Witam i pozdrawiam ! Pamiętam te zabudowania ze spacerów w latach 90-tych. Wtedy koczowali tam bezdomni. Często soszyło się tam pranie. A jakoś tak koło 1990 widywałem zapakowany samochód.
Co to za instytut ? On jeszcze istnieje ? Gdzie sie znajduje/ował ?
Instytut im. Herdera – ośrodek badawczy historii Europy Środkowo-Wschodniej znajdujący się w Marburgu. Założony w 1950 ośrodek jest instytucją pozauniwersytecką finansowaną przez rząd federalny oraz wszystkie kraje związkowe. Spełnia rolę placówki badawczej i naukowej instytucji usługowej. Biblioteka instytutu gromadzi literaturę z dziedziny nauk humanistycznych i społecznych dotyczącą krajów Europy Środkowo-Wschodniej jak i pochodzącą z tych krajów w językach wschodnio- i zachodnioeuropejskich. Zbiory biblioteki liczą obecnie około 390.000 pozycji.
witam,
pamietam ten domek z przybudówka . Ruina jakich mało czesto tamtedy chadzałem do szkoły pieszo z moreny. Dxziwni ludzie tam mieszkali jeszcze jakies 6-8 lat temu stały ruiny i faktycznie mieszkali tam "fetorsi". teraz to tylko nierówności terenu.
Natomiat same radary to jak pamietam od 83 posiadały te same budynki ogrodzone podwójnym płotem z tabliczka "zakaz fotografowania"a w okresie stanu wojennego to były tam nawet w ochronie wojskowi.
Zaczepiłem jednego z okolicznych mieszkańców. Stwierdził, że pierwotnie wieża była niska i że jej wysokość wynosiła mniej niż połowę obecnej wysokości (potwierdza to zdjęcie z kroniki). Powiedział też, że później, prawdopodobnie w drugiej połowie lat 80., tę niską wieżę rozebrano i zbudowano nową - tę, która stoi obecnie.
Zamieszczam zdjęcia kilku obiektów znajdujących się na terenie Oberhof. Trudno mi określić ich charakter. Fortyfikacje? A może pozostałości po obiektach cywilnych?
Mieszkam na Morenie niedaleko miejsca widocznego na zdjęciach maisky więc las był ważnym elementem mojego dzieciństwa. Pamiętam że mieszkała tam wielodzietna rodzina, około 7-10 osób. Zawsze można było zobaczyć wywieszone pranie jak i szczekające psy. W ostatnim okresie ich pobytu tam był nawet domek na drzewie usytuowany na lewo od wejścia na "teren posesji". Wyprowadzili się około roku 95-97, nie pamiętam niestety dokładnie.
No i stało się. Deweloper wykupił ziemię znajdującą się między ul. Czubińskiego a wieżą nadawczą. Mają tam powstać cztery domy/domki. Wycinka drzew już ruszyła. Szkoda.
Na "radary" chodziło się zimą zeby zjeżdzac z górki która była obok domu z ogromną anteną satelitarną. Ja tez pamietam ze za stanu wojennego postawili tam żołnierza z bronią. Antena chyba przekazywała/odbierała sygnał telewizyjny, niedaleko przy ul. Sobótki była TVP Gdańsk. Nie wyglądało to na teren wojskowy. Pamietam tez słabo te domy w lesie w okolicy, ale co tam było i kto tam mieszkał nie mam pojecia.
Mieszkam na przeciwko "radarów" przy ul. Sobieskiego. Z dzieciństwa pamiętam właśnie tę niską wieżę. Potem postawili tego kolosa... fuj i zniszczyli piękny widok.
W stanie wojennym istotnie było tam postawione do "ochrony" wojo. Stał nawet kilka dni SKOT.
To wieża przekaźnikowa telewizji, UKFu i nadajników wojskowych i milicyjnych.
Dziś spełnia dodatkową (w zasadzie główną!) funkcje stacji bazowych różnych telefonii komórkowych.
Na radary chodziło się na narty i sanki. Już w latach 80 był plan zagospodarowania górki na wzór oliwskich "lagrów". Stocznia i ktoś tam jeszcze (chyba Politechnika Gd ale nie jestem pewien) miał postawić tam wyciąg orczykowy taki jaki dziś stoi na Łysej w Sopocie.
Nic wtedy z tego nie wyszło... z resztą jak zwykle... a szkoda.
Nawet dziś to bardzo atrakcyjny teren narciarski. Ma mikroklimat, świetne warunki terenowe (osłonięta wzgórzami i lasem dolinka), wszelkie media (woda i prąd 3 faza) potrzebne do zasilania wyciągu i naśnieżania i niemal darmową ochronę zważywszy na sąsiedztwo wieży. Na dodatek dostępna jest zarówno z Moreny, jak i z Migowskiej (dobry dojazd serpentyną!) a także z Sobieskiego. Miejsc na parkingi jest w bród.
Od jakiegoś czasu próbuję tym zainteresować władze Gdańska. Szczerze mówić jest na takie coś szansa choć lokalizacje są 3. Radary, Park Gutenberga i reaktywacja Lagrów.
Ta ostatnia choć najprostsza niestety ma mankament w postaci ciasnoty parkingowej między blokami. Park Gutenberga za to jest zbyt płaski i ma stok południowy.
Zatem Radary są moim zdaniem najlepszym miejscem na mikrostację narciarską. Jeśli by to z głową zrobić to sopocka Łysa może się zwijać....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum