Zanim powstał Krzyw domek stał tam jubiler, o ile mnie pamięć nie myli
przede wszystkim był tam Kawiaret
Zależy kiedy i co uznajemy za "przede wszystkim"
W latach komuny, a przynajmniej od pocz. lat 70-ych w tym parterowym pawilonie była drogeria i obok garmaż. W garmażu był taki swoisty bar, gdzie można było zjeść gorące flaki, albo fasolkę po bretońsku. Sklep jubilerski zajął ten budynek na pocz. lat 90-ych. Jego właściciel - przedstawiciel postcinkciarskiej i półlegalnej klasy biznesowej tamtej epoki - zatrudnił jako kierownika tego sklepu mojego ojca. Sklep nie przetrwał 3 lat, bardziej z powodu zainteresowania organów ścigania owym panem niż z powodu braku zysków. Potem pomieszczenie przejął KMPiK, który miał księgarnię i salon prasowy w budynku obok (po drugiej stronie kina), by urządzić tam czytelnię podobną do tej z lat wcześniejszych: z kawą, herbatą, ciasteczkami i prasą międzynarodową. Ta czytelnia przekształciła się ostatecznie w Kawiaret, który do końca zachował funkcję czytelni - jakkolwiek w okrojonym zakresie. No a potem to wyburzono.
Ostatnio zmieniony przez Zoppoter Nie Sty 29, 2012 2:31 pm, w całości zmieniany 1 raz
Tak serio... jaki przełom nastąpił w 1990 r. w Sopocie?
Taki sam, jak w innych polskich miastach w tym samym okresie. Właściwie to bardziej rok 1989, ale 1990 to dalszy ciąg przełomu zaczętego w 1989.
Martino napisał/a:
Może rzeczywiście 16 lat to zbyt mało żeby dostrzegać zmiany (zwłaszcza mieszkając w Sopocie), ale kolosalnych róźnic w architekturze miasta nie kojarzę.
- hotel Rezydent w miejscu dawnego Dworcowego
- piętrowy kompleks handlowy na rogu Koścuszki i Chopina w miejscu wcześniejszego parterowego pawilonu
- kompleks handlowy Monte w miejscu parterowego "okrąglaka" przy placu Konstytucji
- nowa nawierzchnia Monciaka
- dwupiętrowy apartamentowiec w miejscu dawnego mięsnego i lodziarni Palermo
- nowa elewacja PKO
- odsłonięcie domu z werandą i restauracja Pinokio w miejscu parterowego pawilonu ze sklepami
- Krzywy Domek w miejscu parterowego pawilonu ze sklepami
- Plac Przyjaciół Sopotu, Centrum Haffnera, Dom Zdrojowy, Hotel Sheraton - i to z pewnością jest zmiana kolosalna
- kamienice przy Grunwaldzkiej pomiędzy wlotem i wylotem Ogrodowej
- domy przy skrzyżowaniu Grunwaldzkiej i Chrobrego
- dom przy Obr. Westerplatte na tyłach obecnego Siouxa
- Willa Antonina przy Obr. Westerplatte blisko Goyki
- Domy przy Malczewskiego naprzeciw Chodowieckiego i Księżycowej
- osiedle domów w miejscu dawnego młyna przy 3 Maja,
- domy mieszkalne przy 3 Maja naprzeciw kościoła św. Michała
- kompleks kamienic w Dolinie Gołębiewskiej
- Domy w miejscu dawnego Browaru i Sopotplastu
- kompleks handlowy w miejscu dawnego targowiska między Sikorskiego i 1 Maja
- osiedle w Karlikowie, miedzy Armii Krajowej i Smolną
- osiedle na tyłach Uniwersytetu (ul. Piaskowa)
- Hala Stulecia na Goyki
- nowe kamienice na Bema, Pułaskiego (bardziej w tyle)
- domy pomiędzy Chopina i Chrobrego, naprzeciw wylotu ulicy Bema
- kamienica na rogu Haffnera i Morskiej
- budynek z parkingiem podziemnym naprzeciw Grand Hotelu
- rozbudowa kościoła św. Andrzeja Boboli (no tu nie jestem pewny, czy to nie lata 80-e)
- domy przy Bitwy pod Płowcami między wysokimi blokami i Polną
- osiedla w rejonie Polnej, Łokietka
- targowisko Non Stop
- zagęszczenie i rozbudowa starej części Kamiennego Potoku, z osiedlem domów przy Obodrzyców i apartamentowcem przy Małopolskiej na czele
Wydaje mi się że jeszcze sporo pominąłem, zapomniałem... A należy jeszcze wspomnieć niezliczone odnowione kamienice, których liczba dawno przekroczyła setkę ze słynnego hasła "sto kamienic na stulecie miasta". I ośmielę się wysunąć przypuszczenie, że te zmiany mają ścisły związek z przełomem lat 1989 - 1990. A ściślej mówiąc sa jego następstwem.
A należy jeszcze wspomnieć niezliczone odnowione kamienice...
Na przykład na rogu Bohaterów Monte Cassino i Obrońców Westerplatte w pierwszym załączniku.
Wspomniany przez Zoppotera parterowy okrąglak w drugim. W uzupełnieniu widok z molo na komin, latarnię i wieżę widokową w jednym, oraz na wieżę kościoła św. Jerzego.
Sopot-1997-ok-3-004.jpg Róg ulic Bohaterów Monte Cassino i Obrońców Westerplatte około 1997 r.
Plik ściągnięto 25415 raz(y) 108,81 KB
Sopot-1997-ok-3-002.jpg Ul. Bohaterów Monte Cassino i dawny, parterowy okrąglak około 1997 r.
Plik ściągnięto 25415 raz(y) 114,25 KB
Morze-3-004.jpg Widok z molo na latarnię jeszcze bez hełmu i na wieżę kościoła św. Jerzego około 1990 r.
Plik ściągnięto 25415 raz(y) 116,19 KB
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
I ośmielę się wysunąć przypuszczenie, że te zmiany mają ścisły związek z przełomem lat 1989 - 1990. A ściślej mówiąc sa jego następstwem
To oczywiste, że są następstwem przemian ustrojowych. Większość inwestycji wymienionych przez Ciebie była zrealizowana po roku 2000.
Lista rzeczywiście długa i pozwala uzmysłowić sobie jak bardzo miasto się zmienia.
_________________ "Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
zastanawiam się za to, kiedy zmieniono nawierzchnię - chodzi mi o te białe i czerwone płyty kamienne, część wykorzystano potem na cmentarzu
O ile mnie pamięć nie myli, to było zimą z 1992 r. na 1993 r. Zdaje się, że miałem wówczas gości i podczas spaceru narzekaliśmy, że wszystko rozgrzebane, przejść się nie da Pamięć lubi czasami płatać figle, więc nie upieram się, że był to dokładnie ten okres.
Pozdrawiam
_________________ "Historia jest nocną zmorą, z której staramy się przebudzić"
James Joyce
O ile mnie pamięć nie myli, to było zimą z 1992 r. na 1993 r.
Moim zdaniem 94/95 rok (mogę się mylić). Studiowaliśmy z żoną w latach 1993-1998 na UG - Armii Krajowej, i pamiętam jak podczas remontu nawierzchni Monciaka chodziliśmy do przejścia pod kolejką SKM "delikatną flanką", bo po środku deptaka trwał remont.
_________________ "Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
Pod koniec lat 80-tych, Dyrektorem tego KMPiK była moja Mama.
Moja tez tam pracowała wiele lat. W latach 70-ych i 80-ych. W czytelniach na Przylesiu i na Monciaku, w księgarni. W połowie lat 80-ych prowadziła wysuniętą placówkę, czyli salon płytowy w górnej części Monciaka.
Nie powiem dziś z pamięci, czy większość wymienionyych zmian zaszła po 2000 roku, mam raczej wrażenie, że to sie rozkłada po połowie na obydwie dekady po 1990 roku. Do listy należy dopisać komisariat policji na Armii Krajowej....
Moim zdaniem 94/95 rok (mogę się mylić). Studiowaliśmy z żoną w latach 1993-1998 na UG - Armii Krajowej, i pamiętam jak podczas remontu nawierzchni Monciaka chodziliśmy do przejścia pod kolejką SKM "delikatną flanką", bo po środku deptaka trwał remont.
Musiałem się skonsultować z żoną - to faktycznie mógł być 1994 rok W 1995 raczej na pewno była już nowa kostka, przynajmniej latem.
Spośród zmian architektonicznych w krajobrazie Sopotu trzeba dorzucić te typowo związane z transformacją ustrojową - budowę marketów, jak Billa, Inter Marche (choć to w zasadzie Gdańsk), obecny Lidl ze Skwerem Sopockim, Biedronki przy Niepodległości i kilku pomniejszych. Powstały stacje benzynowe Shella i BP, przy likwidacji mniejszych, orlenowskich (ostatnio: na rogu Niepodległości i 3 Maja), pojawiło się trochę sieciówek fastfoodowych. Na szczęście, żaden hipermarket chyba nam nie zagraża
_________________ "Historia jest nocną zmorą, z której staramy się przebudzić"
James Joyce
To w sumie śmieszne, ale zaczynam rozumieć, co czują "przedwojenni Gdańszczanie". Te zdjęcia to moje licealne lata, po maturze chodziliśmy tam na kremówki etc...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum