Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Kamienie w lasach oliwskich
Autor Wiadomość
Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Wto Cze 08, 2004 12:12 pm   

pumeks napisał/a:

Ernst Claaßen
zum Gedächtnis

W takim razie musiało by chodzić o postać dość znaną (pisownia nazwiska może być też Claaszen).

To w willi Ernsta Claßena jest teraz Muzeum Sopotu.

Nie rozumiem, dlaczego "ß" zastępowane ZAWSZE przez "ss" akurat u Claßena jest zastępowane przez "sz". Faktem jest, że "nazwa" tej litery w niemieckim alfabecie brzmi "eszet" (czyt. escet), a sama litera ß to uproszczona wersja zbitki tych właśnie liter (sz), ale czyta sie to jak zwykłe "ss" i tak zawsze jest "tłumaczone" na "zwykły" alfabet.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Cze 08, 2004 12:17 pm   

Cytat:
Nie rozumiem, dlaczego "ß" zastępowane ZAWSZE przez "ss" akurat u Claßena jest zastępowane przez "sz".

Przeczytaj artykuł podany przez Pumeksa - wszystko się wyjaśni. Ernstowi zależało na takiej właśnie pisowni.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Cze 08, 2004 12:26 pm   

Janusz Dargacz napisał:

Nazwisko Claaszen (częściej pojawiające się w zapisie Claassen) było w samym Gdańsku, jak też w jego okolicach, zwłaszcza na Żuławach, stosunkowo popularne aż do końca ostatniej wojny. W rodzinie Jeana Rudolpha daje się jednak zauważy wyraźna tendencja do podkreślania odrębności przez konsekwentne stosowanie pisowni Claaszen. Pojawiające się notorycznie nieporozumienia wokół pisowni rodowego nazwiska spowodowały, że w roku 1891 Ernst August postarał się o wydanie sądowego rozporządzenia stwierdzającego jednoznacznie, że zapis nazwiska powinien brzmieć nie Claassen, lecz Claaszen.

Od siebie mogę dodać, że być może chodziło tu o pisownię bardziej "holenderską"?

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Wto Cze 08, 2004 12:42 pm   

pumeks napisał/a:
Pojawiające się notorycznie nieporozumienia wokół pisowni rodowego nazwiska spowodowały, że w roku 1891 Ernst August postarał się o wydanie sądowego rozporządzenia stwierdzającego jednoznacznie, że zapis nazwiska powinien brzmieć nie Claassen, lecz Claaszen
Od siebie mogę dodać, że być może chodziło tu o pisownię bardziej "holenderską"?

Aaaa, no to się uspokoiłem. Czyli to był wyjatek na życzenie zainteresowanego...

Jak juz było dwa razy "A", to juz i tak wyglada na holenderski...

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Lip 04, 2005 1:28 am   

Znalazłem kolejny kamień przy dawnej Mackensenweg i nie zdziwiłbym się, gdyby właśnie to było na nim napisane. Coś jeszcze widać, może nawet by pasowało.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pon Lip 04, 2005 8:24 am   

Ilość liter mniej więcej by się zgadzała...

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 6:39 pm   

Mam coś fajnego do tematu - informacje z niemieckiego (1939) artykułu o historii lasów oliwskich. Napisano mniej więcej tak:
Cytat:
Towarzystwo Upiększania Oliwy (Verein zur Verschoenerung Olivas) powstało 1891. Jego dziełem było wytyczenie i nazwanie wielu leśnych dróg w lasach oliwskich. Dla lepszej orientacji umieszczano drogowskazy (od 1893) i kolorowe oznakowania (od 1910). Szczególnie wiele zdziałało Towarzystwo w okresie, gdy jego przewodniczącym był generał-porucznik w stanie spoczynku Feldkeller (1922-1933). Ciekawostką jest plan Towarzystwa z 1905 roku, by za pierwszym dworem na Polankach wybudować wieżę widokową – odpowiednik wieży na Pachołku – która miała nosić nazwę Wieża Bismarcka.

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 11:33 pm   

Cytat:
Ciekawostką jest plan Towarzystwa z 1905 roku, by za pierwszym dworem na Polankach wybudować wieżę widokową – odpowiednik wieży na Pachołku

Jaka szkoda, że im się nie udało. Miejsce znakomite.

www.staraoliwa.pl

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Sie 21, 2006 1:20 am   

Pozytywna wiadomość z oliwskich lasów - ktoś zatroszczył się o kamienie, nawet oznaczył drogę do tych przy skoczni. Oby tylko nie wybrał się tam na spacer jakiś kurski...

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Wto Sie 22, 2006 11:44 am   

:== :== :==

www.staraoliwa.pl

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Sie 22, 2006 7:15 pm   

Ciekawe tylko kiedy germanofobi je zdemolują :%

Gdaaanszczanka 

Wysłany: Sro Sie 23, 2006 12:17 am   

8O Nie wyglądały tak pięknie, kiedy je ostatnio oglądałam...
Super... Ktoś zrobił kawał dobrej roboty... :co_jest:
I dlaczego mam przeczucie, że to "Ktoś" z stąd...

Łukasz 

Wysłany: Czw Lip 12, 2007 8:10 pm   

Znalazłem kolejny kamień, tym razem po polskiej stronie - w Dolinie Ewy, jakieś pół kilometra od Owczarni.

(widok w stronę Owczarni)

Widać napis "Oliwa", poniżej strzałkę w lewo i kawałek obramowania. Wyżej pewnie była "Owczarnia", zresztą coś jakby "z" tam widać...

Łukasz 

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 12:42 pm   

Podobny kamień jak ww. znalazł Gladar z PFE: http://www.forum.eksplora...php?f=6&t=10729

A jeszcze jeden taki, z zamazanymi na czarno napisami, stoi koło krzyża w Owczarni. Przy okazji zrobię zdjęcie.

Piotr A. 

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 2:04 pm   

Gratuluję znaleziska. Natomiast sugeruję umiar w publikowaniu zdjęć i opisie lokalizacji. Przerabiałem ten temat w ubiegłym roku. Z dnia na dzień zaginął kamień z ulicy Abrahama (Droga Prezydencka). Więcej na ten temat:
http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=145

Odpowiedz do tematu