a ja mam pytanie dlaczego w herbie Kaszub jest czarny gryf?
Bo tak sobie wymyślili XIX wieczni młodokaszubscy działacze.
Jak wspominał tu wielkorotnie Pumeks, gryf jako godło nie miał z naszym regionem (poza drobnymi wyjątkami) historycznie nic wspólnego.
Nie mniej jednak, z nie do końca poznanych przyczyn, wśród ludności miejscowej zaczęło się przyjmować takie przekonanie - i to podobno, jak czytałem w pewnym naukowym opracowaniu (choć autora nie mogę sobie przypomnieć) już mniej więcej od końca XVI wieku - a więc w czasie, gdy Prusy Królewskie miały swój własny, bardzo dostojny zresztą, herb (czarny orzeł z koroną złotą na szyi i wyrastającym z niej ramieniem zbrojnym dzierżącym miecz w polu białym).
Być może takie przekonania miały związek z gryfem (białym w czerwonym polu), który był herbem województawa pomorskiego (jedno z trzech województw wchodzących - obok biskupstwa warmińskiego - w skład Prus Królewskich), ale trudno to jednoznacznie stwierdzić.
A skąd u gryfa kolor czarny - tego nikt nie wie - chyba, że przyjmiemay wersję, iż jest to nawiązanie do barwy kaszubskiego podniebienia
Moim zdaniem to dlatego, że ideolodzy młodokaszubscy - w sposób typowy dla przedstawicieli ludów małych i nieznaczących - próbowali dorobić swojemu ludowi wielką i wspaniałą przeszłość. Dlatego usiłowali w obręb "Historii Kaszubów" włączyć wszystkie wątki z historii Pomorza Gdańskiego i Pomorza Zachodniego, a czasem nawet Pomorza Zaodrzańskiego (po niemiecku zwanego 'przednim' - Vorpommern). A że nie było jakiegoś symbolu, który by się wyraźnie kojarzył ze średniowiecznymi książętami gdańskimi, w tę 'niszę' wpakował się czarny gryf władców Szczecina. Chociaż ostatnio zaczynam przypuszczać, że przed Młodokaszubami podobny błąd popełniano juz dawniej - stąd gryf (co prawda w zmienionej kolorystyce) w herbie dawnego województwa pomorskiego, a także tu i ówdzie w kościele poklasztornym w Oliwie.
Powitanie - bardzo się cieszę, że bramy Akademii są szeroko otwarte i można dołączyć do grona słuchaczy
Skąd jestem - myślałem, że z Zaspy, ale po krótkim dokształceniu na mapach pana Tomka Plucińskiego wyszło, że obecnie żyję w Mühlenhofie (to jednak te barany ze spółdzielni nie takie bardzo baranowate jak by się wydawało), a na moim bloku wybyczony wielki napis "S.M. MŁYNIEC".
Trudne pytania - generalnie szukam źródeł do dwóch (jak na razie) tematów:
- ulica Mariacka (wszystko o niej ;)
- Książeta Pomorscy (w szczególności Gdańscy), przyjmę każdą ilość onformacji na w/w tematy. Odpłacę usmiechem i nie tylko
Pozdrawiam serdecznie
Rumcajs
_________________ Wstawać! Wstawać i ćwicyć!
Ale czemu?! Bo rano jest!
Eeee, u mnie jest jeszcze noc...
Z Mühlenhofem - nie bądź taki pewien. W okresie tzw. przedwojennym, Mühlenhofem nazywano osiedle domków w rejonie obecnego przystanku SKM Przymorze - można to znaleźć w licznych wspomnieniach polskich Gdańszczan którzy w tamtej okolicy mieszkali. Natomiast lotnisko (początkowo w pobliżu obecnego przystanku SKM Zaspa) nigdy nie było określane jako leżące w Mühlenhof. Ale poza tym wydaje mi się, że Mühlenhof (razem z innymi "Hofami", jak Eckhof, Weisshof itp.) i tak był częścią wsi Saspe
Uzupełniając poprzednie wypowiedzi (dotyczące gryfa) o zdjęcie - dodam, że gryf pojawia się jedynie (okres "książeco-namiestnikowski" ) u Sambora II (początkowo używał znaku lilii).
samborII_1260.jpg
Plik ściągnięto 13477 raz(y) 29,5 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Uzupełniając poprzednie wypowiedzi (dotyczące gryfa) o zdjęcie - dodam, że gryf pojawia się jedynie (okres "książeco-namiestnikowski" ) u Sambora II (początkowo używał znaku lilii).
Nie jedynie. dochodzi np. herb miasta Tczewa (choć Tczew był zdaje się własnie przez rzeczonego Sambora lokowany, więc pewnie stąd ten gryf).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum