W Wolnym Mieście jedynymi elektrowniami publicznymi były El. Raduńskie i Ołowianka - na uwagę zasługuje pytanie czy w okresie WM były linie energetyczne łączące z "zagranicą". Linia do Elbląga prawdopodobnie została wybudowana dopiero po 1939, aby połączyć Gdańsk z systemem energetycznym Rzeszy...
W Straszynie przy Elektrowni Straszyn nadal mieszka Pan K.Lewandowski ,pomimo bardzo podeszlego wieku jest on zywa kronika histori energetyki w rejonie Gdanska.
Niewiele wiem w tym temacie lecz ze swej strony jako ciekawostkę powiem, że w co poniektórych budynkach we Wrzeszczu, a konkretniej na Wajdeloty całkiem do niedawna istniały pozostałości po najprawdopodobniej gazowym oświetleniu budynków, konkretniej klatek schodowych. Być może jestem w błędzie, lecz czemu innemu miałyby służyć nieczynne obecnie instalacje złożone z rur, zwieńczone zaworami i czymś na kształt klosza? Budynki na mojej ulicy powstawały w około 1900 roku. Nie chcę aby wątek zboczył (z przyjemnością śledzę posty w nim bo też mnie to zainteresowało) lecz jeśli ma ktoś jakieś informacje na ten temat to może założy kolejny i podzieli się nimi?
"Dzisiejsze rocznice" w Akademii Rzygaczy:
(29 sierpnia) 1886 - W ogrodowej kawiarni przy Alei Zwycięstwa odbył się pierwszy w Gdańsku pokaz oświetlenia elektrycznego. Prąd wytwarzał generator napędzany lokomobilą.
"Dzisiejsze rocznice" w Akademii Rzygaczy:
(29 sierpnia) 1886 - W ogrodowej kawiarni przy Alei Zwycięstwa odbył się pierwszy w Gdańsku pokaz oświetlenia elektrycznego. Prąd wytwarzał generator napędzany lokomobilą.
W tym momencie przypomniała mi sie stara lwowska piosenka z pionierskich czasów elektryczności. A idzie ona tak:
" Tam na rogu na Janowskiej, na ulicy Kliparowskiej
nuwoczesny urzondzeni - elektryczny uświtleni"
W książce Aliny Panasiuk "Miasto i ludzie" są między innymi wspomnienia pana Józefa Marcinkowskiego zatytułowane: Wyspa "Ołowianką" zwana. Zajrzyj tam Wojtku, znajdziesz tam też troszkę informacji na temat historii elektryczności w Gdańsku. Polecam i dla zaostrzenia apetytu wklejam wycinek.
na stronie "tramwaje grodu neptuna" jest opis powstania i rozbudowy tramwajów i informacja....
» 1895 r. | na górę
Firma AEG przystąpiła do przebudowy torów, montażu sieci trakcyjnej oraz do budowy elektrowni, którą zlokalizowano w śródmieściu przy Targu Rakowym. Elektrownia wyposażona była w dwie maszyny parowe zasilane węglem transportowanym po torach tramwajowych. Równocześnie zakupiono 45 dwuosiowych wagonów silnikowych, które miały posłużyć do obsługi pierwszej linii tramwaju elektrycznego wraz z wagonami tramwaju konnego zaadaptowanymi na doczepy.
tak-na początku większość elektrowni oferowała prąd stały pomimo jego wad.Powstawały też taki,które od początku wytwarzały zgodny z obecnymi parametrami 3x 230/400 50Hz !.W opisie latarni w Nowym Porcie jest zapis-pierwsza na Bałtyku latarnia z oświetleniem elektrycznym z 1887 roku-zasilana z akumulatorów ładowanych w dzień przez prądnicę połączoną z maszyną parową-rozebrana w 1896 po wybudowaniu nowej.
1896 - Pierwsze elektryczne linie tramwajowe, łączące Targ Sienny z Orunią i Siedlcami, zasilane prądem z małej elektrowni na Targu Siennym, zostały oddane do użytku. Od 27 sierpnia uruchomiono również połączenie z Wrzeszczem.
tyle z informatora miasta Gdańska
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum