W filmie - do którego link podał Gucio - przez kilkaset sekund (mniej wiecęj między 10 a 12 minutą) widać Żuławy...
Serce załomotało mocniej gdy ujrzałem przedwojenne Żuławy w kolorze. Pracujący wiatrak, krowy na łące, przeprawę promową, dom z Żuławek i nieistniejący kościół w Bogatce...
zulawki 43.JPG
Plik ściągnięto 21411 raz(y) 35,71 KB
bogatka 43.JPG
Plik ściągnięto 21411 raz(y) 26,05 KB
zulawki 07.JPG
Plik ściągnięto 21411 raz(y) 43,02 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Nie tylko tobie załomotało
A skoro już wypreparowałeś te 2 kadry, to czas, żebym napisała o Reichenberg. W Bogatce znajduje się ruina kościoła widocznego przez chwilę w filmie. Wieś Reichenberg powstała w 1347 r. na fali II okresu kolonizacji krzyżackiej związanej z kolonizacją fryzyjsko - flamandzką. Od razu wzniesiono ceglany kościół. Kościół został przebudowany w XVII i XVIII w. W 1741 r. przebudowano wieżę, podwyższając ją i dodając charakterystyczny dach w kształcie namiotu. Dzięki właśnie tej wyjątkowej sylwetce wieży, nietypowej dla kościołów żuławskich Marcin bezbłędnie wyłapał kadr z Bogatki w filmie. Kościół, tak jak gros budowli żuławskich zakończył swoje istnienie w 1945r. Do poł. lat 80 podobno stały jeszcze ruiny wieży. W chwili obecnej w zasadzie jest to kupa cegieł i jeden potężny fragment muru wbity w ziemię pod zadziwiającym kątem.
Przy kościele znajdował się cmentarz. Nieźle zachowany jest drzewostan. Kilkadziesiąt nagrobków zdewastowanych w różnym stopniu kryje się w zaroślach. Ciekawostką jest głaz z wykutą inskrypcją "Gedenkt der Helden" (Pamięci bohaterów). Niestety nie ma na nim żadnej daty, ale można przypuszczać, że jest to pamiątka żołnierzy I WŚ. Na cmentarzu w chwili obecnej znajduje się...pasieka...
Planujemy z Marcinem zrobić dokumentację cmentarza, ustalić położenie bryły kościoła. Może dojdziemy do jakiś ciekawych wniosków. No i pewnie przy okazji będzie kilka słów o mennonickim domu na terpie z Bogatki.
Pasowałyby ten z Bronowa lub Lubieszewa - gdyby nie ich otoczenie lub "linia horyzontu" na poniższych fotografiach.
Ale to też nie jest również przesądzający "na nie" argument, ponieważ jak wiadomo wiatraki można obracać wookół własnej osi i filmujący mógł nie umieścić w kadrze poniższych budynków.
Bronowo
Lubieszewo
Cytat:
Zapewne z najbliższej okolicy Bogatki
Albo okolic Żuławek...
Mógłby to być z dużym prawdopodobieństwem wiatrak rodziny Fentrohsów w Żuławkach (fimowiec od domu podcieniowego z filmu miałby blisko) wysadzony w 1945 przez saperów niemieckich.
Wiatrak musiałby wtedy jedynie zostać pozbawiony tych "poziomych belek" wychodzących z korpusu wiatraka i łączących się ze schodami - co widać na zdjęciu z 1936 roku.
Tylko też trudno dopasować widok z filmu do poniższej foty - ale jak już pisałem "filmujący mógł nie umieścić w kadrze poniższych budynków".
Trutnowy - kumpelka tam zamieszkuje i zaprzysięgła się, że u niej domy podcieniowe lśnią pełnym blaskiem. Niestety, nie posiada zdjęć muszę wierzyć na słowo. A może ktoś ma jakieś zdjęcia z tej miejscowości? Mireczka mówi że" jej domy" są tak sławne, że na pewno są jakieś zdjęcia w necie
Nie tylko w necie. Na dnie szuflady też można coś znaleźć.
Jeżeli dowiadujesz się o tym domu od tubylczej kumpelki, to nie taki on sławny. Choć unikat to i perła. Niżej stan domu z lat trzydziestych XX w. po renowacji. Więcej materiału w innym terminie, co by nie spalić fajnego pomysłu.
Jakoś tak to wygląda, że sam zostałem na Żuławskich stronach. Gdzie się podziewacie?
Nic to sam sobie z sobą pogadam. Dłubię trochę w przeszłości Tiegenhagen ale spokojnie nie będę Was zanudzał.
Niżej w marnej jakości kopia z kopii fot. domu podcieniowego z 1806 roku Bernharda Eppa.
W filmie - do którego link podał Gucio - przez kilkaset sekund (mniej wiecęj między 10 a 12 minutą) widać Żuławy...
Serce załomotało mocniej gdy ujrzałem przedwojenne Żuławy w kolorze. Pracujący wiatrak, krowy na łące, przeprawę promową, dom z Żuławek i nieistniejący kościół w Bogatce...
Niestety filmu Prusy 1943 nie mozna juz zobaczyc.Dlaczego?Moze w innym miejscu?Wiadomo cos na ten temat?
Ja otrzymuje tylko taki meldunek:
"Przepraszamy, ale dostawca tego filmu wideo nie upoważnił serwisu Google do wyświetlania go w tej lokalizacji."
Robie cos nieprawidlowo?Przed chwila przegladalem "Ruiny kosciola w Gnojewie" i bylo wszystko o´k.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum