Mogę mówić o Chełmie(tzw. Starym).
Słyszałem, że ul. Buczka ma nosić nazwę Bohaterów Monte Cassino. Rondo zaś - Misia Wojtka.
Sąsiednia ulica już się nazywała Bitwy pod Monte Cassino, potem P.Findera, obecnie Biskupa Wronki.
Kiedyś żartowano, że deptak sopocki miał tabliczkę -"Obrońców Monte Cassino", Aleja AK dotyczy Africa Korps.
Piszę, bo zbulwersowały mnie słowa europosła "Obatela".
Nazwał organizatora uroczystości Porozumień Sierpniowych-Miasto Gdańsk "Związkiem Volksdeutchów".
Nie umiem kulturalnymi słowami tego skomentować.
Nie mamy swojej tożsamości? A wiatry historii wieją, że łeb urywa.
Trochę nie w tym nurcie "nazwy ulic do odstrzału"
W Gdańsku funkcjonowały dwie nazwy. Ulica Rokossowskiego i aleja Rokossowskiego. Wszedłem w spór z moim kolegą On był w szkole muzycznej na Rokossowskiego 48 i jako dziecię był zawożony tramwajem do szkoły Sprawdzam W pierwszej połowie lat 50tych na tej ulicy nie było tramwajów Później sprawdziłem ulica została w roku 90tym przemianowana na aleję Rzeczypospolitej i wówczas była tam już komunikacja tramwajowa.
Moje nieporozumienie polegało na tym, że w Wikipedii są podane nazwy alei Zwycięstwa do 1945 aleja Paula von Hindenburga a od 1945 Aleja Zwycięstwa I cicho o tym że po 45tym była to Aleja Rokossowskiego Nie ma informacji kiedy została zmieniona nazwa.
Pytałem na forum Gdańska Historycznego o w/w kwestie Nie doczekałem się odpowiedzi może dlatego że jest to oczywiste dla mieszkańców ale my z kolegą choć mocno związani Gdańskiem do pierwszej połowy lat siedemdziesiątych Potem 700 km teraz i emigracyjna przeszłość odcięła nas od informacji bieżących Pytanie Czy Aleja Zwycięstwa miała po 45tym inne nazwy niż wymieniłem. Dodatkowo czy ktoś z PP nie pamięta zdjęcia alei z powieszonymi dezertera z armii niemieckiej?
_________________ Kłaniam się
Tylko ten może zmieniać poglądy, kto je posiada.
Z planów: 49 - Rokosowskiego, 57 - Zwycięstwa.
Podejrzewam, że zmiany dokonano w 56.
Tam, gdzie teraz Rzeczypospolitej było tylko lotnisko. Znajomy musiał mieszkać na ob. Legionów (albo jakiejś bocznej). Ósemka jeździła już pod koniec lat 40.
Z planów: 49 - Rokosowskiego, 57 - Zwycięstwa.
Podejrzewam, że zmiany dokonano w 56.
Tam, gdzie teraz Rzeczypospolitej było tylko lotnisko. Znajomy musiał mieszkać na ob. Legionów (albo jakiejś bocznej). Ósemka jeździła już pod koniec lat 40.
Piękne dzięki za wyjaśnienie zbieżności nazewnictwa Ulica i aleja Rokossowskiego. Rzeczywiście Obecna Aleja Zwycięstwa mogła nazwę uzyskać na fali odnowy w 1956. Rokossowskiego odesłano do Moskwy Ale jak to się stało, że ulica Rokossowskiego została z nazwą do roku 1990 wg Wikipedii? I wówczas po przebudowie uznano, że czas by nazywała się Aleją Rzeczypospolitej. Trudno dociec.
Kolegę dowozili rodzice z Kartuskiej właśnie na Rokossowskiego 48 a dzisiaj Aleje Zwycięstwa. Budynku nr 48 już nie ma. Rozebrany, zburzony przepadł. Został w pamięci tych, którzy do tej szkoły chodzili Dziękuję.
_________________ Kłaniam się
Tylko ten może zmieniać poglądy, kto je posiada.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum