Nie wierzę, że o to chodzi, bo jeśli mi, nieznającemu niemieckiego, to nie przeszkadza, a wręcz motywuje, to podejrzewam, że problem dotyczy czegoś głębszego.
Moim zdaniem jak najbardziej o to właśnie może chodzić. W ARz akcentuje się, może nie zawsze expressis verbis, ale często pomiędzy wierszami gdańską niezależność, czy może ściślej: nie podkreśla się więzów z Polską. Wielu ludziom, wychowanym na micie "Prapolskiego Gdańska" takie nie podkreślanie wydaje się być ostentacyjne, lub wręcz prowokacyjne.
A jeśli idzie o same nazwy - gdy mowa o Gdańsku sprzed 1945 r., używanie niemieckich nazw jest oczywiste - problem w tym, że niewielu ludzi je zna. Dlatego (jeśli w nawiasie nie ma dodanej polskiej nazwy) mogą drażnić nawet tych, którzy od wszelkich nacjonalizmów są jak najdalsi - z tej prostej przyczyny, że nie wiedzą o jakie miejsca chodzi.
A już dawanie niemieckich nazw, gdy mowa o Gdańsku współczesnym, jest moim zdaniem przegięciem w drugą stronę. Uważam, że w takich wypadkach powinno się dawać nazwę współczesną, a historyczną, o ile jest to uzasadnione, w nawiasie.
A dla mnie oprócz dwóch były nieznajome. Ale wcale mnie to nie martwi. Pozostawanie tylko internetowym "tajemniczym" - nieznanym z wizji i fonii ma też swoje uroki i dodaje specyficznego smaczku całemu uczestnictwu w Forum dodatkowego smaczku.
Po wysłuchaniu - niedosyt. Prowadzący (czy to był Włodek Raszkiewicz?) przyssał się do problemu starooffki i dla postronnego słuchacza pozostaje wrażenie, że Rzygacze zajmują się głównie gdańską leksykologią. Inne kwestie - jakby w tle, albo w ogóle pominięte. Zwłaszcza że późniejsze kontakty ze słuchaczami tych innych tematów nie ruszały - tylko starooffka...
To oczywiście nie zarzut do uczestników tylko do "nagrywacza", znam to z autopsji - z godziny rozmowy zostaje kwadrans, i zwykle nie to co by sie chciało.
Ale miło było tego posłuchać, gratulacje dla Krzyżakolożki
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum