Witam wszystkich forumowiczów i potwierdzam informację - wieża stoi
Byłem tam dzisiaj pierwszy raz (niedawno przeprowadziłem się do Gdańska) Co prawda wcześniej odwiedziłem sąsiednie wzgórza ale w końcu odnalazłem obiekt. Pomimo lekkiej mgły nie żałuję że wszedłem, widok naprawdę wspaniały!
Zastanawiam się jak ją postawiono. Nie zwróciłem uwagi na jakieś elementy łączące ale podejrzewam że takie rzeczy (w takiej lokalizacji) spawa się cześć po części. Nie znam się na budownictwie ale może ktoś zna odpowiedź?
W sobotę, wieczorem (25.06.2011)złapałem w obiektyw przypadkiem jakąś wieżę w Oliwskim Lesie (zielony kwadracik w lewym dolnym rogu). Czy to ta? Czy jeszcze inna?
W sobotę, wieczorem (25.06.2011)złapałem w obiektyw przypadkiem jakąś wieżę w Oliwskim Lesie (zielony kwadracik w lewym dolnym rogu). Czy to ta? Czy jeszcze inna?
"Ciekawym reliktem urządzeń służących awiacji jest również, zbudowana prawdopodobnie w latach 1950., kilkunastometrowa wieża nabieżnikowa, znajdująca sie na przedłużeniu pasa startowego w Oliwie, w okolicy połączenia ul. Bażyńskiego z ul. Polanki, na wzgórzu Głowica. Metalowa, kratownicowa oświetlona konstrukcja miała za zadanie wskazywać w nocy kierunek nalotu na pas startowy, a przy starcie stanowiła ostrzeżenie dla pilota o znajdujących się tam porośniętych lasem wzgórzach morenowych. Mimo jej dobrego stanu, władze miasta postanowiły ją rozebrać do końca 2009, niemniej wskutek protestów mieszkańców nie doszło do jej demontażu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum