Darłowo to odległa zagranica, a to forum dotyczy GDAŃSKA!!!
Sarkofagi darłowskie mogły powstać w warsztatach gdańskich. Autorem jednego z nich był prawdopodobnie gdański konwisarz Gieseler . Ta hipoteza powstała w wyniku analizy stylistyczno-porównawczej i technologicznej z sarkofagami słupskimi oznaczonych puncą gdańską i samego Gieselera.
Warsztaty gdańskie, nie tylko konwisarskie, wykonywały szereg zamówień na wysokim poziomie artystycznym.
Odświeżę nieco wątek, bo dawno tu już nikt się nie wypowiadał. Częściowo jestem winny podziękować niektórym z Forumowiczów, którzy - pośrednio lub bezpośrednio - pomogli mi w ciągu ostatnich lat przy pisaniu mojej pracy magisterskiej (obrona odbyła się 25 czerwca). Dyskusje na tym i na bliźniaczym forum często jedynie pobocznie zahaczały o temat, ale pozwalały mi zweryfikować niektóre poglądy
Dla wyjaśnienia dodam, że temat pracy był związany oczywiście z moim miejscem pracy, a więc fortem na Górze Gradowej. Pełen tytuł: "Fort Góry Gradowej w Gdańsku: jego historia, rozwój i rola w życiu organizmu miejskiego w latach 1814-1945" (promotor: prof. dr hab. Marek Andrzejewski).
gratuluje Pepo, prof. Andrzejewski był w tym roku także i moim promotorem i bardzo zachwalał Twoją prace, nawet ją pokazał, był strasznie dumny:)gratuluje jeszcze raz!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum