Na razie nie widziałem, żeby działał. Ale jeśli udało się doprowadzić przedsięwzięcie do tego punktu, to myślę, że pan Wiesław Zbroiński dopnie swego. Tu nieco więcej o historii obiektu: KLIK
ciekawe zdjęcia powojennego Gdańska
...a wśród nich wiatrak z Zatoką w tle czyżby okolice Zaspy? błagam forowych inspektorów o namierzenie miejsca
Nie znalazłem namierzenia tego miejsca. Może jeszcze raz przymierzymy się do umiejscowienia tego wiatraka?
Holender chyba podobny do tego z Drewnicy, ale Drewnica to przecież nie jest.
Wbrew temu, co pisała Seestrasse, nie widzę na horyzoncie Zatoki Gdańskiej, tylko raczej jakieś wzniesienia albo las.
Kluczem do rozwiązania zagadki wydaje mi się fragment konstrukcji z prawej strony fotki. Potężny stalowy maszt linii energetycznej, czy raczej stalowa konstrukcja jakiegoś mostu?
Jeśli most, to może wiatraka należałoby szukać w Lisewie?
W oddali coś jakby wysoczyzna. Maszt energetyczny na wyraźnie wyższym od otoczenia pagórku (rozleglejszym niż wał przeciwpowodziowy).
Zdjęcie zrobione przez marynarza statku który przypłyną do Gdańska z USA.
Podejrzewam, że to mogło być zdjęcie poprzedzające te wykonane w Gdańsku. Może widok z pokładu statku w Kanale Kilońskim?
Nie znalazłam informacji czy ktoś linkował już wcześniej,
więc przekazuję - doktorat o żuławskich wiatrakach autorstwa Jakuba Kołodziejczaka
do przejrzenia tutaj:
Wysłany: Sro Cze 05, 2024 8:32 am ślady po wiatrakach
Jeżdżąc sobie tu i tam po Żuławach znajduje się czasem takie ślady po wiatrakach.
Tu zauważone na wjeździe na posesję w Drewnicy.
Ciekawe, czy spotkaliście się z kamieniami młyńskim w innych miejscach?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum