Marcin nie mogłeś tego podać wcześniej, a ja zapłaciłem 45 zł za zawarte tam wilkierze wsi żuławskich.
I przy okazji prośba o objaśnienie ilustracji.
Kto pyta nie płaci A co jest niejasnego na tej ilustracji? Wydaje mi się, że na planach jakie wstawiłeś na pierwszej stronie wątku wszystko jest opisane.
Co do książki najpierw Biblioteka Narodowa podała, że jest ona tylko w Niemczech, potem, że jedynie w Krakowie na Bibliotece Jagiellońskiej. A teraz się okazuje, ze mamy ją w Polsce w kilku miejscach. Co do ilustracji chodzi mi o lokalizację w terenie i porównanie ze stanem współczesnym np. cmentarza to sobie nie przypominam.
chodzi mi o lokalizację w terenie i porównanie ze stanem współczesnym np. cmentarza to sobie nie przypominam
Też, cmentarza nie zauważyłem. Trzeba będzie wpaść popatrzyć.
Budyneki "A" i "B" to te najlepiej zachowany - zamieszkałe (przy narożniku bud. "A" widać bramę zachowaną do dzisiaj). Budynek "C" to ten, w którym jest kaplica. "D" to obecnie ruina. Obiekty E, F, G, H, i baszty nie istnieją. Ewentualnie ich fundamenty, ale nie widoczne ponad zaroślami. Nowa brama wjazdowa stoi w miejscu gdzie "G" dochodzi do przejazdu przez fosę.
Układ dróg, młyn, mostek do ogrodu zgodny ze stanem współczesnym.
Jak pisze Kazimierz Czeczotko w swej pracy "Grabiny Zameczek" w miejscowym parku były 2 stawy rybne, koło muru parkowego mogiła wojenna, a na wschodnim przedpolu zamkowym ogród z cmentarzem ewangelickim zniszczonym po wojnie (dzieci grały czaszkami jak w piłkę).
I kolejne pytanie - czy istnieje ta stara szkoła? W Grabinie pracowałem i mieszkałem ponad 30 lat temu, ale nie przywiązywałem uwagi do lokalnych zabytków. I parę miejscowych ciekawostek.
Piwnice z rysunków istnieją. Trochę zdewastowane, choć w lepszym stanie niż reszta zamku. Wbrew sugestii Krzysztofa, zamek przejmuje Gmina, nie CBA. Stara szkoła to dzisiaj budynek prywatny. Jest po remoncie. Wieczorem wrzucę kilka zdjęć.
Post edytowany, DW
Już jest wieczór, więc kilka obiecanych widoków starej szkoły. Przepraszam, nie przykładałem się specjalnie.
3.jpg stara szkoła
Plik ściągnięto 23170 raz(y) 47,44 KB
4.jpg drzwi wejściowe
Plik ściągnięto 23170 raz(y) 26,95 KB
5.jpg schody na poddasze
Plik ściągnięto 23170 raz(y) 31,85 KB
6.jpg niesłuszne godło, słusznie minionego systemu na politycznej poniewierce
Plik ściągnięto 23170 raz(y) 43,45 KB
7.jpg kuchnia na poddaszu
Plik ściągnięto 23170 raz(y) 32,59 KB
8.jpg pokój gościnny
Plik ściągnięto 23170 raz(y) 33,22 KB
9.jpg rupieciarnia
Plik ściągnięto 23170 raz(y) 53,14 KB
_________________ Poldergeist
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Czw Wrz 16, 2010 12:19 am, w całości zmieniany 1 raz
A sołtys grabiński zajął 2. miejsce w rankingu sołtysów roku. Za dewastację obiektu? Może masz zdjęcia biur w "zamku" i starych oraz nowych obór i suszarni pasz. Miło będzie powspominać.
Zamek jest/był w rękach prywatnych. Chcesz powiedzieć, ze jego właścicielem był sołtys grabiński? Czy tylko go nie lubisz? Zdjęć biur nie mam. Większość pomieszczeń jest obecnie zamknięta, zamków nie forsowałem. Na piętrze mieszka jeszcze jedna rodzina. Z zabudowań zachowało się tylko to, co pokazał już Krzysztof. Dorzucę tylko część murów oznaczoną na planie symbolem D. W zaroślach znaleźć można resztki murów, zarysy fundamentów. Łatwo skręcić kark, więc ostrożnie. Odpadający tynk ze ścian zewnętrznych, pozwala zaobserwować etapy rozbudowy. Ale o tym innym razem.
10.jpg brakujący fragment
Plik ściągnięto 23169 raz(y) 57,02 KB
11.jpg korytarz, widok od wejścia
Plik ściągnięto 23169 raz(y) 45,98 KB
12.jpg zachowane drzwi wahadłowe
Plik ściągnięto 23169 raz(y) 54,54 KB
13.jpg widok korytarza w kierunku wejścia głównego
Plik ściągnięto 23169 raz(y) 51,49 KB
14.jpg wejście główne, widok od strony wnętrza zamku
Allegro - tylko 99 zł. Karta pocztowa z opisem ilustrująca budowę akweduktu ziemnego między Kłodawą a Motławą w 1910 r. Krzysztof objaśnij fachowo detale budowli
Po ponad dwudziestu latach Gmina Suchy Dąb odzyskała z powrotem dawny, wójtowski zamek krzyżacki w Grabinach Zameczku. Do pierwszy krok do rewitalizacji tego miejsca i przywrócenia cennego zabytku Gminie i jej mieszkańcom. Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków jeszcze w tym roku wykona nową dokumentację architektoniczną zameczku. To działanie ze strony WUOZ to również kolejny krok w kierunku ponownej. mówiąc banalnie "świetności" tego miejsca, chociaż wszystkie zaangażowane w to strony są dopiero na początku tej drogi...
_________________ „Chamstwu w życiu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom”.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum