Pałac w Małym Kacku ówczesny właściciel Juliusz Jewelowski wydzierżawił Towarzystwu Nauczycieli Szkół Średnich i Wyższych. Pocztówka wysłana w 1935 roku
"W moich stronach" na ul. Lotników mawiano "psia górka" nie wiem dlaczego, a tak poza tym kto był w dzieciństwie na tyle odważny i głupi żeby przejść pod Lotników rzeką Kaczą ?
(Ja byłem)
Do niedawna, przed dworem, na wysokości mniej więcej lewego skrzydła stał budynek. Ostatnio chyba mieściły się w nim garaże. Czy jest możliwe, że był wybudowany w czasie lub tuż przed wojną?
Jakieś budynek tam był, ale czy ten konkretnie? Wątpię. Raczej ten drugi nieotynkowany. Za czasów licealnych (druga połowa lat 80-tych) w pierwszym odbywały się lekcje PO (Przysposobienia Obronnego) i plastyki.
Tak właściwie, to obiektem interesuje się, ze względów zawodowych, moja żona i to ona napisała wczorajszy post
A ja przy okazji zapytam ciebie Feyg i wszystkich innych zainteresowanych, wszyscy znamy rycinę Dunckera pokazującą dwór Klein Katz w kształcie architektonicznym jaki w zasadzie dochował się do naszych czasów, tymczasem w jednej z bibliotek cyfrowych (ŹRÓDŁO) natrafiłem na zupełnie inną ilustrację. Jak należy to interpretować? czy to widok Kl. Katz przed XIX-wieczną przebudową, czy po prostu omyłka wydawcy?
Tematem się zainteresowałem ze względu na lekturę Mieczysława Jałowieckiego "Wolne Miasto". Dlatego odgrzewam. Polecam książkę z uwagi na osobistą relację niedoszłego właściciela i ciekawe, historyczno-polityczne smaczki. Nie byłem też pewien czy Jałowiecki piszę o Kolibkach czy o Małym Kacku ponieważ gdzieś stwierdził o rozciągającym się widoku na zatokę czy też jazdę konną z takim widokiem. Być może chodziło mu o widok ze wzgórz (okolice dzisiejszego adventurepark , niegdysiejszego motocrossu i bunkra) ? Lekturę polecam nawet tylko ogólnie zainteresowanym historią. Nie wiem czy aby rycina powyżej nie przedstawia Kolibek ? Ta budowla jest dziwnie znajoma.
Wysłany: Pon Paź 28, 2024 10:45 pm Klein Katz (Mały Kack) - Julius Ferdinand Kühl
Dwa porcelanowe korki od butelek (potocznie zwane "porcelankami"), będące pamiątką po gospodzie Juliusa Ferdinanda Kühla, widocznej na pocztówce opublikowanej na drugiej stronie tegoż wątku.
W dwudziestoleciu międzywojennym, w wyniku zmian granic administracyjnych rozbudowywującej się Gdyni, dom z restauracją i sklepem oraz pozostałe zabudowania należące do potomków młynarza J. F. Kühla znalazły się od 13.06.1935r. w granicach administracyjnych dzielnicy Orłowo Morskie (obecnie Orłowo).
W celu bliższego zapoznania się z historią Małego Kacka, Orłowa i Kolibek zainteresowanych odsyłam do książki autorstwa Sławomira Kitowskiego i Marii Jolanty Sołtysik: "Orłowo. Dzieje, krajobraz, architektura. Perła międzywojennej Gdyni. Orłowo - Kolibki - Mały Kack". Wydawnictwo "Alter Ego" Sławomir Kitowski. Gdynia 2014
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum