Zdjęcie jak w opisie z 1949 roku, różni się trochę od stanu obecnego. Miro
Wlasnie w tych latach moja mama i jej trzy kolezanki ze Siedlic w tych budynkach na dwie zmiany pracowaly - w Fabryce Wlokienniczej.
Przez ta fabryke ja z siostra moglismy co rok jechac na kolonie do Krynicy Morskiej.
W 50-tych latach ta fabryka przeniosla sie na Grunwaldzka (jeszcze dalej, gdzie tramwaj w lewo skreca, po prawej stronie).
Moja siostra tez tam w biurze pracowala.
W 50-tych latach ta fabryka przeniosla sie na Grunwaldzka (jeszcze dalej, gdzie tramwaj w lewo skreca, po prawej stronie).
Moja siostra tez tam w biurze pracowala.
I to pewnie później były zakłady odzieżowe "Fala", istniejące ( w przekształconej formie) do dziś
Wysłany: Pon Mar 17, 2025 8:05 pm Zegar z kurantami w Schronisku Młodzieżowym im. Paula Beneke
Zegar z kurantami w Schronisku Młodzieżowym im. Paula Beneke w Gdańsku
Paul Beneke, na którego cześć nazwano nowy budynek schroniska młodzieżowego, jest jednym z najsłynniejszych synów Gdańska.
Był on kapitanem statku około 1472 roku i zapisał się w historii Gdańska swoim słynnym przemówieniem do załogi statku.
Mniej więcej w połowie wysokości wolnostojącej wieży znajduje się grupa figur symbolizujących bitwę pomiędzy dwoma okrętami. Kogi mijają się w walce, z której zwycięsko wychodzi okręt gdański.
Na początku gry drzwi na ścianie wieży otwierają się i z każdej strony pojawiają się okręty. Podczas spotkania gdańska koga pokonuje wrogi okręt, odłamując maszt statku. Okręty kontynuują podróż i znikają za zamykającymi się drzwiami.
Carillon jest wyposażony w 20 dzwonów, które są uderzane przez elektromagnesy ze stołu carillonowego znajdującego się wewnątrz wieży.
20 dzwonów rozmieszczonych jest na wysokości tarcz zegarowych wewnątrz wieży.
Mechanizm figury i carillon są włączane przez zegar wieżowy, który jednocześnie obsługuje dwie duże zewnętrzne tarcze. Tarcze wykonane są w całości
z miedzi i są bogato złocone.
Na wymiennych kurantach zaaranżowano wiele pieśni. Schronisko Młodzieżowe im. Paula Beneke to imponujący budynek w najnowocześniejszym stylu architektonicznym. Zegar wieżowy i carillon są również wyposażone w najnowsze osiągnięcia nowoczesnej techniki.
Schronisko Młodzieżowe im. Paula Beneke w Gdańsku na wzgórzu Bischofsberg zostało ukończone w latach 1939/40 i z ponad 500 łóżkami było największym schroniskiem młodzieżowym w Niemczech.
DHK 1994
Miro
Edytowano kilka literówek dla poprawienia czytelności ciekawego tekstu - PUMEKS
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum