Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Daty z dziejów kolei 1852-1870(79) w "Kronice gdańskiej
Autor Wiadomość
Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Maj 21, 2004 7:26 am   

Mikołaj napisał/a:
Fragment planu z tunelami pochodzi z reprintu przewodnika Rothsteina z 1894, który był kiedyś dołączony do 30 dni.
Wydaje mi sie, że oprócz napisu tunel są tam również symbole tunelu - te równoległe linie. Oznaczałoby to, że pierwszy tunel w okolicach Schwarzes Meer prowadził pod linią tramwajową (co z kanałem Raduni ?!), a drugi, na oko sporej długości, poprowadzony był u wylotu Nowych Ogrodów. Jak widać na drugim planie tam, gdzie były tunele ulice później biegły górą, a już np. Sandgrube krzyżowała się z torami.

A Dago pokazał nam następny plan: http://www.forum.dawnygda...php?p=3640#3640

Tutaj "tunel" pod drogą do Oruni w rejonie Schwarzes Meer jest oznaczoy jako... wiadukt nad rzeczoną drogą. A przecięcia z Sandgrube i Neugarten nie sa wcale oznaczone w zaden specjalny sposób, co mogłoby sugerować przejazdy kolejowe. Jakkolwiek przejazdów to tam raczej nie było...

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Cze 04, 2004 11:24 am   

Znalazlem zdjecie (pocztowke) zatytulowana "Am Peterschagener Tor":

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pią Cze 04, 2004 4:45 pm   

Bramy Peterszawska i Szydlicka będą w najbliższym czasie przedmiotem zainteresowania Zakładu Rekonstrukcji Wirtualnej - jeśli ktoś ma jakiś materiał obrazkowy to bardzo poproszę...

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Cze 07, 2004 8:39 am   

Grün napisał/a:
Bramy Peterszawska i Szydlicka będą w najbliższym czasie przedmiotem zainteresowania Zakładu Rekonstrukcji Wirtualnej - jeśli ktoś ma jakiś materiał obrazkowy to bardzo poproszę...

Z czterech bram zewnętrznych (Werder Tor, Petershagener Tor, Neugarten Tor i Olivaer Tor) nie znalazłem dotąd tylko zdjęcia Bramy Oliwskiej - ale i tak wszystkie wyglądały tak samo. Siedlecka jest m. in. w pierwszym "Był sobie Gdańsk", pokazana z okolic gdzie potem ks. Rogaczewski postawił kościół.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pon Cze 07, 2004 4:50 pm   

Udało mi się ukraść aparatem ładne zdjęcia i Peterszawskiej i Nowoogrodzkiej na wystawie w Ratuszu Staromiejskim :)

Odpowiedz do tematu