Z pcztówki przedstawionej poniżej wynika, że " Cafe Derra" wcześniej
nazywała się " Cafe Moldenhauer ".Miro
Dla tych nielicznych, ktorzy sie nie orientuja: Cafe Derra bylo na Kartuskiej po lewej stronie od miasta, gdzie sie na tance chodzilo i po wojnie boks klub sportowy byl, w ktorym Chychla trenowal.
Z pcztówki przedstawionej poniżej wynika, że " Cafe Derra" wcześniej
nazywała się " Cafe Moldenhauer ".Miro
Dla tych nielicznych, ktorzy sie nie orientuja: Cafe Derra bylo na Kartuskiej po lewej stronie od miasta, gdzie sie na tance chodzilo i po wojnie boks klub sportowy byl, w ktorym Chychla trenowal.
A przed II WŚ odbywały się tam regularnie zebrania miejscowych członków NSDAP.
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
Chyba najstarsze zdjęcie " Zinglershöhe".
Autor Adalbert Ballerstaedt 1868.
Miro
Wyraźnie stoi napisane: Zdjęcie z pionierskich czasów fotografii... Choć ten napis jest dyskusyjny, bo pierwszą trwałą fotografią był obraz wyprodukowany w 1826 roku, czyli rok 1868 nie mógł rokiem pionierskim dla fotografii, ale może autor podpisu pod zdjęciem miał co innego na myśli
Ta romantyczna pocztówka została wysłana z Gdańska do Hamburga
w październiku 1901 roku.
Jak wieść głosi restauracja "Zinglershöhe" była ulubionym miejscem spotkań i zabaw gdańskich huzarów.
Muszę przyznać, że masz na swojej stronie pocztówki, których jeszcze nie widziałem lub widziałem tylko w niskiej rozdzielczości. Gratuluję zbioru.
PS. Pocztówkę z widokiem Wielkiej Zbrojowni masz na stronie zatytułowanej Holzmarkt, a to miejsce to Targ Węglowy - Kohlenmarkt.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Muszę przyznać, że masz na swojej stronie pocztówki, których jeszcze nie widziałem lub widziałem tylko w niskiej rozdzielczości. Gratuluję zbioru.
Dzięki! To pewnie spodobają się Tobie również pozostałe. Na razie na stronie jest mniej niż 10% tego co udało mi się zebrać:) Oczywiście przy tej stronie, to biednie cały czas wygląda.
Zbych napisał/a:
PS. Pocztówkę z widokiem Wielkiej Zbrojowni masz na stronie zatytułowanej Holzmarkt, a to miejsce to Targ Węglowy - Kohlenmarkt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum