Polskiego Radia w WMG, oczywiście, nie mogło być i nie było.
Oczywiście, że mogło - tak samo jak mogła być np. poczta - w końcu można sobie (teoretycznie rzecz jasna) wyobrazić nawet radio polskie nadające w Berlinie - gdyby akurat obie strony zechciały dojść w tej sprawie do porozumienia.
Ale fakt, że nie było (przynajmniej z tego co wiem) - jeśli nie liczyć faktu, że Polskie Radio nadające z Warszawy można było w Gdańsku odbierać - bo o to tez mogło pytającemu chodzić.
Na znanej stronie pana Jessnera znalazłem nawet plik dźwiękowy z sygnałem An der Weichsel, gegen Osten..., jak napisał "gesendet vom Studio am Winterplatz, ausgestrahlt über die Sendeantennenanlage in Broesen". Brzeźno czy Jelitkowo, to najwyraźniej nie była wielka różnica
http://www.jessner.homepage.t-online.de/hymne.html
Adressbuch z 1937 rozstrzyga: rozgłośnia faktycznie mieściła się w budynku Naddyrekcji Poczty na placu Wintera (adres: Lastadie 41/42).
Na znanej stronie pana Jessnera znalazłem nawet plik dźwiękowy z sygnałem An der Weichsel, gegen Osten..., jak napisał "gesendet vom Studio am Winterplatz, ausgestrahlt über die Sendeantennenanlage in Broesen". Brzeźno czy Jelitkowo, to najwyraźniej nie była wielka różnica
http://www.jessner.homepage.t-online.de/hymne.html
Adressbuch z 1937 rozstrzyga: rozgłośnia faktycznie mieściła się w budynku Naddyrekcji Poczty na placu Wintera (adres: Lastadie 41/42).
A rozpoczęła nadawanie 20.września 1926 roku. (pattrz "Wydarzyło sie w Gdańsku", str. 46)
To chyba z Placu Wintera? bo z Góry Gradowej (według Glińskiego), Landessender Danzig nadawał już o ile zapamiętałem w 1922 roku.
Z Wintera. O Gradowej "Wydarzyło się..." nie wspomina. Za to o rozgłosni na Winterplatz piszą jako o nowości.
Moze na Gradowej stała tylko antena? Mogłaby wtedy retransmitować program skądinąd (np. z Królewca) bez udziału żadnej rozgłośni w Gdańsku. A mogła też służyć tylko do celów telegraficznych. Wszak Gdańsk był wtedy portem morskim...
Tam były jakieś urządzenia używane wcześniej przez wojsko... i chyba pozostawały nadal, mimo przeniesienia studia na Winterplatz, bo w 1945 r. Polskie Radio też zaczynało od studia na Hagelsbergu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum