Duże czarno-białe zdjęcie litografii Wielkiej Synagogi i jej mała kolorowa wersja. Zdjęcie kolorowe pochodzi z okładki książki Samuela Echta "Dzieje Żydów gdańskich" ze strony czec.pl, a czarno-białe z ebaya.
pol.danzig.syn.jpg
Plik ściągnięto 18005 raz(y) 112,8 KB
dzieje-zydow-gdanskich_1515.jpg
Plik ściągnięto 18006 raz(y) 23,33 KB
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Nie ważne czy to rozbiórka czy nie. Ważne, że to nie Gdańsk. Nie zgadza się łuk nad głównym wejściem (było okrągłe okno w ścianie) i nie zgadza się układ okien z boku. Nie pasują też wejścia do bocznych wieżyczek (chociaż ich układ, jedna cofnięta, druga wysunięta, jest taki sam jak w Wielkiej Synagodze w Gdańsku).
Nie zgadza się całe mrowie elementów i układ przestrzenny. Nawet widoczny kawałek wnętrza jest zupełnie inny - na zdjęciu e-buja kopuła stała na niskim tamburze opartym na pendentywach, a w Gdańsku było zupełnie inaczej.
Nawet nie umiem powiedzieć, czy to obiekt z Polski. Nie przerabiałem jeszcze tego tematu dokładnie.
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum