Miła Pani!
Kłócic się? nawet nie mam takiego zamiaru.
No nie od dzisiaj wiadomo, że kurduple mają napęd w każdej dziedzinie. (dla pokolenia mojej córki fizycznym gigantem to ja nie jestem )Tematem wątku jest zaś tajemny związek Pana B. zawód - żołnierz, ksywka - Rzeźnik Europy z browarem nadmorskim. Do rzeczy więc.
ale tak naprawde to do czego zmierzasz? Bo sie uczepilas tego Napoleona i nie bardzo wiadomo do czego to ma rowadzic? Niech Ci bedzie, mial ponizej 160, byl karlem i co z tego?
Djacie juz spokoj z tym, a najlepiej wyjasnijcie to sobie przy piwie w Nowym Porcie
Tematem wątku jest zaś tajemny związek Pana B. zawód - żołnierz, ksywka - Rzeźnik Europy z browarem nadmorskim. Do rzeczy więc.
Związku ze "skokiem w bok"i ciasteczkami popijanymi koniakiem tudzież miłoscią(różnym rodzajami ) i jej skutkami.... ubocznymi w browarze w Nowym Porcie.Bo przecież nie tą rzeznia jaką urzadził Europie pan B. w imię swoich chorych ambicji(no pewnie chciał się dowartościować, mali ludziki tak mają , zwłaszcza rodzaj męski takie tam przedłuzenie ).
Duqq napisał/a:
Djacie juz spokoj z tym, a najlepiej wyjasnijcie to sobie przy piwie w Nowym Porcie
Bo sie uczepilas tego Napoleona i nie bardzo wiadomo do czego to ma rowadzic?
a co to w ogóle ma być? obraza uczuć napoleońskich? kłamstwo napoleońskie, karnie ścigane? ten wątek od początku nie jest na serio i chyba tego nie zrozumiałeś
No tak ale obraz namalowany wiele lat później przez pruskiego malarza historycznego to akurat kiepski dowód - równie dobrze ja mogę namalować obraz, na którym Gdańszczanie z radością witają żołnierzy II frontu białoruskiego i sami podpalają swoje domy, by okazać wdzięczność wyzwolicielom.
Faktem jest, że awantury z lat 1807-1813 odbiły się bardzo niekorzystnie na gospodarce Gdańska. Chyba jedyne pozytywne dziedzictwo tego okresu to Redita Vaubana (później Horna, obecnie "Napoleońska"). I jeszcze to, że dzięki temu epizodowi powojenni historycy architektury nazwali pruskie fortyfikacje Hagelsbergu "fortami napoleońskimi", co uchroniło je przed likwidacją.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum