Jest podzielona w kolejności budowy. Pierwsze były Pilotów i Startowa i dlatego "A" Potem budowali Dywizjonu i Nagórskiego i tak dalej w kierunku morza.
To już końcówka działalności lotniska dwupłaty, jakie były używane w lotnictwie to samoloty AN2 używane w agro lotnictwie, w wojsku i aeroklubach. Prawdo podobnie używał ich LOT Na Zaspie najdłużej działał aeroklub Gdański wraz z sekcją spadochronową (wykonałem aż 3 skoki) wiem chwalipięta
Gratuluje udanych skoków. Jak wprowadzilismy się na Zaspe to miałem 3 lata, więc takich wspomnień to nie mam, a szkoda. Ale ze sportów ekstremalnych to pamiętam pływanie w dole pod wiaduktem w ciągu Al. Jana Pawła, po deszczu zawsze było tam pełno wody, która stała dośc długo. Nawet teraz jak popada to przez chwile też jest tam wesoło
Jest podzielona w kolejności budowy. Pierwsze były Pilotów i Startowa i dlatego "A" Potem budowali Dywizjonu i Nagórskiego i tak dalej w kierunku morza.
A jak się ma do tego Młyniec? Młyniec = Jednostka "A"?
A prawdziwa Zaspa jest przecież w rejonie cmentarza, hmm?
http://www.gdansk.pl/g2/other/88/56_file.pdf
Zgodnie z podziałem administracyjnym Zaspa ciągnie sie od SKMki do Brzeźna. Tory tramwajowe dzielą ja na Młyniec i Rozstaje. Troche o historii jest na stronie Młyńca.
http://www.gdansk.pl/g2/other/88/56_file.pdf
Zgodnie z podziałem administracyjnym Zaspa ciągnie sie od SKMki do Brzeźna.
A w najnowszym planie inwestycyjnym Gdańska na lata 2007-2011, UM pisze w jednym z punktów: "wydłużenie mola na Zaspie".
Chyba sami swoich dokumentów nie czytają.
A w najnowszym planie inwestycyjnym Gdańska na lata 2007-2011, UM pisze w jednym z punktów: "wydłużenie mola na Zaspie".
Chyba sami swoich dokumentów nie czytają.
Takich "drobnych" błędów tam jest więcej: Cmentarz Łostowice (powinno być Łostowicki), czy szkoła na Ujeścisku (a to historyczny teren Zakoniczyna). Spieszyło im się z tą propagandą. :-)
A wracając do Zaspy, to gdyby się uprzeć mogłoby dojść do zmiany nazwy przystanku z Gdańsk-Zaspa na Gdańsk-Młyniec. A po budowie stadionu i reaktywacji SKM do Nowego Portu Gdańsk-Zaspa Towarowa stałby się Gdańskiem-Zaspą. Hehe.
Znalazłem bardzo ciekawe zdjęcie Zaspy z 1984 roku...
Pochodzi ze strony http://fotka.spec.pl/
ZASPA.jpg Zdjęcie Zaspy 1984 rok
Plik ściągnięto 22083 raz(y) 77,95 KB
_________________ EKIP WYJAZDOWYCH PRAWO DYSTANSU I CZASU: Miejsce, z którego wzywają karetkę, jest tym dalej od miejsca stacjonowania im bliżej jest końca dyżuru.
UZUPEŁNIENIE: Najkrótsza droga jest zakorkowana lub jest w remoncie...
Witam wszystkich.Oczywiście kolega misza ma racje tak zgadza się z opisem .Zdjęcia wykonalem z mojego dawnego bloku na ul. startowa 5.Właśnie dodalem więcej zdjęć Zaspy, pasa startowego i innych . http://fotka.spec.pl/
Pozdrawiam i zapraszam miłośników fotografi do umieszczania fotek na tej galeri.
To już końcówka działalności lotniska dwupłaty, jakie były używane w lotnictwie to samoloty AN2 używane w agro lotnictwie, w wojsku i aeroklubach. Prawdo podobnie używał ich LOT Na Zaspie najdłużej działał aeroklub Gdański wraz z sekcją spadochronową (wykonałem aż 3 skoki) wiem chwalipięta
Wcześniej, a doskonale to pamietam bo bywałem często przy i na lotnisku, zamiast AN2 (czyli popularnych antków) do skoków spadochronowych uzywano popularnego PO-2 (Kukuruźnika) w wersji produkowanej w Polsce w latach pięćdziesiątych, oznaczonego bodajże jako CSS-13. Mój starszy kolega był czlonkiem sekcji spadochronowej Aeroklubu Gdanskiego i wielokrotnie opowiadał jak wygladaly takie skoki. Najlepsze było to, iż skok odbywało sie ze skrzydła samolotu, innymi slowy delikwent musiał opuścić samolot, wyłażac na lewe skrzydlo i dopiero stamtąd .... hm.... wypaśc .... moim zdaniem on był pozbawiony wyobraźni....
Poruszając się po internecie natrafiłem na taką ciekawą stronę ze zdjęciami starego lotniska i nie tylko: Pomorskie Forum Eksploracyjne
_________________ EKIP WYJAZDOWYCH PRAWO DYSTANSU I CZASU: Miejsce, z którego wzywają karetkę, jest tym dalej od miejsca stacjonowania im bliżej jest końca dyżuru.
UZUPEŁNIENIE: Najkrótsza droga jest zakorkowana lub jest w remoncie...
Najlepsze było to, iż skok odbywało sie ze skrzydła samolotu, innymi slowy delikwent musiał opuścić samolot, wyłażac na lewe skrzydlo i dopiero stamtąd .... hm.... wypaśc .... moim zdaniem on był pozbawiony wyobraźni....
To jeszcze normalka. Ale czytałem wspomnienia pilota, który "wywoził" skoczków w powietrze na CSS-13. Był to samolot dwumiejscowy, z dwoma odseparowanymi otwartymi kabinami. umieszczonymi jedna za drugą. Urządzenia sterownicze były w obu kabinach, ale lepiej pilotowało się z przedniej kabiny (zwłaszcza jeśli chodzi o widoczność przy lądowaniu). Rzecz jednak w tym, że skoczek także musiał siedzieć w pierwszej kabinie, aby móc wyleźć na skrzydło. Dlatego pilotowanie odbywało się z kabiny drugiej (tej bardziej z tyłu). Tenże pilot wkurzył się pewnego dnia, że po wyrzuceniu skoczka musi lądować pilotując z tylnej kabiny, więc... postanowił przesiąść się do przedniej kabiny w powietrzu! W dodatku bez spadochronu! No i szczęśliwie uskuteczniał ten wyczyn przez pewien czas, aż go jakiś wyższy przełożony przyuważył, że wraca w innej kabinie niż wyleciał...
Na marginesie, pilotem tym był zmarły niedawno Władysław Hermaszewski, brat naszego kosmonauty, zresztą także świetny pilot i dowódca.
Witam,
jako nowy na forum chciałbym prosić o pomoc w kilku kwestiach.
Na początek kilka słów wyjaśnienia. Staram się zbudować makietę lotniska gdańskiego w skali 1/500. Czas to lata 30-ste XXw. Poszukując zdjęć istniejących wówczas budynków i instalacji lotniskowych oraz przeglądając plany lotniska wykonałem wstępną makietę - jest na zdjęciach.
Forumowiczów proszę o komentarze, zwłaszcza te dotyczące wzajemnego położenia budynków: hangaru, terminalu czy budynku warsztatowego. Zależy mi na jak dokładniejszym odwzorowaniu tej części lotniska.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum