1. Z dniem 24 maja 2005 r. powołuję do życia Wydział Symbolologii Akademii Rzygaczy.
2. Na stanowisko Dziekana Wydziału powołuję prof.wirt. Danzigera.
3. Zatwierdzam utworzenie następujących katedr w ramach wydziału:
a) Katedra Numizmatyki i Falerystyki,
b) Katedra Weksylologii i Heraldyki,
c) Katedra Sfragistyki,
d) Katedra Symbolistyki Nieklasyfikowanej.
Czy można w Akademii zrobić listę autorów artykułów z ich dorobkiem naukowym. Teraz można korzystać z wyszukiwarki, ale to trochę mylące, bo czasami dana osoba wymieniona jest jako dostarczyciel zdjęć.
Dla mnie byłaby to przydatna funkcja, bo przyznam, że mam swoich ulubionych autorów i ich teksty lubię czytać wielokrotnie. Takie zestawienie sprawiłoby, że miałbym wszystkie artykuły ułożone w jednym miejscu.
Czy można w Akademii zrobić listę autorów artykułów z ich dorobkiem naukowym. Teraz można korzystać z wyszukiwarki, ale to trochę mylące, bo czasami dana osoba wymieniona jest jako dostarczyciel zdjęć.
Dla mnie byłaby to przydatna funkcja, bo przyznam, że mam swoich ulubionych autorów i ich teksty lubię czytać wielokrotnie. Takie zestawienie sprawiłoby, że miałbym wszystkie artykuły ułożone w jednym miejscu.
No Corzano - mam u Ciebie PIWO!
6 godzin pracy i Twoja lista jest A ile się przytem ciekawych rzeczy dowiedziałem o systemie zarządzania Akademią...
No ale żeby nie było za słodko... Pomysł Corzano bardzo mi się spodobał, bo faktycznie, nie każdy musi czytać wszystkich autorów Akademii. Niektórych można nie lubić przecież
Ale, żeby ta lista miała sens, to trzeba się trzymać paru drobnych zasad. I tu zwracam się do Państwa Dziekanów i Kierowników. Otóż - w informacji o artykule, tj. na pierwszym ekranie, który pojawia się, kiedy wprowadzamy nowy, są na dole dwa pola. Pierwsze to "article owner" i to się ustawia samo wg Waszego loginu. Natomiast następne to "Author" i tu właśnie trzeba wpisać autora tekstu, bo jeśli się tego nie zrobi, to system automatycznie wstawi tam Wasz login, a więc artykuł zostanie zaliczony do dorobku naukowego Dziekana/Kierownika. A to bardzo nieładnie jest
Poniżej zamieszczam dwa obrazki. Na pierwszym widzimy informację o artykule już wprowadzonym. Niebieska strzałka pokazuje gdzie widać dane o autorze tekstu. Czerwona jak wejść w edycję nagłówka. Skąd ta "AKADEMIA"? Ano stąd, że w rozumieniu zasad funkcjonowania systemu, wstępniak wydziału/zakładu/katedry jest również artykułem - a zawiera przeważnie tylko expose i listę linków do artykułów właściwych. Dlatego też w artykułach będących wstępami do zawartości wydziału/zakładu/katedry proponuję jako autora podawać właśnie "AKADEMIA" (koniecznie dużymi literami), co zapobiegnie przypisywaniu dziekanom dorobku naukowego polegającego na kilku słowach wstępu i liście linków do artykułów. Bo to też jest bardzo nieładnie.
Na drugim obrazku widać właśnie pola które należy sumiennie i uważnie wypełniać przy wpisywaniu nowego artykułu (tutaj już nie koniecznie dużymi literami - ale zapewne "z dużej"). Pomyłka w określeniu autora spowoduje to, że system uzna go za innego autora. Ale to chyba jasne...
Proszę, żebyście przejrzeli "listę Corzano" i zgłaszali mi ewentualne błędy, bo po poprawieniu nagłówków trzech setek artykułów nie mogę ręczyć, że gdzieś się nie pomyliłem.
No Corzano - mam u Ciebie PIWO!
6 godzin pracy i Twoja lista jest
Cud-miód! Jesteś bogiem.
Sporo tego jest i już widzę, że niektóre teksty przeoczyłem.
Piwo masz jak w banku, a faktycznie spędziłeś 6 godzin pięknego dnia siedząc nad tym? Mam wyrzuty sumienia.
Jedyne co zauważyłem (i poprawiłem) to Pruskie Baby - tekst jest składany, Kasi i mój.
Oczywiście spis podaje autorów tekstu, a w moich tekstach często integralną część stanowią ilustracje, które często mają innych autorów: a to Grüna, a to Knovaka, a to Marcina Langfuhrterka...
No cóż - autorem artykułu jest autor (ewentualnie autorzy) tekstu. No chyba, że faktycznie inne elementy są tak ważne w artykule. Ale to już jest sprawa którą Dziekan/Kierownik musi sam ocenić i ewentualnie uwzględnić autorów innych elementów niż tekst w okienku "autor".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum