Myślałem zawsze, że to jest Pomnik Poległych Stoczniowców, ale faktycznie nazwa "Pomnik Trzech Krzyży" jest powszechna wśród ludności. Raz nawet widziałem ulotki wzywające na jakąś tam manifestację na "placu Trzech Krzyży", przy czym oczywiście nie chodziło ten warszawski, a o ten, który na mapach Gdańska nazywa się Plac Solidarności.
Tym większe brawa dla www.trojmiasto.pl a GW niech się wstydzi.
Sezon w Gdańsku Najczęściej zwiedzane i odwiedzane są: Stare i Główne Miasto, Jarmark św. Dominika, Westerplatte, park i katedra w Oliwie, wystawa "Drogi do Wolności" i Pomnik Poległych Stoczniowców, kościół Mariacki oraz oliwskie zoo.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
...tym bardziej, że w dzisiejszym Dzienniku Bałtyckim też wyraźnie wskazywano GŁÓWNE MIASTO, a nie jakąs tam "starówkę (300 km>>)". Tak mnie to pozytywnie zaskoczyło, że nawet nie pamiętam o czym dokładniej był artykuł.
W portalu trojmiasto.pl musieli miec wysoka goraczke jak przygotowywali podpisy do zdjec. Albo rozdwojenie jazni
Przegladajac zdjecia natrafilem na kilka ciekawostek:
I jeszcze troche mnie przytkalo przy Dawny Dom Partii zawsze myslalem, ze to Dawny budynek Towarzystwa Ubezpieczen od Ognia, ale widocznie jestem w bledzie
I jeszcze troche mnie przytkalo przy Dawny Dom Partii zawsze myslalem, ze to Dawny budynek Towarzystwa Ubezpieczen od Ognia, ale widocznie jestem w bledzie
Portal "trójmiasto" jest zwiazany z Głosem Wybrzeża. A czyim organem był (i jest) Głos Wybrzeża, to chyba Tobie nie trzeba przypominać. Ani tego, kto (po tzw "wyzwoleniu") zajął budynek Towarzystwa Ubezpieczeń od Ognia...
Czym byl i jest Glos Wybrzeza wiem dobrze. Ale TEJ partii nie ma juz od ladnych paru(nastu) lat podobnie jak Feuersozietät, rownie dobrze mozna nazwac budynek bialym domkiem albo kamieniczka kolo Zaka
Żaka też już nie ma, to znaczy nie ma w tej okolicy. Teraz jest Nowy Ratusz, ex-Żak, ex-Komitet Wojewódzki PZPR, ex-komendantura sowiecka, ex-siedziba Wysokiego Komisarza LN, ex-Generalkommando XVII Okręgu Korpusu Armijnego
Czym byl i jest Glos Wybrzeza wiem dobrze. Ale TEJ partii nie ma juz od ladnych paru(nastu) lat podobnie jak Feuersozietät, rownie dobrze mozna nazwac budynek bialym domkiem albo kamieniczka kolo Zaka
No, ale akurat Głos Wybrzeża będzie z nostalgia przywoływac ten a nie inny okres. Zwłaszcza, że to nieprawda, że TEJ partii juz nie ma. Ona jest, tylko z inna nazwą. Ale kierowana jest wciąż przez osoby, których nazwiska doskonale pamiętam z lat 80-ych... I Głos Wybrzeża wciąż jest ich tubą.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum