W Gdańsku mówi się po Polsku, więc napisy też powinny być TYLKO po Polsku.
W Gdańsku mówi się różnymi językami, choć oczywiście polski jest obecnie zdecydowanie dominujący. Niemniej ktoś, kto się nim posługuje, mógłby to robić poprawnie (przymiotniki piszemy małą literą).
_________________ da, da, da...
Ostatnio zmieniony przez danziger Sob Sty 08, 2011 4:02 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 3:30 pm Re: (Nie)dwujęzyczne nazwy ulic na Głównym Mieście
Bartosz B. napisał/a:
Jarek PDW napisał/a:
W istocie, Pumeksie, miałem na myśli Stare Miasto.
No to wtedy dyskutujesz z jakimiś swoimi tezami. Jaki tu sens? Wyraźnie zaznaczałem, że chodzi tylko o Główne Miasto, czyli o obszar uznawany za starówkę (300 km>>) (300 km>>) i tak pokazywany turystom.
OK, moja pomyłka, nie zmienia to jednak faktu, że Twój pomysł w odniesieniu do Głównego Miasta mi się nie podoba.
Bartosz B. napisał/a:
Jarek PDW napisał/a:
W mojej okolicy - poza Hallera - to chociażby Legionów i Kościuszki.
Jaką to inną nazwę niż Kościuszki po 1945 r. miała dawna Ringstrasse/Magdeburgerstrasse?
Podobnie Marksa/Legionów?
Kościuszki po 1945 roku nie miała innej nazwy ale przed miała aż dwie - wymieniłeś je - i dlatego stanowi dobry przykład.
Marksa/Legionów? Dla Ciebie to jedna ulica? Ciekawe rzeczy piszesz...
W Gdańsku mówi się po Polsku, więc napisy też powinny być TYLKO po Polsku.
W Gdańsku mówi się różnymi językami, choć oczywiście polski jest obecnie zdecydowanie dominujący. Niemniej ktoś, kto się nim posłguje, mógłby to robić poprawnie (przymiotniki piszemy małą literą).
tak masz rację... zawsze miałem z tym problemy. Serio
_________________ "Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 4:22 pm Re: (Nie)dwujęzyczne nazwy ulic na Głównym Mieście
Jarek PDW napisał/a:
Kościuszki po 1945 roku nie miała innej nazwy ale przed miała aż dwie - wymieniłeś je - i dlatego stanowi dobry przykład.
Marksa/Legionów? Dla Ciebie to jedna ulica? Ciekawe rzeczy piszesz...
Aleja Legionów: Heeresanger, Niedziałkowskiego, Dierżyńskiego.
Chodziło o przykłady z 3 nazwami polskimi. Zatem oprócz najlepszego przykładu z Dmowskiego (2 nazwy niemieckie i aż 4 polskie!) mamy ciekawe zestawy z Legionów (1 +3, wyżej po prostu pomyliłem się myślać co innego i pisząc co innego) i Hallera (też 1 + 3). Kościuszki i Grunwaldzka (obie 2+1) to już mniej ciekawe historie.
W związku ze zbliżającym się Dniem Jedności Kaszubów 2011 Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku przygotował dodatkowe tablice, które zostały ustawione na ulicach wjazdowych do miasta. Znajduje się na nich napis w języku kaszubskim: Gduńsk - stolëca Kaszëb witč
Cy jest czy nie jest to kwestia na inny wątek. Jakiś debil zamalował napis w Osowej. Mówili w "Panoramie", przy okazji ciekawie odwołując się do Litwy.
Pomysł z podwójnymi (historycznymi) nazwami ulic nie byłby zły, gdyby nie to, że wśród szarej masy obywateli (nie tylko Polaków, ale także przyjezdnych Niemców!) budziłby skrajne emocje. Czy naprawdę trzeba w ten sposób rozgrzebywać stare zatargi (oczywiście nie ma takiej intencji, ale taki będzie skutek)? Mi osobiście podoba się ten pomysł (podobną rzecz widziałbym w Oliwie, gdzie np Bogu winny Goethe został przemianowany na Tetmajera, a Shiller na Kasprowicza) tylko myślę, że jeszcze nie jest czas na to. Jeszcze żyją ludzie pamiętający obozy i to by wzbudziło skrajne emocje, a takich mamy w Rzeczpospolitej wystarczająco.
_________________ "Nieżywy pies nie gryzie." Stefan Batory
Niedawno pisałem, że fajny pomysł z tym skrzyżowaniem w Karczemkach im WMG. Chyba w piątek w "Wiadomościach" zrobili z tego taką szopkę, że aż ręce opadły. Oczywiście chodziło aby dowalić Bydyniowi. Jego to już dawno mam dość, ale skutek tego materiału taki, że pierwszy poleciałbym go bronić w tym momencie.
W Wilnie jakiś czas temu pojawiła się jedna, skromna, TURYSTYCZNA właśnie, tablica z polską nazwą ulicy.
Widać, że obecnie byłoby to kompletnie niemożliwe u nas.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum