wojtek
Obraz przedstawiony przy recenzji mojej książki pt. "Gdansk. Szwedzkie karty historii" nie przedstawia rannego Karol XII po bitwie pod Połtawa, tylko MARTWEGO Karola XII po bitwie pod Fredrikshallen w 1718 r. Pozdrawiam - W. Łygaś
Tyle, że w bibliotece nie ma recenzji tej książki...
wojtek
Obraz przedstawiony przy recenzji mojej książki pt. "Gdansk. Szwedzkie karty historii" nie przedstawia rannego Karol XII po bitwie pod Połtawa, tylko MARTWEGO Karola XII po bitwie pod Fredrikshallen w 1718 r. Pozdrawiam - W. Łygaś
Tyle, że w bibliotece nie ma recenzji tej książki...
I nigdy nie było
Pan AŁTOR uznał, że artykuł o Dzwonie Karola XII jest recenzją jego książki
Będzie korekta do Mattenbudener-Brücke. Już dawniej mój niepokój budziło zdjęcie (patrz niżej) Bramy Stągwi Mlecznych sfotografowane jakby z tego mostu... a teraz dostałem maila od p. Roberta Chrzanowskiego z namiarami na zdjęcie lotnicze z 1947 roku: zobaczcie drugi obrazek. Wynika, że jakiś czas po wojnie most był przystosowany do uzytku, dopiero potem ktoś uznał, że jest zbędny i go rozebrał...
Dostałem maila adresowanego do Akademii - autor jest już zarejestrowany na forum, a jego znalezisko było omawiane. Ale posłuchajcie co napisał:
Witam Uczone i Dostojne Grono,
niedawno pierwszy raz wkroczylem do tego Gaju, i jestem pod wrazenie. Dzieki pieknej milosniczce kolei i
divie operowej ze umiescila link do Was na swojej stronie.
A pytania z ktorymi nie daje sam rady sa liczne, na poczatek to czy wiadomo cos Dostojnemu Gronu o Lozy
Masonskiej w Szadolkach? Mieszkam tu od 1989,i w czasie spacerow z psami pilnie przepatruje okoliczne pola
(tzn.przepatrywalempoki byly uprawiane) i wyszukuje smieci z przeszlosci. Jednym z ciekawszych jest fajka z
wyraznie masonska symbolika. Zdjecie faji mozna obejrzec na mojej skromnej stronie szadolkowej <http://
szadolki.w.interia.pl/faja.html>.
Interesuja mnie takze wszelkie informacje o Szadolkach miedzywojennych, historia dworku w Rebowie i jego
niepewna przyszlosc.
pozdrawiam
tsteifer
No bez przesady - widzę tu tok rozumowania charakterystyczny dla niektórych mało refleksyjnych archeologów - czy zdaniem autora, fajki z symbolami masońskimi wolno było palić (i wyrzucać) jedynie na terenie lóż masońskich? przecież ta fajka mogła należeć do członka dowolnej loży z Gdańska, a nawet Pernambuco...
No bez przesady - widzę tu tok rozumowania charakterystyczny dla niektórych mało refleksyjnych archeologów - czy zdaniem autora, fajki z symbolami masońskimi wolno było palić (i wyrzucać) jedynie na terenie lóż masońskich? przecież ta fajka mogła należeć do członka dowolnej loży z Gdańska, a nawet Pernambuco...
A co, szowinisto, uważasz, że w SZADÓŁKACH nie mogło być loży?
Sprawdzam ci ja sobie dzisiaj statystyki serwera, przeglądam z jakich to stron wchodzi się do nas, a tu nagle taki wpis:
http://jconserv.net/masoneria/viewtopic.php
Zaglądam ci ja tam, a tam forum pod tytułem "Masoneria pod lupą"
No i czytam ja... a tam taki post:
Dokłądne opisy - ze zdjęciami dotyczącymi siedzib masońskich w Gdańsku znajdziecie państwo na bardzo ciekawej stronce gdańskiej
Akademia Rzygaczy od lat zajmuje się poszukiwaniami tego, czego nie ma..
a zaraz potem następny:
Otworzyłem, zajrzałem. Muszę stwierdzić, że strona wielce sympatyczna i robiona z dużym poczuciem humoru:) Może tylko przydałoby się wyjaśnienie osobom stojącym z boku szokującej dla nich nazwy strony - mimo rysunku na "winiecie". Nie każdy wie, że rzygacz to całkiem naturalna a normalna nazwa ozdobnego zakończenia rynny dachowej. A to co zrobiono z gmachem loży "Pod Zwycięskim Światlem", woła o pomstę do nieba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum