Chwila chwila. Wydaje mi się, że Dostojny jednoznacznie napisał, że te gwoździe służyły do łączenia drewnianych elementów pokazanej przezeń szopy. Nie bardzo widzę tam miejsce na jakieś obróbki blacharskie.
Gwoździe, rzeczywiście intrygujące.
Sądzę, że dekoracyjne, ale i konstrukcyjną funkcję też mogły spełniać (są długie). Ale te 3 wbite w szopę nie wyglądają, ani na dekoracyjne, ani na konstrukcyjne. Trochę bez sensu wbite. Jest ich tam więcej? Tworzą jakiś wzór? Coś do czegoś mocują?
I chyba tak jest, ale zacząłem wątpić, czy to są w ogóle gwoździe. Znam twardość ołowiu i nie wyobrażam sobie, aby ołowiany łeb przeżył wbijanie takiego gwoździa, a mało prawdopodobne wydaje mi się wiercenie pod niego. Prędzej był to wbijany pręt, obcinany i nabijana na niego kopułka odlana z ołowiu z nieprzelotowym otworem o średnicy nieco mniejszej od pręta i to ona jest elementem dekoracyjnym, pozwalającym estetyczniej zakończyć wbity w drewno pręt będący elementem konstrukcyjnym.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Znam twardość ołowiu i nie wyobrażam sobie, aby ołowiany łeb przeżył wbijanie takiego gwoździa
No przecież nie robiłem analizy chemicznej składu. Utlenienie powierzchni kojarzy się z ołowiem ale może jest to jakiś stop miękkich metali.
Nie sądziłem, że te gwoździe, nie gwoździe, wzbudzą takie zainteresowanie. Spróbuję zdobyć chociaż jeden. Zajrzę do środka, bo też jestem ciekaw co to za ustrojstwo. Miękka główka miała się prawdopodobnie spłaszczyć przy wbijaniu.
To pozwoli stwierdzić, czy w łbie ołowianym jest zatopiony stalowy łeb gwoździa, czy tylko końcówka pręta. Bez tej informacji można tylko błądzić z dociekaniem przeznaczenia.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
I poprosimy szerszy kontekst gwoździa, nie gwoździa. Może jakaś szybka inwentarka szopy?
Nie sądzicie, że na element konstrukcji, trochę zbyt rachityczny ten pręcik?
Może ktoś powtykał szpile z koafiury w dziurki po kornikach, a my mamy (nomen omen) zgwozdkę.
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Wraz ze zbiorem fotografii oliwskich trafiła do mnie poniższa fotografia. Może rozpoznacie to miejsce. W razie czego dysponuję oryginałem i dużym skanem (oliwiacy@op.pl). Niestety fot. nie jest opisana. Papier fotograficzny czysty bez sygnatur.
Wiatrak_MP_m.jpg
Plik ściągnięto 22713 raz(y) 71,75 KB
_________________ Aleksander Humboldt: ”Jest tylko jedna Oliwa na ziemi”.
www.DawnaOliwa.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum