Pumeks to musi rozmieniać złotówkę na drobne, a jak sie da to na grosiki.
Jedno chyba jest pewne kościół Piotra i Pawła jest na Żabim Kruku i o to tu chodziło.
Pumeks dziękuje, ja nie mam w mojej pamięci dokładnych lokalizacji także miejsce z którego zrobiono zdjęcie może być nieprecyzyjnie przedstawione..
.. a według mnie istotny jest obiekt.
Czy zdjęcie będzie robione od ul. Kocurki, Rzeżnickiej, Podwala Przedmiejskiego,Żabiego Kruku czy Toruńskiej a będzie na nim kościół to będzie tam tylko i zawsze kościół przy Żabim Kruku i tyle.
...W powojennych zdjęciach najczęściej pojawiający się obraz z ul. Żabi Kruk.
Miro
Pumeks doprecyzował z której strony wykonano fot. – i bardzo dobrze, bo mniej zorientowani mogli z Twojego zapisu przypuszczać, że to widok od ul. Żabi Kruk.
Chyba nikt rozsądny nie uważa, że uzupełnienie niepełnej informacji, albo korekta błędnej jest niewłaściwym postępowaniem. Dzięki temu pogłębiamy swą wiedzę unikając przekłamań.
Pumeks doprecyzował z której strony wykonano fot. – i bardzo dobrze, bo mniej zorientowani mogli z Twojego zapisu przypuszczać, że to widok od ul. Żabi Kruk.
I za to mu Pumeksowi podziękowałem, a jeśli chodzi o te "drobne" to jednym się one zgadzają a innym nie. To nie był żaden zarzut tylko moje widzenie Pumeksa drobiazgowości, dzięki której jak piszesz ..pogłębiamy swą wiedzę unikając przekłamań.
Ja nigdzie nie napisałem, że to widok z ul. Żabi Kruk tak dla jasności.
Wracając do Żabiego Kruka i zachowanej po wojnie grupy zrujnowanych kamieniczek: jeszcze jedno ich ujęcie, tym razem autorstwa Wiesława Gruszkowskiego.
...Ja nigdzie nie napisałem, że to widok z ul. Żabi Kruk tak dla jasności.
Miro
A ja napisałem tylko, że te słowa: ,, …W powojennych zdjęciach najczęściej pojawiający się obraz z ul. Żabi Kruk…” - można tak zrozumieć, więc uwagę Pumeksa uważam za istotną, oraz w pełni zasadną.
Może nie wszystkim potrzebne są szczegółowe i rzetelne informacje pod ilustracjami, ale dla wielu zainteresowanych (np. dla mnie) mają znaczenie.
Oczywiście nie traktuję Twoich słów jako zarzutu wobec wpisu Pumeksa, lecz pozwalam sobie wyrazić aprobatę dla Jego rzeczowego podejścia do tematu.
Zbyt często czyta się dzisiaj jakieś bzdurne uogólnienia np. każda osoba funkcyjna – to SZEF. Nie ważne czy to minister, dyrektor, czy brygadzista. Każda ciężarówka – to TIR, a każdy nadymany przedmiot na fot. lotniczych z lat 20-tych, czy 30-tych – to Zeppelin (nie piję tu do wpisów w wątku o Zeppelinach nad Gdańskiem).
Dlatego uważam, że trochę precyzji (w miarę możliwości) w opisywaniu nie tylko ilustracji nie zaszkodzi nam.
Zdaję sobie sprawę, że czasem zakupione, czy wyłowione z Internetu fotografie opatrzone są błędnymi podpisami, więc drobiazgowa analiza i korygowanie błędów przez osoby zorientowane w temacie ma istotną wartość.
A zamieszczane przez Ciebie interesujące fotografie ogląda się z dużą przyjemnością.
Pozdrawiam.
W tamtych czasach nie było pętli a wagony były dwukierunkowe. Z Żabiego Kruka tramwaj skręcał w Toruńską i końcowy przystanek miał przy dworcu kolejowym Brama Nizinna. Tam motorniczy się przesiadał i jechał z powrotem przez Toruńską - Żabi Kruk - Słodowników - Ogarną - Garbary itd. Linia działała tylko do ok. 1923 r.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum