Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Gdynia Mały Kack
Autor Wiadomość
feyg 

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 8:39 pm   

Pałac w Małym Kacku ówczesny właściciel Juliusz Jewelowski wydzierżawił Towarzystwu Nauczycieli Szkół Średnich i Wyższych. Pocztówka wysłana w 1935 roku

Gdynia Mały Kack Pałac.jpg
Plik ściągnięto 10687 raz(y) 35,68 KB

feyg 

Wysłany: Nie Wrz 07, 2008 1:01 pm   

Dzięki Pumeksowi wątek wzbogaci się o zdjęcie Juliusa Jewelowskiego

źródło: Marek Andrzejewski "Ludzie Wolnego Miasta Gdańska"

bekon 

Wysłany: Pią Paź 24, 2008 9:11 pm   

"W moich stronach" na ul. Lotników mawiano "psia górka" nie wiem dlaczego, a tak poza tym kto był w dzieciństwie na tyle odważny i głupi żeby przejść pod Lotników rzeką Kaczą ?
(Ja byłem) :mrgreen:

lotnik_w.jpg
Plik ściągnięto 10480 raz(y) 74,99 KB

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Gru 09, 2013 10:43 pm   

Do niedawna, przed dworem, na wysokości mniej więcej lewego skrzydła stał budynek. Ostatnio chyba mieściły się w nim garaże. Czy jest możliwe, że był wybudowany w czasie lub tuż przed wojną?

aaIMGP2839 [iPhone].jpg
Plik ściągnięto 9265 raz(y) 63,19 KB

feyg 

Wysłany: Wto Gru 10, 2013 11:26 am   

Jakieś budynek tam był, ale czy ten konkretnie? Wątpię. Raczej ten drugi nieotynkowany. Za czasów licealnych (druga połowa lat 80-tych) w pierwszym odbywały się lekcje PO (Przysposobienia Obronnego) i plastyki.

stan z początku lat 20-tych XX w.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Gru 10, 2013 9:40 pm   

Tak właściwie, to obiektem interesuje się, ze względów zawodowych, moja żona :love: i to ona napisała wczorajszy post :P
A ja przy okazji zapytam ciebie Feyg i wszystkich innych zainteresowanych, wszyscy znamy rycinę Dunckera pokazującą dwór Klein Katz w kształcie architektonicznym jaki w zasadzie dochował się do naszych czasów, tymczasem w jednej z bibliotek cyfrowych (ŹRÓDŁO) natrafiłem na zupełnie inną ilustrację. Jak należy to interpretować? czy to widok Kl. Katz przed XIX-wieczną przebudową, czy po prostu omyłka wydawcy?

0025_0001_800_pix.jpg
Plik ściągnięto 9164 raz(y) 84,19 KB

golf czarny 

Wysłany: Czw Mar 19, 2015 9:18 pm   

Dobry wieczór,

Tematem się zainteresowałem ze względu na lekturę Mieczysława Jałowieckiego "Wolne Miasto". Dlatego odgrzewam. Polecam książkę z uwagi na osobistą relację niedoszłego właściciela i ciekawe, historyczno-polityczne smaczki. Nie byłem też pewien czy Jałowiecki piszę o Kolibkach czy o Małym Kacku ponieważ gdzieś stwierdził o rozciągającym się widoku na zatokę czy też jazdę konną z takim widokiem. Być może chodziło mu o widok ze wzgórz (okolice dzisiejszego adventurepark , niegdysiejszego motocrossu i bunkra) ? Lekturę polecam nawet tylko ogólnie zainteresowanym historią. Nie wiem czy aby rycina powyżej nie przedstawia Kolibek ? Ta budowla jest dziwnie znajoma.

aleksind 

Wysłany: Pon Paź 28, 2024 10:45 pm   Klein Katz (Mały Kack) - Julius Ferdinand Kühl

Dwa porcelanowe korki od butelek (potocznie zwane "porcelankami"), będące pamiątką po gospodzie Juliusa Ferdinanda Kühla, widocznej na pocztówce opublikowanej na drugiej stronie tegoż wątku.
W dwudziestoleciu międzywojennym, w wyniku zmian granic administracyjnych rozbudowywującej się Gdyni, dom z restauracją i sklepem oraz pozostałe zabudowania należące do potomków młynarza J. F. Kühla znalazły się od 13.06.1935r. w granicach administracyjnych dzielnicy Orłowo Morskie (obecnie Orłowo).
W celu bliższego zapoznania się z historią Małego Kacka, Orłowa i Kolibek zainteresowanych odsyłam do książki autorstwa Sławomira Kitowskiego i Marii Jolanty Sołtysik: "Orłowo. Dzieje, krajobraz, architektura. Perła międzywojennej Gdyni. Orłowo - Kolibki - Mały Kack". Wydawnictwo "Alter Ego" Sławomir Kitowski. Gdynia 2014

Kl. Katz - J.F. Kühl. 1.jpg
Plik ściągnięto 426 raz(y) 49,54 KB

Kl. Katz - J.F. Kühl. 1a.jpg
Plik ściągnięto 426 raz(y) 47,03 KB

Kl. Katz - J.F. Kühl. 2.jpg
Plik ściągnięto 426 raz(y) 69,5 KB

Odpowiedz do tematu