Oprocz "chmur" - "Cloud´s", ktore przewaznie sa platne, mozna korzystac z BEZPLATNYCH serwerow w internecie.
Tak jak wspomnialem, ja korzystam z bezplatnych: "google" i "live" (Microsoft).
Obejrzyjcie dokladnie umowe z Waszym "Provider" - czyli "dawca internetu".
Ja jestem w 1&1 i tam mam bezplatnie 100 GB dla siebie. Trzymam tam kopie najwazniejszych zdjec i dokumentow. POLECAM!
Zamiast krazkow DVD polecam "Blue Ray", na ktore to mozna duzo, duzo wiecej zapisac!!!! Trzymaja tez ponoc duzo dluzej.
_________________ Danzig (Gdańsk), it's where my story begins... W Gdańsku się wszystko rozpoczęło...
"Tak, jeśli mam żyć szczęśliwie
to musi to być tylko w Gdańsku"
(czy aby na pewno??)
" Blu-ray Disc" ("niebieski promien - tak mozna to chyba najlepiej przetlumaczyc)"jest nastepca krazka DVD. Na jednym krazku Blu-ray mozna zapisac minimum 25 GB danych!!! w super jakosci!! A sa juz takze o wiekszej pojemnosci. Jeden, normalny Blu-ray Disc kosztuje w Niemczech od 8 Euro za sztuke.
Zeby na Blu-ray Disc zapisac dane trzeba miec oczywiscie Blu-ray Rekorder. Moj komputer to juz ma. Do odtwarzania, np. filmow z Blu-ray Disc bezposrednio na TV potrzebujemy Blu-ray Player. Cena: od 79 Euro.
Blu-ray Disc "trzymaja" dane znacznie dluzej niz DVD.
Ja osobiscie nie zapisywalem jeszcze zadnych swoich danych na Blu-ray Disc, bo korzystam - tak jak juz wspominalem - z darmowych "Cloud" w Google Drive, Strato (w Polsce tez chyba dzialaja), SkyDrive oraz w 1&1. Jak widzicie, to mozna za darmo miec bardzo duzo Gigabyte do dyspozycji.
A co w tym jest najpiekniejsze - to to, ze z kazdego miejsca mojego pobytu mam zawsze dostep do swoich zasobow!!!
POLECAM!!!
_________________ Danzig (Gdańsk), it's where my story begins... W Gdańsku się wszystko rozpoczęło...
"Tak, jeśli mam żyć szczęśliwie
to musi to być tylko w Gdańsku"
(czy aby na pewno??)
Jak kogoś stać, to jednak najlepiej wykupić hosting i trzymać dane na serwerze. Oczywiście swoją kopię w razie czego w domu trzeba mieć.
Polecić mogę http://proste.pl gdzie są warianty do 20 GB w tej chwili i Progresso 50GB i 100 GB http://progreso.pl/hosting/. To za ok. 300 zł netto rocznie. Przy czym co jakiś czas pojemności rosną w ramach określonego abonamentu (jak tam zmieniają plany taryfowe).
Jak kogoś stać, to jednak najlepiej wykupić hosting i trzymać dane na serwerze.
I pamiętać o terminie zapłaty abonamentu. Ale oczywiście można i tak.
Można też, jeśli ktoś ma wykupione miejsce na swoją stronę internetową skorzystać z niewykorzystanego miejsca na serwerze, utworzyć katalog poza dostępem ze strony i tam umieścić dane.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
... czemu do nagrywania ukazuje sie fiszka ze zajmie to 19 godzin? ...
Czas przegrywania zależy od możliwości sprzętu, ilości plików i ich rozmiaru. Ale zdarza się, że oszacowanie czasu przegrywania może być zawyżone.
Dla danego sprzętu czas przegrywania danych o tym samym sumarycznym rozmiarze będzie większy, gdy dane są podzielone na dużą liczbę małych plików, niż na małą liczbę dużych. Jeśli podczas przegrywania program natrafi na początku na małe pliki, to może oszacować czas przegrywania tak, jakby sumaryczna ilość danych była podzielona tylko na dużą liczbę małych plików i zawyżyć go.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum