Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Tajemnicze rozmnożenie zagadek
Autor Wiadomość
Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 4:33 pm   

No widzę, że muszę się włączyć.
Rzecz jest w tym, że nie widzę sensu i celu utrzymywania rzygadek, skoro zainteresowanie nimi spadło niemalże do zera. To co stało się z Innym Dawnym Gdańskiem, zniechęciło mnie kompletnie. Po co robić stronę internetową z czymś, co nie jest nikomu potrzebne, skoro może to sam zamieścić na forum i mieć radość z odgadywania bądź nie przez wszystkich. Dlatego zniknął IDG. Co do IG to też zastanawiam sie, jaki ma sens jego dalsze utrzymywanie, skoro wszyscy (prawie) jak widzę z powyższych postów, wolą bawić się zagadkami tutaj. Zagadki są dość miejscochłonne, a serwer nie jest z gumy niestety. Bardzo chętnie pozbędę się ich.
Nie było mi miło, kiedy po założeniu IDG zagadki o takim temacie zaczęły się masowo pojawiać tutaj i to zamieszczane przez osoby, na któych współpracę liczyłem i przeliczyłem się. Ale trudno. Nie biorę tego do siebie, tylko robię swoje.
Dodam tylko, że nieco inaczej wyobrażałem sobie współpracę i pewne rozgraniczenie tematyczne naszych stron. Ale cóż. Wygląda na to, że się myliłem. Więc niech każdy robi swoje bez oglądania się na innych, co będzie o tyle słuszne, że i tak jest właśnie dokładnie tak.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 4:42 pm   

Myślę, że nie mamy do czynienia z mniejszym zainteresowaniem zagadkami, tylko ich trudność znacznie wzrosła, do tego zimowa pora raczej nie zachęca do "zagadkowych" ekspedycji, do czego z resztą się szykuję jak tylko aura będzie przychylniejsza.
Co do IDG to już kiedyś o tym rozmawialiśmy, moim zdaniem dla dawnych zagadek lepsze jest miejsce na forum, gdzie każdy może dołożyć coś od siebie, uzupełnić informacje. Ze względu na to, że w większości wypadków nie można pójść na spacer i przekonać się jak co wygląda, potrzebna jest dyskusja, dodatkowe zdjęcia, mapy itp. Mówiłem już to na samym początku, skończyło się to swoistym "rozkrokiem" tych zagadek pomiędzy forum i IDG.
Całkowicie popieram rozgraniczenie tematyczne, za dawnych czasów naprawdę wzruszył mnie gest Gruna, który widząc czym się zajmuję usunął z Akademii dział o starych napisach.
Warto mowić głośno o takich rzeczach i wyjaśniać je sobie.

wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 4:47 pm   

hmm..
są zagadki na stronach Akademii, są zagadki na forum... ja nie widzę żadnego problemu, by zagadki były i tu i tu.

Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe zdjęcie, dlaczego ma się jakoś ograniczać i ich nie pokazywać np. w formie zagadki? To przecież fajna zabawa, a przy okazji można sobie pogadać, odkryć coś nowego. To jest bardzo fajne!

Każdy z nas wie, że ta zabawa narodziła się na stronach Gruna, nikt przecież nie chce w jakiś sposób z tym konkurować.
Gdyby wszyscy zarzucali Gruna swoim ciekawymi zdjęciami, propozycjami zagadek... to chyba on nie miał by czasu na nic innego.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 4:53 pm   

Cytat:
do tego zimowa pora raczej nie zachęca do "zagadkowych" ekspedycji

Dlatego Inny Dawny Gdańsk byl dobry, bo nie trzeba było chodzić w deszczu chłodzie. Ja niestety nie odpowiadałem (z małymi wyjątkami) na zagadki z IDG, bo część była mojego autorstwa, a inne znam z tych zamych żródeł (np. stary kurhaus w Brzeźnie).

IDG mial swoje wady i zalety, można było zgadywać indywidualnie, ale nie było możliwości prowadzenia dyskusji, a wątek na Forum, który miał tą niedogodność zniwelować niestety nie wypalił. Z drugiej strony, zagadki faktycznie stały się trudniejsze. Moje akurat stosunkowo łatwo zgadnąć, nie chodzi o takie skadrowanie zdjęcia, żeby nikt nie mógł zgadnąć. Faktycznie, mogło to być frustrujące, jak zagadka była zgadywana kilka minut po jej zamieszczeniu, ale niektóre trzymały się dzielnie :mrgreen: Ja w każdym razie dalej będę (w miarę możliwości) zamieszczał moje łatwe zagadki (czekam właśnie na 8 roczników DH :mrgreen: ).

wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 4:55 pm   

Dobry byłby podział:
zagadki współczesne - tylko na stronie Gruna "Inny Gdańsk"
zagadki dawne - na Forum

Grun, to nie jest tak, że zagadki straciły zainteresowanie.
Tylko, tak jak pisze Mikołaj: - są trudne, - zimą mniej się łazi;

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 5:30 pm   

Ja regularnie przegladałem rzygadki i sledziłem odpowiedzi, a nie odpowiadałem tylko dlatego, że jestem cieniasem. Rzygadki były dla mnie wartościową lekcją i cieszyłbym się, gdyby wróciły.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 5:32 pm   

Właśnie dlatego zniknął IDG a nie zniknął IG.
IDG nie znalazł społecznego uznania, więc nie miało sensu marnowanie miejsca na serwerze.

parker 

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 6:38 pm   

rispetto napisał/a:
:o_co:
Wybacz, ale nie kupuję tego. Skoro inne zagadaki są "powtarzalne", to ślij "pretensje" do Gruena, że nie publikuje nowych.

To, że poruszyłam temat na forum, nie wynika z posiadania pretensji do kogokolwiek, chciałabym, żeby w tej kwestii była jasność.

Marcin 

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 6:44 pm   

Ależ Grünie... :dooobry:
Cytat:
Rzecz jest w tym, że nie widzę sensu i celu utrzymywania rzygadek, skoro zainteresowanie nimi spadło niemalże do zera.

Jak Rektór mógł tak pomyśleć. Zainteresowanie jest - tylko poziom (czyt: trudność) jest coraz wyższy! :mrgreen:
Cytat:
Co do IG to też zastanawiam sie, jaki ma sens jego dalsze utrzymywanie, skoro wszyscy (prawie) jak widzę z powyższych postów, wolą bawić się zagadkami tutaj.

Grünie, nawet tak nie żartuj. :II
W przypadku starych zdjęć - forum (niestety lub stety) jak pisałem mą tą przewagę, iż można tu dyskutować i razem powoli układając poszczególne elementy dojść do rozwiązania zagadki. Poza tym zanim IDG "wystartował" takie zagadki były już obecne na Forum.
A współczesne zagadki sprawdzają się w formula IG najlepiej (zresztą sam wiesz ile podesłałem Tobie "ciekawych" :wink: zagadek, miast je tu umieścić).
--------------------------------------------------------------------------

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 7:01 pm   

Grün napisał/a:
Właśnie dlatego zniknął IDG a nie zniknął IG.
IDG nie znalazł społecznego uznania, więc nie miało sensu marnowanie miejsca na serwerze.

Zagadki zarówno na Innym Gdańsku, jak na Innym Dawnym Gdańsku i na Forum Dawny Gdańsk sa dla mnie tak trudne, że miałem takie momenty zniechęcenia, w których nawet ich nie oglądałem. Potem znowu ogladałem, gapiłem sie i nadal nie umiałem zgadnąć. Weźcie pod uwage, że ja ani w Gdańsku nie mieszkam, anie nie mam mozliwości zbyt często bywać, a juz wcale nie bywam w dzielnicach na obrzeżach Miasta.

Oczywiscie moge mówić tylko za siebie, ale brak odpowiedzi z mojej strony nie oznaczał braku zainteresowania, tylko brak wiedzy na poziomie chocby zbliżonym do autorów zagadek. Zresztą wyobraźcie sobie, że ja zamieszczam na forum zdjecie wiązarów parowozu i na tej podstawie prosze o odgadnięcie jego serii, roku produkcji i przynależności do zarządu kolejowego. Albo mógłbym pokazać tylna lampe i zderzak 50-letniego samochodu i oczekiwać od was okreslenia rodzaju silnika napędzajacego to auto. Zgadlibyscie? Podejrzewam, że nie, a to dałoby sie zgadnąć...

Szczerze mówiac nawet nie zwracałem uwagi na to kto i gdzie te zagadki zamieszcza, bo i tak nie potrafiłem trafnie odpowiedzieć. Dopiero w ostatnich dniach udało mi sie cos skojarzyć, tu na forum. Tak sie cieszyłem, że cos udało mi sie zgadnąć, że nawet mi do łba nie przyszło, że w tle rosnie góra wzajemnych żali o to, kto i gdzie umieszcza zagadki...

Marek Z 

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 7:16 pm   

Dobrze się stało, że temat został poruszony, ponieważ trochę chaosu w tej kwestii się wdarło i pewne ustalenia się przydadzą.
Z całą stanowczością głosuję za tym, żeby rzygadki pozostały. Muszę przyznać, że nie wyobrażam sobie surfowania bez nich. Jeżeli chodzi o "dawne" zagadki, utworzyłbym jeden wątek, gdzie po wrzuceniu zagadnienia, wszyscy mogli by go rozgryzać, podpierając się wszelkimi "pomocami naukowymi". :palce:

Pietrucha 
onomasta-gangsta
Pietruszy

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 7:18 pm   

Szkoda, że IDG został zlikwidowany, mnie się bardzo podobał. :II

Cytat:
To co stało się z Innym Dawnym Gdańskiem, zniechęciło mnie kompletnie. Po co robić stronę internetową z czymś, co nie jest nikomu potrzebne,

ale przecież sam napisałeś na początku powstania IDG o zgadujących:

Cytat:
takiego przerobu to nie mieli nawet we wczesnej fazie Innego Gdańska

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 7:45 pm   

Nie ma żadnych gór żali. Po prostu trzeba się dostosować do sytuacji i do towarzystwa.

rispetto 

Wysłany: Czw Mar 10, 2005 7:58 pm   

Ja dołączę się do tych, którzy byli i są fanami IG i IDG. Niestety moja wiedza nie pozwala uczestniczyć w błyskawicznych zgadywankach. Sam mi kiedyś odpisałeś, jak po kilku dniach odgadłem wreszcie jeden obrazek, że "teraz to już liczą się sekundy" :hihi: Od czasu do czasu do nich zaglądam pomimo tego, że nie pojawia się nic nowego. Ciąglę mam nadzieję, że może akurat coś wypatrzę na mieście :hihi:
Nie rozumiem tylko dlaczego powstało zamieszanie wokół zagadek na forum. Komu to przeszkadzało ? :???: Zadając je w żadnym wypadku nie myślałem, że będzie to jakakolwiek konkurencja dla Gruenowych "rzygadek", a tylko nieśmiała próba uzupełnienia. Podejrzewam, że pozostali "zagadkowicze" myślą podobnie.
...........................................

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pią Mar 11, 2005 12:49 am   

rispetto napisał/a:
Zadając je w żadnym wypadku nie myślałem, że będzie to jakakolwiek konkurencja dla Gruenowych "rzygadek", a tylko nieśmiała próba uzupełnienia. Podejrzewam, że pozostali "zagadkowicze" myślą podobnie.

a tak :D
Grunciu - twoja decyzja chyba była pochopna.

Odpowiedz do tematu