Oto zdjęcie przedstawiające Tablice - w tym przypadku rejestracyjne. Uchwyciłem ostatnio w Poznaniu samochód na gdańskich "blachach"
Jak widać Wolne Miasto istnieje,
Jest dzisiaj ono jak pokazują tablice włączone w polską strefę wpływów.
FSD 1.1.JPG
Plik ściągnięto 13494 raz(y) 7,55 KB
Ostatnio zmieniony przez Makabunda Czw Paź 28, 2004 9:29 pm, w całości zmieniany 2 razy
Jakbym miał dużo kasy na zbyciu (a niestety nie mam ) to w Szwecji mógłbym sobie zamówić DOWOLNĄ tablicę rejestracyjną. Np. DANZIG (bez jakichś tam G0 na początku), albo FSD, albo FSD 001 (chociaż taka może być w użyciu). Może kiedyś jak będę bardzo bogaty to sobie taką DANZIG albo DANZIGER zrobię
Składam niniejszym samokrytykę za te rozmiary.
Niech mnie tłumaczy fakt, że jeszcze odczuwam skutki wczorajszego świętowania otwarcia mojego odcinka autostrady.
A tak na poważnie to tablice te pochodzą z powiatu strzelecko-drezdeneckiego w województwie lubuskim.
Piękna rejestracja! Do zoppoterowej simki jak znalazł!
W naszym klubie jest Simca 8 z 1938 roku (w trakcie remontu). Do niej przydałyby sie tablice DZ xxxx. Ale obawiam się, że jej własciciel nie zachwyciłby się tym pomysłem. Zresztą nie wiem, nie pytałem go właściwie.
A moja niestety powstała 23 lata po aneksji FSD, więc taka rejestracja byłaby tak samo nienaturalna jak obecna GSP...
Oto tabliczka informacyjna o gazociągu biegnącym na Pestalozzistrasse. Wisi tak jak druga podobna na budynku szkoły.
A propos tabliczek. Czy wiecie może czy przedwojenne tabliczki z numerami budynków były w jakiś sposób znormalizowane? Jeśli tak to czym się charakteryzowały? Mam w zanadrzu pewien typ. Wolałbym być jednak zorientować sie w temacie zannim pochwalę się "znaleziskiem".
Kiedyś, jak budowano drugi peron w Gdańsku Głównym, to z miejsca, w którym teraz stoi, wywożono ziemię, wiem gdzie , i właśnie tam znalazłem ogromną ilość tabliczek, ale z pociągów, nie nazwy ulic. Były to takie tabliczki, jak: "nie wychylać się", "dla pań", "dla panów" itp. Zebrałem kilka kg, dochodziło do tego, że wybierałem lepsze. Jak chcecie to zrobię zdęcie i Wam pokażę.
System Informacji Miejskiej w bliższej lub dalszej perspektywie zabierze nam i te oznaki przeszłości. Jak sądzę te emaliowane tablice zastąpiły wczesniejsze przemalowywane.
Ciekawa jest zastosowana czcionka. To musiała być jedna seria tablic, później stosowano już inne liternictwo.
I tylko na tych tablicach pisano bez skrutów: Ulica i Aleja
WP.JPG
Plik ściągnięto 13206 raz(y) 16,16 KB
Grunwaldzka1.JPG
Plik ściągnięto 13206 raz(y) 12,36 KB
Lendziona.JPG
Plik ściągnięto 13206 raz(y) 18,76 KB
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum