Mam pomysł, utwórzmy jakieś konto i zróbmy ściepę na wykup Biskupiej Górki
Dla mnie bomba... Daje pierwszą złotówkę... Kto da milion??
A POTEM:
Pepo napisał/a:
...jest taki plan, aby w przyszłości (i to wcale nie tak dalekiej...) połączyć następnie taką samą kolejką PKFM Grodzisko z Biskupia Górką,....
Kolejnymi zakusami, no ale tu już faktycznie zdecydowanie daaalsza perspektywa, z Biskupiej połączyć kolejką bastiony nad opływem Motławy. Ciekawie by było, nie powiem
I JESZCZE!!!
Sabaoth napisał/a:
A potem bastiony z mostem wantowym, most wantowy z Westerplatte, Westerplatte z Jaśkową Doliną, a jak połączymy Jaśkówkę z Grodziskiem to będziemy mogli jeździć w kółko jak na karuzeli
I JESTESMY WLASCICIELAMI KWITNACEJ ATRAKCJI TURYSTYCZNIE!!!!!
Mam pomysł, utwórzmy jakieś konto i zróbmy ściepę na wykup Biskupiej Górki
Przychodzi mi do głowy pomysł kolejnej wycieczki.....oczywiście Last Minute
aby oszacować majątek, zwiedzić obiekt oraz obejrzeć panoramę miasta z niedostepnego tarasu a może nawet wieży
hmm....
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
TO, CO KUPUJEMY?? Pani dyrektor Pilarczyk potwierdza ze będziemy właścicielami ogromnej atrakcji turystycznej.
Projekty kolejki linowej na Grodzisko Sobota, 17 grudnia 2005r.
"Na początku 2009 roku, zgodnie z planami, będziemy wjeżdżać na Grodzisko wagonikami. Architekci i pracownicy Parku Kulturowego Fortyfikacji Miejskich "Twierdza Gdańsk" zaprezentowali wczoraj projekty kolei linowej. Na razie trwają dyskusje, który z nich zostanie zrealizowany.
Architekci przygotowali dwa plany przebiegu kolejki. Stacja początkowa w obu przypadkach znajduje się na terenie PKP. Zgodnie z pierwszym wariantem, trasa będzie liczyć 457 metrów. Do wagoników będziemy zaś wsiadać na tyłach Bastionu św. Elżbiety, w miejscu gdzie obecnie znajduje się parking. Stacja początkowa, według drugiego pomysłu, zbudowana ma być w nadbudowie windy dworcowej. W tym przypadku długość linii wyniesie 400 metrów.
- To będzie wspaniała atrakcja turystyczna. Zastanawiamy się, który z projektów będzie lepszy. Zaletą pierwszego wariantu jest z pewnością to, że stacja początkowa znajduje się na placu, do którego będą mogły swobodnie dojechać auta - mówi Andrzej Basiński, architekt.
W obu przypadkach lina będzie rozpięta na 5 słupach. Z kolejki będziemy wysiadać na stacji znajdującej się na Niskim Czole Kurkowym Fortu Grodzisko, zbudowanej między dwoma wartowniami. W każdym wagoniku, według planów, zmieści się sześć osób. Kolejka nawiązuje do towarowej kolejki linowej działającej w Gdańsku w połowie XVII wieku i jest częścią programu Hewelianum. Wstępny koszt szacuje się na 3,5 do 4 mln złotych.
- Kolej linowa pozwoli na sprawną i przyjemną komunikację turystów na wzniesienia fortyfikacji, eliminując wszelkie utrudnienia w dostępie do Grodziska - mówi Grażyna Pilarczyk, dyrektor Parku Kulturowego Fortyfikacji Miejskich"
kilka osob tam już było podczas Dni Nauki 2 lata temu, a część, w tym piszący tego posta, nie był i bardzo chciałby być
A ja tam byłem jesienią 2003 ale nie z okazji Dni Nauki czy czegoś takiego, ale z okazji bycia w sąsiedztwie . Wjechaliśmy z kolegą przez główną bramę (była otwarta ) i - przez nikogo nie zatrzymywani - zaparkowaliśmy pod budynkiem. Wesoło się zrobiło, gdy wyjąłem aparat i zacząłem robić zdjęcia obiektu - wybiegł jakiś policyjny cieć i muszę przyznać, że był mocno wkurzony. Zachowawszy zimną krew zapytałem jeszcze czy mogę wejść na wieżę, bo stamtąd to mógłbym zrobić dopiero wspaniałe zdjęcia Gdańska . Niestety Pan Policjant nie był skory do współpracy w tej materii i kazał nam opuścić teren komendy
Było to o tyle ciekawe, że równie dobrze mogliśmy być terrorystami a nasze auto mogło być nafaszerowane jakimś ładunkiem wybuchowym i nikt by nawet nie zauważył, jak zrobilibyśmy duże bum
Zachowawszy zimną krew zapytałem jeszcze czy mogę wejść na wieżę, bo stamtąd to mógłbym zrobić dopiero wspaniałe zdjęcia Gdańska . Niestety Pan Policjant nie był skory do współpracy w tej materii i kazał nam opuścić teren komendy
To można załatwić, musimy powrócić do pomysłu w 2006 roku.
Zachowawszy zimną krew zapytałem jeszcze czy mogę wejść na wieżę, bo stamtąd to mógłbym zrobić dopiero wspaniałe zdjęcia Gdańska . Niestety Pan Policjant nie był skory do współpracy w tej materii i kazał nam opuścić teren komendy
To można załatwić, musimy powrócić do pomysłu w 2006 roku.
Wracajmy! Już jest 2006!
Policjanci wczoraj świętowali na Biskupiej Górce co odnotowała Telewizja Gdańsk i przez krótką chwilkę za plecami rzecznika prasowego można zobaczyć panoramę Gdańska. Jeśli nie chcecie że to miejsce dostępne tylko dla wybranych, to lepiej nie oglądajcie. Jeśli ktoś ma mocne nerwy to wczorajsza Panorama jest tutaj , a materiał o imprezce jest w ok. 6, 7 minucie.
A tak właściwie to dlaczego mnie nie zaprosili???
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 4:58 pm Tajemnice Twierdzy Gdańsk - dzień otwarty na Grodzisku
Wracając do tematu Grodziska. Będzie można zwiedzić to co na codzień zamknięte
Cytat:
Tajemnice Twierdzy Gdańsk - dzień otwarty na Grodzisku
Akcja „Tajemnice Twierdzy Gdańsk” jest edukacyjno-historyczną odpowiedzią na potrzebę poznawania miejsc niedostępnych i tajemniczych na terenie Fortu Grodzisko, które na co dzień są zamknięte.
W sobotę, 15 grudnia 2007 roku (w godzinach od 10.00 do 15.00), gdański Fort Grodzisko zostanie udostępniony do zwiedzania. Z tej okazji przygotowywana jest specjalna trasa wycieczkowa, wiodącą przez najciekawsze miejsca fortu. Zwiedzanie uatrakcyjni udział grup rekonstrukcyjnych, które przedstawią sceny z różnych okresów historii Grodziska. Goście przejdą korytarzami, poternami, obejrzą wnętrza Kaponiery Południowej, Baterii Moździerzy i Galerii Strzeleckiej. Zobaczą jak wygląda prawdziwa, działająca kuźnia. To niepowtarzalna okazja, aby obejrzeć Fort Grodzisko, na terenie którego powstaje Centrum Hewelianum.
Wycieczka zajmie około 1 godziny. Zapraszamy do zwiedzania fortu z przewodnikiem w godzinach od 10.30 do 15.00 (wejścia co pół godziny; pierwsze o 10.30, ostatnie o 14.00). Wstęp wolny!
Dodatkowe atrakcje:
• rycerze
• żołnierze napoleońscy
• żołnierze II Wojny Światowej
• kuźnia
• ognisko
O matulu ! kurka wodna ja jutro będę w pracy do 14 więc się nie załapię a szkoda niektóre z tych miejsc udało mi się zwadzić w wieku szczenięcym długo zanim zostały zabezpieczone przed dostępem do nich , chętnie bym się tam wybrał ponownie.
Ciekawe czy będzie to impreza cykliczna.
(wejścia co pół godziny; pierwsze o 10.30, ostatnie o 14.00; zbiórka przy budynku biurowym PKFM "Twierdza Gdańsk"- dawne Koszary Schronowe, ul. Maja 9A).
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum