Trafiłem na troche nowsze zdjęcia gdańskiego dworca i dyrekcji kolei. Zdjęcia pochodzą ze strony http://www.preussische-ostbahn.de/ i zostały zrobione przez Ulricha Schulza w 1965 r.
Witam wszystkich.. chciałbym się odnieść do zdjęcia dworca we Wrzeszczu wrzuconego przez Mikado. Dworzec jest cały w polskich flagach. Portret Marszałka wisi obok Prezydenta Mościckiego... czy Danzig Langfuhr mógl tak wyglądać w czasie WMG? Być może o czymś nie wiem... choć w istocie bryła budynku jest identyczna jak dworzec w Oliwie, co sugerowałoby jakąś bliskość.. bo ja wiem ?
Wiem, oczywiście, że PKP zarządzała koleją w WMG. zdziwiła mnie tylko ta hm...ostentacja na w sumie nieco wrogim terenie.. choć po chwili pomyślunku (czasem mi się to zdarza :-) może wtedy i tak bywalo i tak należało czynić..
i jeszcze tylko jedno.. czy naprawdę istnieje tylko ta jedna fotografia dworca we Wrzeszczu? w necie nie mogę nic więcej znaleźć..
W dniach 28 lipca - 4 sierpnia 1927 r. odbył się w Gdańsku XIX Światowy Kongres Esperantystów na który koleją żelazną przyjeżdżali zaproszeni goście z różnych stron świata.
Źródło fotografii - Austriacka Biblioteka Narodowa.
Totenkopf na Forum Nowego Portu zamieścił zdjęcie żołnierzy ładujących sprzęt na wagony we Wrzeszczu. W nawiązaniu do dyskusji z 2004 r. chciałem zapytać lepszych znawców: to, na czym te chłopaki stoją, to jest wciąż rampa czy jednak peron?
na czym te chłopaki stoją, to jest wciąż rampa czy jednak peron?
Peron raczej kiepsko nadaje się do ładowania sprzętu. Rampa umożliwia wjazd pojazdów po przetoczeniu wagonu do jej czoła co widać na planach z postu Renekka.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Można dodać że ta rampa używana była po wojnie głównie przez wojsko. Jak sobie przypominam, spaliła się też przy niej w latach 60-tych kolejowa cysterna z benzyną. Pożar powstał przy jej rozładunku na autocysternę...Smuga dymu ciągnęła się wzdłuż torów aż do Gdańska. To było wówczas głośne wydarzenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum