Śliczności. W latach 50, chodząc w odwiedziny do Ciotki mieszkającej na Bocznej, "musowo" wymęczałem krótki spacerek na pętle i oczekiwanie na tramwaj. Stało się na poziomie pętli trajtka i gapiło na zgrzytającą siódemkę jadącą trochę wyżej.
Piotr
Wysłany: Sro Paź 09, 2013 10:36 am dawny-niedawny Sopot
Jeszcze raz tramwaj 7 pozujący razem z trajtkiem 21. Przez moment myślałem, że oba zdjęcia są "plonem" tego samego wypadu, na drugiej fotce skład jest dwu wagonowy a co najważniejsze inna pora roku. Zdjęcie to znajduje się też w innym wątku na Forum.
No nieeee muszę zaprotestować, źródło jest TU (co zresztą nieśmiało zasugerowano w dolnej części przytoczonej przez ciebie strony). Tylko, co to ma wspólnego z tematem "powojenne zdjęcia Sopotu"?
Wysłany: Sro Paź 30, 2013 11:59 am dawny-niedawny Sopot
Wracając do kilku zdjęć prezentowanych przeze mnie w tym wątku a wykonanych na początku lat 50 przez anonimowego autora. Sprawa się wyjaśniła i fotografik przestał być już nieznany. Szereg pięknych fotek (dobra jakość i ciekawe ujęcia) jest autorstwa Horsta Strehlke współpracującego z periodykami Unser Danzig i Danziger Hauskalender, na łamach których zamieszczane był jego fotoreportaże z Gdańska i Sopotu.
Gazeta Koszerna , sorry Wyborcza zamieściła w tym tygodniu całą serię zdjęć z Międzynarodowych Targów Gdańskich 1947 w Sopocie. Napisali o Gomułce zwiedzającym MTG, a o stojącym obok na focie niego ministrze Eugeniuszu Kwiatkowskim chyba zapomnieli
Ale i tak warto pooglądać, np. ruiny po hotelu przy Powstańców Warszawy widać, w ich miejscu teraz stoi "Bayjohn" czy jak tam się ten przybytek nazywa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum