Przy czym należy pamiętać, że później przymiotnik "olęderski" rozszerzył swoje znaczenie i związany był z osadnikami, którzy dzierżawili ziemię na prawie emfiteutycznym.
Przy czym należy pamiętać, że później przymiotnik "olęderski" rozszerzył swoje znaczenie i związany był z osadnikami, którzy dzierżawili ziemię na prawie emfiteutycznym.
wikipedia-> Emfiteuza jako wieloletnia, dziedziczna dzierżawa gruntów rolnych, stosowana była w Prusach Wschodnich w XVI i XVII w., zwana także osadnictwem na prawie holenderskim (na prawie emfiteuzy osiedlano Holendrów na obszarze Prus). Emfiteuza umożliwiała czerpanie zysków z tytułu dzierżawy, ale bez prawa do własności gruntu i bez możliwości nabycia przez zasiedzenie.
Emfiteuza na Żuławach wynosiła 40 lat lub 10-15 lat (na tyle dzierżawiono głównie łąki i pastwiska, bo nie wymagały dużego wkładu pieniężnego)
Post edytowany, poprawka w formacie zapisu cytatu
DW
_________________ firma eden miała awarię
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Wto Paź 14, 2014 11:36 pm, w całości zmieniany 1 raz
Polecam lekturę dzieła E. Kizik, Mennonici w Gdańsku, Elblągu i na Żuławach Wiślanych w drugiej połowie XVII i i w XVIII wieku. Nie widzę w polskiej literaturze przedmiotu lepszej pozycji.
Ja sprowadziłem w ramach wypożyczeń międzybibliotecznych za 7 zł i skserowałem. W antykwariatach ceny są zaporowe. Jak pisze Kizik odradza korzystanie z prac Pennera, które jego zdaniem są pobieżne i nie ogarniają całości tematyki. Poświadczać to ma fakt wycofania się menonitów z wydania drugiego tomu. Niemniej jest tam sporo nt. mennonitów z Żuław Gdańskich.
Wracając do tematu obejść "typu holenderskiego" na opłotkach Gdańska: kilka z nich, mocno zdewastowanych, widziałem wczoraj w Wiślinie i Dziewięciu Włókach (wszystkie obiekty widoczne na załącznikach położone są bardzo blisko siebie).
Neunhuben.JPG Bardzo skromnych rozmiarów dom, chyba do niedawna zamieszkany.
Jeszcze jeden podupadający (jak widać, bardzo dosłownie) obiekt w Wiślinie, zaraz obok cmentarza z zabytkową dzwonnicą. Według informacji z bloga Żuławy.info.pl, drewniany dom mieszkalny został postawiony w roku Insurekcji kościuszkowskiej przez cieślę Jacoba Jantzena, tego samego, który dwa lata wcześniej budował dzwonnicę.
Opis;
Meditation
Composed by J. Massenet
Utwór jest częścią opery Thais i był wykonywany jako przerwa między aktami na zmianę dekoracji na scenie. Podczas tego utworu kurtyzana, zastanawia się jak zmienić swoje życie. Ciekawe jest, że z całej opery znany jest tylko ten fragment...
Klip nagraliśmy na Cmentarzu Menonickim w miejscowości Stogi Malborskie. Podczas nagrania spotkaliśmy małżeństwo z Charleston w Północnej Karolinie. W trakcie rozmowy okazało się, że są Menonitami i poszukują dziadka. Cóż za zaskoczenie było, gdy człowiek ten odnalazł swoje korzenie! Wyszukał nagrobek dziadka podczas nagrania! Trochę porozmawialiśmy i dowiedzieliśmy się kilku interesujących faktów, o których wcześniej niewiele wiedzieliśmy.
Około 30 lat temu spotkałam w Malborku parę emerytów z USA, którzy szukali swoich korzeni w okolicach Nowego Stawu. Niestety mój zakres znajomości języka angielskiego nie pozwolił na dokładniejsze poznanie tematu, a lata i skleroza zatarły to co mogło do mnie dotrzeć. Ale wspaniałe są takie historie. Niestety ja nie potrafiłam się wybrać w strony skąd moja rodzina pochodzi (za Bug) i już pewnie nie zdołam tego zrobić. Sorry za off top.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum