17 grudnia 2005r.

"Na początku 2009 roku, zgodnie z planami, będziemy wjeżdżać na Grodzisko wagonikami. Architekci i pracownicy Parku Kulturowego Fortyfikacji Miejskich "Twierdza Gdańsk" zaprezentowali wczoraj projekty kolei linowej. Na razie trwają dyskusje, który z nich zostanie zrealizowany.
Architekci przygotowali dwa plany przebiegu kolejki. Stacja początkowa w obu przypadkach znajduje się na terenie PKP. Zgodnie z pierwszym wariantem, trasa będzie liczyć 457 metrów. Do wagoników będziemy zaś wsiadać na tyłach Bastionu św. Elżbiety, w miejscu gdzie obecnie znajduje się parking. Stacja początkowa, według drugiego pomysłu, zbudowana ma być w nadbudowie windy dworcowej. W tym przypadku długość linii wyniesie 400 metrów.
- To będzie wspaniała atrakcja turystyczna. Zastanawiamy się, który z projektów będzie lepszy. Zaletą pierwszego wariantu jest z pewnością to, że stacja początkowa znajduje się na placu, do którego będą mogły swobodnie dojechać auta - mówi Andrzej Basiński, architekt.
W obu przypadkach lina będzie rozpięta na 5 słupach. Z kolejki będziemy wysiadać na stacji znajdującej się na Niskim Czole Kurkowym Fortu Grodzisko, zbudowanej między dwoma wartowniami. W każdym wagoniku, według planów, zmieści się sześć osób. Kolejka nawiązuje do towarowej kolejki linowej działającej w Gdańsku w połowie XVII wieku i jest częścią programu Hewelianum. Wstępny koszt szacuje się na 3,5 do 4 mln złotych.
- Kolej linowa pozwoli na sprawną i przyjemną komunikację turystów na wzniesienia fortyfikacji, eliminując wszelkie utrudnienia w dostępie do Grodziska - mówi Grażyna Pilarczyk, dyrektor Parku Kulturowego Fortyfikacji Miejskich"

:wow: :wow: :wow: CO WY NA TO???

Horhe 
Twierdza Gdańsk

Wysłany: Wto Gru 20, 2005 11:29 am   

No tak, ale kolejka Wijbego była pomiędzy Biskupią Górką,a Bastionem Św. Gertrudy.

Gdaaanszczanka 

Wysłany: Wto Gru 20, 2005 12:12 pm   

Horhe napisał/a:
No tak, ale kolejka Wijbego była pomiędzy Biskupią Górką,a Bastionem Św. Gertrudy.

NO tak :roll: ...dziękuje za zwrócenie uwagi
nie pozostaje mi nic innego jak tylko się wstydzić

co niemniejszym czynie :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Wto Gru 20, 2005 3:23 pm   

Mikołaj napisał/a:
kilka osob tam już było podczas Dni Nauki 2 lata temu, a część, w tym piszący tego posta, nie był i bardzo chciałby być :mrgreen:

A ja tam byłem jesienią 2003 ale nie z okazji Dni Nauki czy czegoś takiego, ale z okazji bycia w sąsiedztwie :wink: . Wjechaliśmy z kolegą przez główną bramę (była otwarta 8O ) i - przez nikogo nie zatrzymywani - zaparkowaliśmy pod budynkiem. Wesoło się zrobiło, gdy wyjąłem aparat i zacząłem robić zdjęcia obiektu - wybiegł jakiś policyjny cieć i muszę przyznać, że był mocno wkurzony. Zachowawszy zimną krew zapytałem jeszcze czy mogę wejść na wieżę, bo stamtąd to mógłbym zrobić dopiero wspaniałe zdjęcia Gdańska :hihi: . Niestety Pan Policjant nie był skory do współpracy w tej materii i kazał nam opuścić teren komendy 8))

Było to o tyle ciekawe, że równie dobrze mogliśmy być terrorystami a nasze auto mogło być nafaszerowane jakimś ładunkiem wybuchowym i nikt by nawet nie zauważył, jak zrobilibyśmy duże bum :wow:

Żeby nie być gołosłownym, załączam zdjęcia :wink:

2.JPG
Plik ściągnięto 15366 raz(y) 56,84 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 15366 raz(y) 33,13 KB

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Wto Gru 20, 2005 5:24 pm   

Cytat:
Zachowawszy zimną krew zapytałem jeszcze czy mogę wejść na wieżę, bo stamtąd to mógłbym zrobić dopiero wspaniałe zdjęcia Gdańska . Niestety Pan Policjant nie był skory do współpracy w tej materii i kazał nam opuścić teren komendy

To można załatwić, musimy powrócić do pomysłu w 2006 roku.

www.staraoliwa.pl

Pietrucha 
onomasta-gangsta
Pietruszy

Wysłany: Czw Gru 22, 2005 12:42 pm   

Cytat:
Zachowawszy zimną krew zapytałem jeszcze czy mogę wejść na wieżę, bo stamtąd to mógłbym zrobić dopiero wspaniałe zdjęcia Gdańska

A myśmy mogli oficjalnie wejść na wieżę, zajrzeć w każda dziurę i podziwiac panorame miasta :D

Gdynka 

Wysłany: Wto Lip 25, 2006 4:30 pm   

villaoliva napisał/a:
Cytat:
Zachowawszy zimną krew zapytałem jeszcze czy mogę wejść na wieżę, bo stamtąd to mógłbym zrobić dopiero wspaniałe zdjęcia Gdańska . Niestety Pan Policjant nie był skory do współpracy w tej materii i kazał nam opuścić teren komendy

To można załatwić, musimy powrócić do pomysłu w 2006 roku.

Wracajmy! Już jest 2006!

Policjanci wczoraj świętowali na Biskupiej Górce co odnotowała Telewizja Gdańsk i przez krótką chwilkę za plecami rzecznika prasowego można zobaczyć panoramę Gdańska. Jeśli nie chcecie :evil: :% :burn: że to miejsce dostępne tylko dla wybranych, to lepiej nie oglądajcie. Jeśli ktoś ma mocne nerwy to wczorajsza Panorama jest tutaj , a materiał o imprezce jest w ok. 6, 7 minucie.
A tak właściwie to dlaczego mnie nie zaprosili??? :hihi:

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 4:58 pm   Tajemnice Twierdzy Gdańsk - dzień otwarty na Grodzisku

Wracając do tematu Grodziska. Będzie można zwiedzić to co na codzień zamknięte :)

Cytat:
Tajemnice Twierdzy Gdańsk - dzień otwarty na Grodzisku

Akcja „Tajemnice Twierdzy Gdańsk” jest edukacyjno-historyczną odpowiedzią na potrzebę poznawania miejsc niedostępnych i tajemniczych na terenie Fortu Grodzisko, które na co dzień są zamknięte.

W sobotę, 15 grudnia 2007 roku (w godzinach od 10.00 do 15.00), gdański Fort Grodzisko zostanie udostępniony do zwiedzania. Z tej okazji przygotowywana jest specjalna trasa wycieczkowa, wiodącą przez najciekawsze miejsca fortu. Zwiedzanie uatrakcyjni udział grup rekonstrukcyjnych, które przedstawią sceny z różnych okresów historii Grodziska. Goście przejdą korytarzami, poternami, obejrzą wnętrza Kaponiery Południowej, Baterii Moździerzy i Galerii Strzeleckiej. Zobaczą jak wygląda prawdziwa, działająca kuźnia. To niepowtarzalna okazja, aby obejrzeć Fort Grodzisko, na terenie którego powstaje Centrum Hewelianum.

Dla zwiedzający zostaną udostępnione:

• Kaponiera Środkowa
• Bateria Moździerzy
• Poterna Baterii Moździerzy
• Kaponiera Południowa
• Galeria Strzelecka

Wycieczka zajmie około 1 godziny. Zapraszamy do zwiedzania fortu z przewodnikiem w godzinach od 10.30 do 15.00 (wejścia co pół godziny; pierwsze o 10.30, ostatnie o 14.00). Wstęp wolny!

Dodatkowe atrakcje:

• rycerze
• żołnierze napoleońscy
• żołnierze II Wojny Światowej
• kuźnia
• ognisko

www.staraoliwa.pl

fazi 
obserwator

Wysłany: Pią Gru 14, 2007 9:27 am   

No fajnie, ale skąd zaczną ruszać wycieczki? Gdzie znajdzie się punkt startu, wie ktoś?

nonnenacker 

Wysłany: Pią Gru 14, 2007 9:41 am   

O matulu ! kurka wodna ja jutro będę w pracy do 14 więc się nie załapię a szkoda niektóre z tych miejsc udało mi się zwadzić w wieku szczenięcym długo zanim zostały zabezpieczone przed dostępem do nich :lol: , chętnie bym się tam wybrał ponownie.
Ciekawe czy będzie to impreza cykliczna.

fazi,
Info na stronie Twierdzy http://www.grodzisko.pl/index.php?n=330

(wejścia co pół godziny; pierwsze o 10.30, ostatnie o 14.00; zbiórka przy budynku biurowym PKFM "Twierdza Gdańsk"- dawne Koszary Schronowe, ul. Maja 9A).
Pozdrawiam

fazi 
obserwator

Wysłany: Pią Gru 14, 2007 3:08 pm   

Uff , ja jutro też idę tyrać, ale dla takiej atrakcji zawinę się z pracy o 12 :D
Dzięki za pomoc w zlokalizowaniu startu.

fazi 
obserwator

Wysłany: Nie Gru 16, 2007 7:15 pm   

Kilka fotek dla tych, którzy nie mogli się stawić

DSC00138.JPG
Plik ściągnięto 14766 raz(y) 29,45 KB

DSC00136.JPG
Plik ściągnięto 14766 raz(y) 37,42 KB

DSC00139.JPG
Plik ściągnięto 14766 raz(y) 69,19 KB

DSC00131.JPG
Plik ściągnięto 14766 raz(y) 41,04 KB