Worek sie rozwiazał z zaproszeniami -a to www.rci.org.pl otwarte w d.Zaku,a to akcja www.wajdeloty.wrzeszcz.org a to spotkania otwarte www.kil.wrzeszcz.org no i rewelacyjne oferty kasy na www.ngo.pl
Czy ktoś gdzies bedzie i napisze???Relację???foty??? Przecie sie bassa nie rozedrze!!!!!(swoja droga,co za skojarzenie na bilboardach- Wrzeszcz i rozwarte do krzyku usta...Przecie to nie z tej bajki!Ale O Wriest,wrzosach i Langfuhr to wiedza chyba tylko ludzie z FDG i 30 Dni...reklamowcy dali plamę! )
Ze już nie wspomnę,że lektura "najczęstsze pytania" na www.defs.woj-pomorskie.pl daje do myślenia!Pro-gdańsko...
A Fundacja www.wspolnotagdanska.pl szuka trzech osób z pasją-do pracy-jak piszą-fascynujacej i za uczciwe wynagrodzenie.Jak sie popatrzy tam na fotorelację Piaskowe Lwy,to rzeczywiście ...duża sprawa i atrakcja w życiu,praca dla tej fundacji.
Albo- warto wpaść na zebranko sympatyków 12 grudnia-z pomyslami na 2008 - do www.wajdeloty.wrzeszcz.org ?
Korekta:zebranie Wajdelotów i sympatykow Dolnego Wrzeszcza jest 14.12 www.wajdeloty.wrzeszcz.org
Niepomiernie zdumionam powrotem wątku "załóżmy stowarzyszenie".Hmmm...nadal myślę,że prościej i skuteczniej,gdy każdy sobie wybierze jedno,któreś z zarejestrowanych w Kraj Rej Sądowym 4,5 tys stowarzyszeń w Gdańsku-i w razie potrzeby zmasowanej akcji protestacyjnej czy planu,który poprze FDG- po prostu podpisze sie pod apelem(jako pełnoprawny członek swojego stow).Co od dawna stosują organizacje ekologiczne i rzecz jest i błyskawiczna,i skuteczna.
Za to do rozważenia jest inny status-czy nie czas,żeby FDG było oficjalnie PRASA?
Jak by nie patrzeć,jest i redakcja,i red naczelny...i współautorzy oraz szeroki oddźwięk...społeczny ;-)) --->wycieczka do sądu,zgłoszenie tytulu?bodaj 30 zl to kosztuje?
Oznaczałoby to sformalizowanie (wątek "romańskie piwnice" ).
Terminy , koszty, reklamy, narady, posiedzenia redakcyjne...,
cały ten "wielki świat" zniszczyłby to , co jest tu naj....czyli
niewymuszone, dobrowolne uczestnictwo, rozmowy i kłótnie.
Bassa nie jest organizacją(osobą prawną) jeno darczyńcą -jak większość ludzi z FDG zresztą.Ciekawe,że wolimy być anonimowi a już w PIT zero www.formularze.egospodarka.pl to chyba nikt 6 % dochodu nie wpisuje(dokonawszy wpłaty w bieżącym roku).
Na 1 % dla org pożytku publicznego jeszcze czas,w zasadzie dzień-dwa przed oddaniem PIT 2008 trza będzie decydować KTOREJ org nazwę sie wpisze do PIT i kompletnie nic to nie kosztuje ani nie trza wplacać.Fakt,można sie umówić na działanie wespół w zespól-jeśli jakieś gdańskie OOP ----na przykład w ankiecie (?) ----Forum uzna za najbardziej warte wsparcia.Ja mam kilka takich org-"ulubieńców" -począwszy od Oliwskiego Słoneczka a koncząć na www.fsi.gda.pl ale najchętniej pójdę za głosem większości albo za prywatną sympatią Mikołaja, Seestrasse i Marcina.A co w Gdańsku może być warte uwagi Szefostwa- to właśnie pisałam na bieżąco w tym wydzielonym wątku-.Jaaasne,że przede wszystkim EKO org!Czy www.parlament.com.pl
O właśnie:nie należy sie przejmować groźnymi określeniami,chodzi o to,zeby otworzyć generator wniosku i przymierzyć sie do rubryk do wypełnienia treścią i kosztami w 2008,napisac na co -gdzie-komu potrzebne dotacje.Na proste pomysły-spotkania,wystawy,aktywnośc lokalną,ankietowanie nt potrzeb..itp
Kochani. Chyba będę miał niebawem niespodziankę co do tego wątku. Ale póki co - nie zapeszam.
Jeszcze się tylko odniose do jednej rzeczy - po pierwsze - nie spotkałem Stowarzyszenia w 3 mieście które by miało takie pole działania by jednolicie kreować politykę Miasta - i tego mi brakuje, i myślę że jestem na dobrej drodze by tę lukę uzupełnić.
Po drugie - takie stowarzyszenie nie miałoby za cel zastąpienie FDG czy uzupełnienie jego działalności. Byłby to zupełnie odrębny projekt, który myślę że nie stałby w sprzecznosci z forum i nie wiązałoby się z zakończeniem tu dyskusji, rozmów sporów i t p
Bardzo się cieszę,trzymam kciuki za udany start - bedzie co podziwiać w tym wątku????I na Kongresie Obywatelskim w kwietniu?
Jakies udane koalicje projektów z www.mdk.gda.pl kasy z projektow realizowanych w www.mops.gda.pl i głosu w obronie zabytków z konkretnych społeczności lokalnych?
Swoja drogą,chętnie bym sie dowiedziała czegoś bliżej o Stowarzyszeniu Społeczny Urząd Miejski -może ktoś z FDG wie coś- bliżej ?
I u kogo w biurowcu zalegają w piwnicach regały,fotele i resztki farb?Trza będzie malować nowy lokal 120 mkw stowarzyszenia www.biblioteka.vcl.pl na Stogach i w ogóle wszystko zorganizować na zasadzie zosia-samosi, ale tez to kolejny gdański CUD,zupełnie nieprawdopodobna historia....
Po drugie - takie stowarzyszenie nie miałoby za cel zastąpienie FDG czy uzupełnienie jego działalności. Byłby to zupełnie odrębny projekt, który myślę że nie stałby w sprzecznosci z forum i nie wiązałoby się z zakończeniem tu dyskusji, rozmów sporów i t p
Uffff. Kamień spadł z searca
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Wisi już WAZNE Zaproszenie dla Dolnowrzeszczan i wszystkich sympatyków pomyslów ochrony ehm tzw. dziedzictwa kulturowego...o tutaj www.wajdeloty.wrzeszcz.org
Osobiscie zachwyciłam sie listą inicjatyw (widać rękę Waldemara Nocnego,nowego dyr II LO-autora książek o historii dzielnic....)
na www.2lo.gda.pl a już szczególnie-nową redakcją gazetki lokalnej tamże...bomba!!!! SUPER!!!!
Same rozgrzewające inicjatywki...no przecie Wieczór Irlandzki -z zespołem tanecznym,poetami,tłumaczami i wystawką prasy kulturalnej -informatorami,zaproszeniami itp -o imprezach corocznych w Dublinie,zdjecia z udostępniania Browaru Guinessa -widać,CO wabi tam tłumy ludzi -o śliczny pomysł! Zespołu ludzi u Katarzyny Grabowskiej w bibliotece nr 1 na Grunwaldzkiej 44(po schodkach) we Wrzeszczu, 9 stycznia od g 18....
A,oczywiście że TRZEBA...wypada WYGRAC konkurs na gdański exlibris! http://www.wyspaskarbow.mdk.gda.pl/
Pewnie,że przyjdę na wystawę projektów....pewnie,że wyproszę dla siebie od autora...coś tak ślicznego jak zdjęcia w wątku z FDG o herbach i lwach....;-))Zgodę autorki na wykorzystanie foty jako pryw exlibris bassy...;-))
No a poza tym- autograf Jurka Owsiaka można uzyskać 13.01 jesli ktoś wstanie przed dziesiatą;-))
A to jest piękne...włączenie się w przygotowania tegorocznego Festiwalu Nauki i Nocy Muzeów to rozkoszne....;-)) A może wreszcie i- Targow Ksiażki i Prasy(turystycznej,historycznej,morskiej..cymeliow..).....w czerwcu parku Kuźniczki,rzecz jasna!!!
www.nck.org.pl
Corzano!!!!! Gdzie wpis o stow Przyjaciół Brzeźna - przecie bedą bronić kuracyjnego charakteru okolicy i zachowania zabytków...TY wiesz wiecej! A to moze być bardzo sensowne stow....i silne....;-))
dzis www.kulturamiejska.pl
8 lutego w bud.NCK Korzenna 33 od g.11-wolny wstęp- o grantach Funduszu Wyszehradzkiego,pokaz wypełniania druczków,komentarze,porady....zachęta...wszyscy na sali to potencjalni partnerzy sensownych letnich-jesiennych?akcji....albo i stałych placówek miedzynar...kult!
12 lutego-spotkanie z prof.Sampem,w filii nr 6 na Zaspie na Pilotów 3
15 lutego www.wup.gdansk.pl -i stoisko z wyd promocyjnymi Gdanska...
22 lutego- Kaziuki po wrzeszczańsku,Piotr Błażewicz w filii nr 18 Manifestu Poł.30
I już pomalutku wieści spływają o tegorocznym III Kongresie Obywatelskim- zaproszeni są wszyscy,którym lokalne sprawy leża na sercu,wystarczy sie zarejestrować
netem...
Warszawska edycja-planowana jest na 17 maja a pomorska-jeszcze nie wiem. Jak było- www.kongresobywatelski.pl
(jest tez e-book do ściagniecia sobie bezpl,ale link mi wyczyścil program Cleaner;-))
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum