Wysłany: Pią Gru 17, 2004 4:48 pm jeszcze raz w sprawie nazwy Pachołka
Hmm...być może właśnie popełniam mały błąd, nie zamieszczając tego wpisu w temacie już eksploatowanym (ostatni wpis tam jest z września 2004), ale myślę, że tam już nikt nie zagląda, więc postanowiłem "otworzyć" nowy temat związany z Pachołkiem.
Jeśli naruszyłem jakąś zasadę - sorry, następnym razem sie poprawie
(Post przeniosłem - zasady są takie, ze staramy się nie tworzyć kilku wątków na ten sam temat. I to, ze ostatni post jest z wrzesnia nie ma znaczenia - Twój post wyszyscy teraz zobaczą jako nowy i zajrzą tutaj.
Mikołaj)
Znalazłem tam dwie nieścisłości, które chyba warto naprawić.
1) w pewnym momencie padła nazwa góry Pachołek jako Góry Kościuszki. Małe przeoczenie - mianem Góry Kościuszki zostało ochrzczone sąsiednie wzniesienie Pachołka w roku 1946 z inicjatywy... ówczesnych nauczycieli i żaków liceum na Polankach (czyli Piątki) /to jest to wzniesienie, gdzie w 1977 ustawiono pomniczek z popiersiem Zygmunta III Wazy/
2) Co do już samego Pachołka, to faktycznie, od 1797 nosił miano Karsberg (od K.von Hohenzollerna, pierwszego świeckeigo opata oliwskiego, księcia pruskiego, który trafił na te urząd po śmierci Jacka Rybińskiego), ale od zawsze używano słowiańskiej nazwy Pachołek (którą mylnie próbowano skojarzyć z pruskim bogiem Pikolla, bowiem przypuszczano - i wciąż przypuszcza się - że ta góra o wys. 100,8 m npm była niegdyś miejscem kultu pogańskiego). W każdym razie sama nazwa Pachołek raczej niewiele ma wspólnego z pachołkiem jako sługą, giermkiem itp , a najprawdopodobniej pochodzi o niskiego słupka (pachołka właśnie) zwanego polerem, spotykanego na nabrzeżach portowych, a służącego do cumowania statków. Nie powinno chyba dziwić to skojarzenie w naszym,nadmorskim terenie...
W każdym razie sama nazwa Pachołek raczej niewiele ma wspólnego z pachołkiem jako sługą, giermkiem itp , a najprawdopodobniej pochodzi o niskiego słupka (pachołka właśnie) zwanego polerem, spotykanego na nabrzeżach portowych, a służącego do cumowania statków. Nie powinno chyba dziwić to skojarzenie w naszym,nadmorskim terenie...
Jakoś to tłumaczenie mnie nie przekonuje, takie troche naciągane jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum