http://sabaoth.infoserve....e/tour/z23.html a umiałby ktos to zlokalizować?
Wprawdzie autor pytania dawno tu nie zaglądał, a i problem nie jest, z tych najważniejszych, ale mnie to zainteresowało i oto rozwiązanie:
Fotograf stał w miejscu obecnej jezdni ul. Góralskiej (1). Narciarz przy skarpie istniejącego do dziś jeziorka (J). Po lewej jest, dziś zadrzewiona, górka (G). W dole teren strzelnicy (S S S). Za nią: dolinka (D), po lewej - górka na której obecnie jest parking (P), i dalej wzniesienie obecnej ul. Leśna Góra z nie istniejącym zabudowaniem (Z).
Zdjęcie ze stawkiem zrobiłem trochę bliżej niego i niżej. Leśnej Góry stąd teraz nie widać, ale zdjąłem ją z punktu "2".
z23[1].k.jpg Zdjęcie ze strony Sabaotha
Plik ściągnięto 21631 raz(y) 13,39 KB
Leipzig4.jpg Mapka obrócona w stronę widoku ze zdjęcia
Zaraz koło narciarza widać fragment oberwanej piaszczystej skarpy. I to także pasuje. W miejscu tego fragmentu są obecnie widoczne budynki, ale ciut wyżej jeszcze z 15 lat temu był widoczny podobny ciąg oberwanej skarpy. Tym samym obrywała się ona przez te wszystkie lata bardziej ku górze, aż około dziesięciu lat temu umocniono ten fragment skarpy, zrobiono takie umocnione drewniane schodki itd.
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
czy to te same pagórki jak pozwoliłem sobie zaznaczyć?
Tak sądzę. Wydaje mi się, że lewa górka została trochę zniwelowana.
Pewne niedopasowania mogą wynikać z tego, że moje zdjęcie było robione z punktu "2" (nad głową narciarza), czyli sporo bliżej tych górek.
Las się trochę rozlazł, ale jego zwarty kompleks pasuje na obydwu zdjęciach.
witam-na poprzedniej stronie jest mapka zamieszczona przez grzechuu-zamieszczone na niej budynki nie moga juz istniec,gdyz znajdowaly sie ZA budynkiem,w ktorym jest pko,pizzeria
Jestem pod wrażeniem......moj Heimat..........Zawsze mnie zastanawia fakt ze na zdjeciach z okresu WMG wzgórza sa w wiekszosci nie zalesione....czy macie podobne wrażenie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum