Chyba każdy inaczej. Ja mam kolekcje kilkudziesięciu przedwojennych pocztówek, kilkunastu oryginalnych zdjęć, kilku broszur, kilku monet i 15 numerów DH. Ponadto ze względu na koszty, posiadam sporą kolekcję materiałów w formie elektronicznej (z różnych źródeł).
O pomoc w zdobyciu zdjęć (i innych materiałów) możesz poprosić na forum, ja chętnie pomogę (o ile posiadam takie materiały).
jaaasne Najciekawszą kolekcję pocztówek ma na pewno Sabaoth, większość z nas jednak musi zadowlić się jedynie skanami kopiowanymi z allegro.
Co do ilustacji to napisz w odpowiednim wątku co potrzebujesz, a coś na pewno się znajdzie.
"Krzyżowa Góra" kojarzy mi się z Gdynią Dąbrową, ale jeszcze muszę sprawdzić.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Dobrze kojarzyłem (vide mapa poniżej). Jeśli jesteś zainteresowany to mapę posiadam w dużo lepszej rozdzielczości.
kgd_1995.jpg
Plik ściągnięto 13602 raz(y) 52,03 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Wiedziałem, że się nie zawiodę, a wyczerpującą odpowiedź otrzymam w przeciągu 44 minut. Bardzo dziękuje Marcinowi i lucy (która w Lublinie trzyma ręke na pulsie forum).
Marcinie, poproszę o mapkę.
hmmm, nie ma glupich pytan ??? To opowiedzcie mi historie okolicy znajdujacej sie za brama zulawska na wschod. Chodzi mi o ulice (terazniejsze) elblaska, siennicka, głęboka, powalna, wygon, mostek, litewska.
Przy ul. Głębokiej znajduje się liceum nr 6, jest to stary budynek, podobno przed wojna byla tam wyzsza szkola ekonomiczna, w czasie wojny szpital, ale to takie plotki, nie wiem czy to prawda. Przy Głębokiej znajduje tez sie kościół pw. Matki Boskiej Bolesnej. Chyba XVIII wieczny.
Z informacji znalezionych na tym forum dowiedzialem sie:
1. byla stacja waskotorowki mniej wiecej na terenie GKS Wybrzeze, dawnego boiska pilkarskiego, teraz jest tam wylotowka na Warszawe, na zdjeciach z bodajze 1965r widac juz niektore wiezowce w interesujacym mnie obrebie, ale nie wszystkie (co bylo na ich miejscu wcześniej i w chwili robienia zdjecia 1965r)
2. Jeździł sobie pociąg (osobowy???) który mial stacje na terenie centrozlomu na ul. Litewskiej (jakies blizsze, dokladniejsze informacje???)
3. Brama Żuławska nie byla ostatnia bramą na tym (hmmmm, jak to nazwać) trakcie Długich Ogrodów... więc co bylo dalej w miejscu dzisiejszej elbląskiej???
Co mnie interesuje???:
Mialem kiedys zdjęcie malej dziewczynki stojącej nad brzegiem Martwej Wisły w okolicach dzisiejszej hurtowni "cash&carry" czy jak to sie zwie na ul. Litewskiej (nie mylic z "makro"), gdzie widoczny byl most siennicki w tle, jakby ktos mial to zdjecie to bym poprosil, nie moge go teraz znalesc jakos, a bylo i pewnie dalej jest gdzies w formie elektronicznej w sieci
historia budynku szkoly liceum nr 6
historia budynku ww. kościoła
historia terenu znajdującego sie w obrębie ulic siennicka, głęboka, elbląska oraz litewska
historia terenu przemysłowego znajdującego sie przy ulicy Wiesława, czyli dzisiejszy Metalzbyt i dawne tereny ZREMBu (jakis starszy Pan kiedyś mi mówił ze tam sie odbywały jarmarki dominikańskie ??????????)
no i zdjęcia lub/oraz opis tych terenów z przeszłości dalszej i bliższej...
no i pytania zadane w nawiasach w tych punktach tam wyzej
Jesli trzeba to utworze osobny temat z tymi pytaniami, tylko powiedzcie mi na jakim forum, jestem nowy tutaj, a nie chce robic balaganu od razu ;) (albo jak jest mozliwosc to przeniescie, tylko zebym wiedzial gdzie... )
Poza Bramą która dziś nosi nazwę "Żuławskiej" (dawniej Langgarter Tor) i fosą której pozostałością jest opływ Motławy, była jeszcze dodatkowa linia umocnień, a w niej brama zwana po niemiecku Werder Tor a po polsku Brama Elbląska.
Kościół Matki Bożej Bolesnej (Liebfrauenkirche) nie jest osiemnasto-, tylko dwudziestowieczny - zbudowano go w latach 1926-28.
Budynek w którym jest obecnie VI LO powstał zdaje się na początku XX wieku - na planach z okresu Wolnego Miasta określany był jako "Mittelschule". Możliwe, że przez jakiś czas był tam szpital.
O dworcu kolejki wąskotorowej możesz przeczytac m. in. w Akademii Rzygaczy
o dworcu waskotorowki juz sie doinformowalem, a z tym kosciolem dziwna sprawa, bo o ile mnie pamiec nie myli (nie lazilem wokol niego ladnych pare lat) ale w chodniku w dosc malo reprezentacyjnym miejscu kolo tego kosciola jest plyta nagrobna, ktora ma napewno duzo wiecej lat jak 100, ale to moze mi sie zdawac bo dawno tego nie widzialem... musze sie przespacerowac tam...
to wszystko co wiadomo o tej okolicy? jakos nie chce mi sie wierzyc ze miejsce polozone tak blisko Starego Miasta nie ma znaczenia historycznego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum