Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Lipnik
Autor Wiadomość
stumar 
lorbas

Wysłany: Czw Sie 11, 2005 12:59 pm   

A która z tych cegielni w Brętowie czy na Niedźwiedniku mogła być pierwowzorem dla tej opisanej w "Weiserze Dawidku" :hmmm:

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Czw Sie 11, 2005 1:11 pm   

może obie naraz :wink: pisarz nie ma obowiązku trzymać się ściśle topografii itd.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Czw Sie 11, 2005 1:16 pm   

Stawiam jednak na Brętowo.

gargoyle dfl 
Mottlauspucker

Wysłany: Sob Sie 13, 2005 4:34 am   

Jestem troche zakrecony, czy ktos moglby zaznaczyc kierunki na mapce ,mimo,ze mieszkalem na ul.Slowackiego w Brentowie przez kilka lat to mam maly galimatias w tem temacie.
P.S.Moja babcia jeszcze zyje,wiec moge popytac jakby co .

jestem caly zakrecony mimo tego ,ze mieszkale

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Sob Sie 13, 2005 11:22 am   

Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne :D
Spójrz też tutaj:
http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=1349

map2_127.jpg
Plik ściągnięto 13148 raz(y) 82,61 KB

Ponury 
Eliot Ness

Wysłany: Nie Sie 14, 2005 8:54 pm   

wodnik88 napisał/a:
Wiem,że to mało ważna osadka, ale intrygująca. Znajdujące się tam granitowe koło młyńskie, które zostało połamane w 1995 roku pośrodku zagajnika...,stara lipa...Troche to dziwne, że na pogórkowatym terenie istniał młyn napędzany siłą?zwierząt?,wiatru?(prawdopodobnie), tym bardziej, że przecież 400m poniżej znajdowała się Strzyża. !

My tu gadu gadu,a najważniejszy wątek przepadł. Mnie także intryguje te koło młyńskie. Posiada ktoś jakiekolwiek informacje na jego temat? Przegadaliśmy już wszystkie tematy poboczne w rodzaju Lagrów czy stacji kolejowej Brętowo,a więc teraz pora na koło...
Proszę o jakiekolwiek informacje. Koło dzisiaj już nie istnieje,pozostał jedynie doł oraz ta stara lipa. Aha i jeszcze pana Wodnika prosiłbym o uściślenie - jak to zostało połamane? I jakiś rysunek jak takie koło mogło wyglądać przy pracy? Czy jeszcze gdzieś w Gdańsku/Polsce/Europie było coś takiego stojące w środku lasu i napędzane.. siłą wiatru? :???:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:03 pm   

Cytat:
coś takiego stojące w środku lasu

Według mapy, przed wojną nie było tam lasu tylko łąki, może to był wiatrak? Młyny były usytuowane wzdłuż Strzyży.

Ponury 
Eliot Ness

Wysłany: Pon Sie 15, 2005 10:36 pm   

Faktycznie,tam gdzie było to koło młyńskie mogła być łąka,a teraz jest bardzo młody las,który raczej zasiał się sam :)

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Sie 15, 2005 10:58 pm   

czy ten kamień wyglądał podobnie?

P1010117.JPG
Plik ściągnięto 13100 raz(y) 132,43 KB

P1010116.JPG
Plik ściągnięto 13100 raz(y) 88,65 KB

Ponury 
Eliot Ness

Wysłany: Wto Sie 16, 2005 6:50 am   

Tak,to było coś podobnego. Co przedstawiają te zdjęcia i skąd toto pochodzi?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Sie 16, 2005 7:46 am   

Zdjecia przedstawiaja oczywiscie mlynskie kamienie :^^

Marcin 

Wysłany: Wto Sie 16, 2005 11:08 am   

Pochodzą z Elbląga :wink: a uwiecznione w Kadynach.
--------------------------------------------------------------------------

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Sie 16, 2005 11:19 am   

Cytat:
Co przedstawiają te zdjęcia i skąd toto pochodzi?

no przecież jest napisane: "F. Schmidt in Elbing - Fabrik Franzoesischer Mühlensteine" :hihi:

P1010043.JPG
Plik ściągnięto 13175 raz(y) 99,25 KB

P1010041.JPG
Plik ściągnięto 13175 raz(y) 84,05 KB

Ponury 
Eliot Ness

Wysłany: Czw Sie 18, 2005 10:08 pm   

Rozmawiałem dzisiaj z jedną osobą ze starszego pokolenia. Wedle jej opowieści na Niedźwiedniku były rozległe łąki, dalej las, ale na jednej z takich łąk bliżej Węgliska stał sobie młyn poruszany siłą wiatru oczywiście :) Na dole za to był rzeczywiście jakiś dworek Lobeka (nazwisko? ksywa? :lol: )i wedle opowiadań babki tej pani ten Lobek swojego czasu (przełom XIX i XX wieku?) był podobno właścicielem Cegielni przy dzisiejszej ulicy Słowackiego, osady Leipzing, rzeczowego młyna i jeszcze sporych kawałków ziemii w okolicy. Tutaj nasuwa mi się kwestia jak było z wykupem ziemii pod nasyp linii kolejowej Gdańsk-Kartuzy i czy gość albo ktoś z jego rodu niezłą kasiorkę wygarnął z pruskiego skarbu za ten kawałeczek.

Aha,co samej nazwy "Niedźwiednik",to podobno tak około 14 wieku polowano tam rzeczywiście na Niedźwiedzie,które zamieszkiwały terenik dzisiejszego Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego.

Hmmm.... opowiadania opowiadaniami,ale ile w tym prawdy? :hmmm: Można gdzieś ustalić drzewo genealogiczne rodu "Lobek" ?

Marcin 

Wysłany: Pon Sty 16, 2006 4:26 pm   

I wracając do pytania o Lipnik - na taką informację natrafiłem.
Marcin S. Wilga napisał/a:
Na początku XX wieku owa alejka [Alejka Brzozowa] była polną drogą, wiodącą do osady Lipnik; stąd nosiła ona miano Lipnickiej Drogi. Uprzednio osada ta była znana jako Jakubowo, a dukt nazywano wówczas Jakubowską Drogą. W ciągu ostatnich 100 lat okoliczny obszar upraw rolnych (pola i pastwiska) przekształcił się stopniowo w las gospodarczy. Na terenie osady, na przełomie lat 50. i 60. XX w. posadzono drzewa iglaste: sosnę zwyczajną, świerk pospolity, modrzew europejski - tym samym pozbawiono turystów ich dotychczasowego miejsca wypoczynkowego. Lipnik uległ zagładzie w trakcie działań wojennych około 1945 roku, a jedynymi śladami jego istnienia były posadzone tu w rzędzie topole (już nie istnieją), kasztanowce oraz lilaki, znane z potocznej nazwy jako bez. Źródła historyczne podają, że wtórna nazwa osady wzięła się ponoć od Lipska (Leipzig) i stoczonej tam w 1813 r. bitwy. A może pochodzi od samotnej lipy drobnolistnej, rosnącej tu przy południowej granicy w pobliżu parowu? Jest to dorodny egzemplarz o konarach mocno zdeformowanych przez jemiołę pospolitą. Dawniej w osadzie funkcjonował prawdopodobnie wiatrak, którego pozostałością mogło być kamienne młyńskie koło o średnicy ponad 1 m, które zostało rozbite wiosną 1994 roku. Obok niego stwierdzono występowanie czarki austriackiej (patrz: grzyby Samborowa). Wybudowanie na przyległym obszarze w latach 80. ubiegłego wieku Osiedla Niedżwiednik sprawiło, że dawna cicha i romantyczna Alejka Brzozowa utraciła cały swój urok. Walory estetyczne tej drogi maleją też w wyniku ubywania brzóz, powalanych przez silny wiatr lub ulegających destrukcji w wyniku zainfekowania pasożytniczym grzybem - hubiakiem pospolitym.
--------------------------------------------------------------------------

Odpowiedz do tematu