Z okazji podwyżki cen biletów komunikacji miejskiej w Gdańsku, pojawiły się ciekawe bilety dopłaty z "ogórkiem" w tle. Ciekawe jest to że po dokładniejszym przyjrzeniu się nie zauważyłem drzwi dla pasażerów w prezentowanym autobusie. A może to wersja na Anglię i drzwi są z drugiej strony?
bilet_dopłaty.jpg
Plik ściągnięto 21870 raz(y) 67,57 KB
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 5:21 pm autobus i tramwaj
Nie... po prostu ewidentnie zdjęcie na bilecie jest odwrócone. Poniżej już nowy bilet. Coraz bardziej mi się podobają te nowe. Pewnie wiecie jaki to tramwaj?
bilet.jpg
Plik ściągnięto 21820 raz(y) 57,54 KB
Nie... po prostu ewidentnie zdjęcie na bilecie jest odwrócone. Poniżej już nowy bilet. Coraz bardziej mi się podobają te nowe. Pewnie wiecie jaki to tramwaj?
A mnie wręcz przeciwne. Dla nas jest oczywiste, że są to bilety na komunikację miejską, ale już widzę turystów pytających czy ma Pan/i również bilet z autobusem, bo tym tylko tramwajem mogę jechać, taaa?
Zdjęcie tramwaju z biletu również jest lustrzanym odbiciem oryginału, uwagę na to zwrócił mi jeden ze znanych forumowiczów, za co Mu w tym miejscu dziękuję
Nie jestem aż takim specjalistą w temacie, ale dziwny ten tramwaj. Na boku ma prawie na pewno herb Gdańska a i napis nad oknami (mimo że nieczytelny) przypomina te z gdańskich tramwajów, to jednak budzi niepokój ten numer.... Numeracja gdańskich linii z tego co pamiętam miała miejsce dość późno (chodzi mi o numery linii na tramwajach), ale takiego wysokiego numeru chyba nigdy żadna nie miała.
Otworzyłem to zdjęcie na oryginalnej stronie i tym bardziej jestem zdziwiony bo to na pewno jest Gdańsk.
Zdjęcie tego tramwaju z numerem bocznym 272 zostało wykonane w Gdańsku vis a vis budynku dawnej Komendantury / siedziby Wysokiego Komisarza / budynku Żaka
Ja myślę, że to była po prostu jakaś awaria "wyświetlacza". Możliwe, że zdjęcie wykonano w czasie wojny i nazwę docelową widoczną na wszystkich innych zdjęciach (z wyjątkiem nr 302) zastąpiono powtórzonym numerem linii żeby utrudnić życie szpiegom i dywersantom. Bo numer linii wyświetlany był na wyświetlaczach bocznych, na centralnym wyświetlano nazwę docelową. Ale to tylko takie moje domysły.
P.S. Zwróćcie uwagę, że tramwaj numer 304 ma źle przestawione numery linii, na jednym wyświetlaczu jest 2, na drugim 1. Obie linie kursowały na prawie tej samej trasie (1 kończyła bieg wcześniej, 2 dojeżdżała do Oliwy).
...P.S. Zwróćcie uwagę, że tramwaj numer 304 ma źle przestawione numery linii, na jednym wyświetlaczu jest 2, na drugim 1. Obie linie kursowały na prawie tej samej trasie...
a tramwaj nr 272 na bocznym wyświetlaczu (tym widocznym z lewego boku wozu) ma numer linii 0.
Numery na wyświetlaczu czołowym raczej nie miały wprowadzać w błąd szpiegów, czy dywersantów - pojawiły się moim zdaniem wskutek awarii lub niechlujstwa motorniczego - bo chyba nie byl to sabotaż z jego strony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum