zawodowe nawyki podpowiadają mi, ze trzeba by napisać jakieś oficjalne pismo, ale może take formy przedstawiana swoich racji rzeczywiście nie są na czasie...
poczekajmy chwilę na szerszy odzew forumowiczów
No, a potem ogłoszą konkurs, który wygra jakiś, z przeproszeniem, nowoczesny architekt, który zaprojektuje środek "nawiązujący do historycznej zabudowy". Ciekaw jestem jak można poszaleć w temacie kamienia w środku ulicy, ale znając możliwości tfurcze współczesnych projektantów, jestem pełen obaw :?
No, do roboty panie Grün... (może za mocno to ująłem - przepraszam panie prof. )
Ale może wspólnymi siłami coś w tej sprawie wykombinujemy: tzn projekt, jakieś pismo,
może wiec pod UM (z jajkami), lub Samodzielne Nocne Wkopywanie Środka Miasta - w każdym razie zróbmy to tak, żeby Nasze było na wierzchu...
No dobra - to co? macie jakieś pomysły? Co sądzicie o trójjęzycznym napisie? Bo dwujęzyczny nie wyjdzie, ze względu na wzgląd... A jak będą trzy języki to zaraz łatwiej obronić. Najlepszy byłby okrągły kamień bazaltowy, z prostym herbem po środku, napisem w otoku i datą... jak to widzicie?
Tak go sobie własnie wyobrażałem. Skoro nawiązujemy do dawnego "serca miasta" to chyba jesteśmy związani jego wyglądem - zatem okrągły i z ciemnego kamienia. A języki- albo trzy albo tylko polski.
Zastanówcie się też nad umiejscowieniem, czy ten placyk parkingowy się nadaje czy też jak pisali w gazetach trochę wyżej.
I co ? Na czym stanęło ? Będzie trójjęzyczny napis informujący, że jest to środek miasta, rok jego wyznaczenia i herb Gdańska w środku. Pięknota.
Osobiście umiejscowiłbym go w jakimś stabilnym miejscu. Najlepszy wydaje się parking ze zdjęcia Mikołaja. :?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum