Wysłany: Sro Lis 06, 2013 5:26 pm Projekt "200 lat po oblężeniu Gdańska 1813 - 2013"
Stowarzyszenia Dobrych Wiadomości w listopadzie i grudniu będzie realizować projekt „200 lat po oblężeniu Gdańska 1813 - 2013”. Partnerami w tym projekcie są: Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Gdańsku oraz Muzeum Historyczne Miasta Gdańska.
W załączeniu plakat z zaproszeniem do udziału w pięciu spotkaniach.
PLAKAT projektu.jpg
Plik ściągnięto 22558 raz(y) 112,46 KB
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Towarzystwo Dom Uphagena i Muzeum Historyczne Miasta Gdańska
zapraszają na spotkanie autorskie z Dieterem Schenkiem
w dniu 29 listopada 2013 r. (piątek), godz. 17.00
do Domu Uphagena, oddziału Muzeum Historycznego Miasta Gdańska ulica Długa 12, Gdańsk
Tematem spotkania będzie prezentacja dwóch książek: Noc morderców. Kaźń polskich profesorów we Lwowie i holokaust w Galicji Wschodniej, Wydawnictwo Wysoki Zamek, Kraków 2011 oraz Danzig 1930−1945. Ende einer Freien Stadt (Gdańsk 1930−1945. Koniec Wolnego Miasta), Wydawnictwo Ch. Links, Berlin 2013
Gdy rozpoczynaliśmy dwa lata temu cykl naszych sobotnich spotkań, nikomu nie śniło się, że pewnego dnia w Studiu im. Władysława Szpilmana pojawią się organy. A jednak! Stanie się to dziś za sprawą Andrzeja Szadejko.
Pochodzący z Gdańska organista przyjedzie do nas ze swoim własnym pozytywem, czyli niewielkimi, przenośnymi organami. Porozmawiamy o specyfice budowy organów, ich roli w muzyce dawnej i znaczeniu, jakie odgrywały nie tylko w muzyce kościelnej.
Andrzej Szadejko wystąpi solo, ale także z zaproszonymi muzykami: sopranistką Sylwią Olszyńską, trębaczem Pawłem Huliszem i grającymi na instrumentach perkusyjnych Larry'm "Okey" Ugwu oraz Tomaszem Lipskim.
Zapraszamy do słuchania - i oglądania (transmisja wideo na naszej stronie) - w sobotę, 1 marca, o godzinie 17.00.
Wysłany: Czw Mar 20, 2014 4:26 pm wojna oczami czternastoletniej mieszkanki WMG
Spotkanie z byłą uczennicą Gimnazjum Polskiego Macierzy Szkolnej w Wolnym Mieście Gdańsku, która w roku 1939 miała 14 lat
22 marca przypada 74 rocznica rozstrzelania działaczy polonijnych z Wolnego Miasta Gdańska.
Wojna to nie tylko statystyka zamordowanych, czy kolejne strategie wojskowe, ale przede wszystkim dramat zwykłych ludzi. Zadaniem tych, którzy ocaleli jest pielęgnowanie pamięci o losach ich rodzin, przyjaciół i sąsiadów. Spotkanie z naocznym świadkiem stanie się sposobnością do wspomnienia Polaków z Wolnego Miasta Gdańska, którzy za swój patriotyzm dnia codziennego zapłacili najwyższą cenę oraz spojrzenia na wojnę
z perspektywy dorastającej dziewczynki i jej rówieśników, których świat uległ diametralnej przemianie.
Spotkanie z Budzimirą Wojtalewicz – Winke odbędzie się 22 marca o godzinie 12:00
w Muzeum Poczty Polskiej w Gdańsku przy Pl. Obrońców Poczty Polskiej 1/2.
Pani Budzimira jest najstarszą córką Feliksa Muzyka, jednego z 67 rozstrzelanych w tym dniu Polaków. W chwili wybuchu wojny miała 14 lat. Pamięta więc dobrze zarówno ludzi, jak i klimat tamtego czasu.
Warto jeszcze wspomnieć że na podstawie jej biografii Dieter Schenk napisał powieść "Jak pogoniłam Hitlera".
A sam parę lat temu "machnąłem" taki tekścik i nieco później zostałem zaproszony do Pani Budzimiry na pogawędkę.
zostałem zaproszony do Pani Budzimiry na pogawędkę.
Wyobrażam sobie, że to były bardzo interesujące pogaduszki
A tekścik o Muzykach też do rzeczy , znowu się czegoś dowiedziałam z kręgu moich zainteresowań
Ze dwa lata temu oglądałam w tv film, którego główną narratorką była Pani Budzimira. Była to opowieść o jej życiu. Bardzo ciekawy, bo ona interesująco opowiada.
Film wyemitowała chyba nasza, gdańska telewizja, żadnych szczegółów w rodzaju choćby tytułu nie pamiętam. Ot, skleroza powinnam była sobie zapisać
oglądałam w tv film, którego główną narratorką była Pani Budzimira. Była to opowieść o jej życiu. Bardzo ciekawy, bo ona interesująco opowiada.
Film wyemitowała chyba nasza, gdańska telewizja, żadnych szczegółów w rodzaju choćby tytułu nie pamiętam. Ot, skleroza powinnam była sobie zapisać
Wysłany: Sob Mar 22, 2014 12:57 pm Projekt "Lokalni Przewodnicy i Przewodniczki"
Opowiadacze Historii Dolnego Miasta w Gdańsku zapraszają serdecznie na ciekawy cykl bezpłatnych i otwartych wykładów, spotkań i spacerów, których tematyka dotyczyć będzie Dolnego Miasta.
27 marca 2014 r. czwartek, godz. 18.00
Aleksander Masłowski [wykład] „Historia Dolnego Miasta”.
3 kwietnia 2014 r., czwartek, godz. 17.30
Jakub Szczepański [wykład] „Architektura Dolnego Miasta– nieodkryte formy, style i elementy”.
10 kwietnia 2014 r., czwartek, godz. 17.30
Anna Perz [wykład] „Zajezdnia na Łąkowej czy na Wróblej?”.
17 kwietnia 2014 r., czwartek, godz. 17.30
Andreas Kasperski [wykład] „Dolne Miasto - stuletnia rodzinna opowieść”.
24 kwietnia 2014 r., czwartek, godz. 17.30
Grzegorz Kurkiewicz [wykład] „Takie właśnie Dolne Miasto zapamiętałem”.
8 maja 2014 r., czwartek, godz. 17.30
Jan Daniluk [wykład] „Wojsko na Dolnym Mieście”.
10 maja 2014 r., sobota, godz. 12.00
Aleksander Masłowski [spacer] „Dolne Miasto z perspektywy fortyfikacji”, start: Plac Wałowy.
15 maja 2014 r., czwartek, godz. 17.30
Klaudiusz Grabowski [wykład] „Tych budynków na Dolnym Mieście już nie ma”.
22 maja 2014 r., czwartek, godz. 17.30
Marek Barański [wykład] „Przeszłość, teraźniejszość i przyszłość rewitalizacji”.
24 maja 2014 r., sobota, godz. 12.00
Jakub Szczepański/Robert Hirsch [spacer] „Architektura Dolnego Miasta”, start: Brama Długich Ogrodów.
29 maja 2014 r., czwartek, godz. 17.30
Antoni Urbanowicz [wykład] „Szpitalne życie w pigułce”.
31 maja 2014 r., sobota, godz. 12.00
Michał Buliński [spacer] „Przyroda Dolnego Miasta”, start: wejście do przedszkola Muszelka.
5 czerwca 2014 r., czwartek, godz. 17.30
Michał Buliński [wykład] „Przyroda Dolnego Miasta”
12 czerwca 2014 r., czwartek, godz. 17.30
Anna Perz [wykład] „Savoir-vivre lokalnego przewodnika (część I)”.
14 czerwca 2014 r., sobota, godz.12.00
Lucyna Nyka [spacer] „Kajakiem wokół Dolnego Miasta”, start: Żabi Kruku przy przystanku tramwaju wodnego ( ilość miejsc ograniczona, obowiązują zapisy)
18 czerwca 2014 r., czwartek, godz. 17.30
Anna Perz [wykład] „Savoir-vivre lokalnego przewodnika (część II, warsztat)”.
Miejsce wszystkich wykładów: Szkoła Podstawowa nr 65 im. Alfa Liczmańskiego, ul Śluza 6
Osoby zainteresowane będą mogły w okresie wakacyjnym spróbować swoich sił w roli Lokalnych Przewodników i Przewodniczek po Dolnym Mieście
Miło nam będzie gościć forowiczki i forowiczów z Forum Dawny Gdańsk.
Lista zapisów na wycieczkę kajakową zostanie otwarta 29 maja 2014 r. Stoliczek zostanie postawiony w sali gimnastycznej po czwartkowym spotkaniu w Szkole Podstawowej nr 65. I wtedy będzie można osobiście zapisać się na wycieczkę. Jeżeli tego dnia lista nie zostanie wyczerpana - ogłoszone zostaną zapisy poprzez FB, Forum i pocztę elektroniczną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum