To w sumie śmieszne, ale zaczynam rozumieć, co czują "przedwojenni Gdańszczanie"
Miałam okazję to obserwować, ale wnioski przyszły po wieeelu latach. Za późno, żeby o tym porozmawiać.
Mój Ojciec i kilku jego przyjaciół byli nauczycielami Gimnazjum Polskiego Macierzy Szkolnej w WMG. Udało im się uniknąć Stutthofu, przeżyli okupację i zaraz po wyzwoleniu wrócili do Gdańska, oczywiście organizować szkolnictwo.
Nie mówili o tym strasznym katakliźmie, który przeszedł przez Główne Miasto wiosną 1945, nie rozpamiętywali tych potwornych zniszczeń. Fakt, że czasy temu nie sprzyjały, choć przecież dowiedziałam się kto spalił miasto.
Dopiero kiedy ukazały się albumy Tuska a potem Figlarowicza uzmysłowiłam sobie rozmiar zniszczeń i zobaczyłam moje ukochane miasto w całej krasie sprzed 1939 roku. Wciąż zachodzę w głowę, jakie uczucia im towarzyszyły kiedy zobaczyli to spustoszenie.
Tak bardzo chciałabym móc ich o to zapytać, ale Ich już nie ma od wielu lat...
Dawniejsze zdjęcia Sopotu jakie mam dotyczą niewielkiej jego części i jest ich niewiele, mogę więc przedstawić wszystkie. Z ulicy Bohaterów Monte Cassino mam tylko jej północną stronę (poza kościołem św. Jerzego), ale fotografowaną w obu kierunkach. W załącznikach zdjęcia północnej strony ulicy, ale w kierunku przeciwnym do wcześniejszego, czyli w dół ulicy i w kolejności zgodnej z położeniem. To są już wszystkie zdjęcia tej ulicy, a zostały wykonane około roku 1997.
Sopot-1997-ok-7-001.jpg
Plik ściągnięto 21651 raz(y) 107,86 KB
Sopot-1997-ok-7-002.jpg
Plik ściągnięto 21651 raz(y) 119,25 KB
Sopot-1997-ok-7-003.jpg
Plik ściągnięto 21651 raz(y) 119,23 KB
Sopot-1997-ok-7-004.jpg
Plik ściągnięto 21651 raz(y) 117,34 KB
Sopot-1997-ok-8-001.jpg
Plik ściągnięto 21651 raz(y) 112,75 KB
Sopot-1997-ok-8-002.jpg
Plik ściągnięto 21651 raz(y) 116,43 KB
Sopot-1997-ok-8-003.jpg
Plik ściągnięto 21651 raz(y) 118,6 KB
Sopot-1997-ok-8-004.jpg
Plik ściągnięto 21651 raz(y) 109,45 KB
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Super fotki, szczególnie podoba mi się ta z niebieskim mercedesem - niby tylko 15 lat, a jakby całkiem inna epoka
Czy ktoś z Was pamięta, w którym roku był pożar domu na rogu Hafnera i Bohaterów Monte Cassino? Wiem, że to było jesienią, może 1997, może 1998... W każdym razie to jedno z jego ostatnich ujęć w starej formie, jak sądzę.
Edit: to było w 1998 roku. Pamiętam, spora akcja i kłopoty z hydrantami...
_________________ "Historia jest nocną zmorą, z której staramy się przebudzić"
James Joyce
Super fotki, szczególnie podoba mi się ta z niebieskim mercedesem - niby tylko 15 lat, a jakby całkiem inna epoka
E tam, to wtedy też już było auto zabytkowe. Pod tym względem niewiele się zmieniło.
Zgadza się, co nie zmienia faktu, że autko nadaje zdjęciu atmosfery dawniejszych lat. A z tych bardziej współczesnych rekwizytów na tej samej fotce warto zwrócić uwagę na typowe dla lat 90. reklamy papierosów czy budkę telefoniczną w oddali.
_________________ "Historia jest nocną zmorą, z której staramy się przebudzić"
James Joyce
Dawniejsze zdjęcia Sopotu jakie mam dotyczą niewielkiej jego części i jest ich niewiele, mogę więc przedstawić wszystkie. Z ulicy Bohaterów Monte Cassino mam tylko jej północną stronę (poza kościołem św. Jerzego), ale fotografowaną w obu kierunkach.
Jakbyś mógł to zapodaj również te z innych miejsc Sopotu, nie tylko z Monciaka ;) Tez mogą okazać się interesujące
Czy można prosić o kolejne zdjęcia czy to już wszystko ? Interesują mnie tez zdjęcia z okolić dworca i odcinek ulicy Niepodległości od ul. Marynarzy do ul.3 Maja ;)
To już wszystkie zdjęcia z lat około roku 1990 (łącznie z tym w załączniku).
Ps. Masz bardzo przydatną stronę do orientowania się w inwestycjach drogowych.
M-6-003.jpg
Plik ściągnięto 21256 raz(y) 87,92 KB
To były już wszystkie zdjęcia z lat 90, także z końca tych lat (Monciak był z około 1997 r.).
Ps. Wszedłem jeszcze dwa razy na Twoją stronę, a licznik tego nie zauważył.
Aha rozumiem i wielkie dzięki za te wszystkie zdjęcia! Ponieważ licznik zapamiętuje adres IP komputera i zapisuje tylko wejścia unikalne na dany dzień ;)
Witam wszystkich.Bardzo ciekawy temat,fajnie tak sobie porównywać jak się zmienia nasze miasto
A czy ma ktoś zdjęcia z tego właśnie okresu lub wcześniejszych ze skrzyżowania Al.Niepodległości z ul.Armii Krajowej(od strony Gdyni).Głównie chodzi mi o tą skarpę z widocznym wejściem do podziemnego bunkra.Ma ktoś może takie zdjęcie? Albo zdjęcie schronu przy alejce prowadzącej do bramy Opery Leśnej? Albo jakieś info o tych obiektach macie?
Co do Waszej listy budynków powstałych w okresie lat 90-tych, to zapomnieliście dodać budynku Kościoła Chrystusowego przy ul.Obrońców Westerplatte(może ma ktoś zdjęcia z budowy,lub terenu zanim rozpoczęto jego budowę?)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum