Wysłany: Wto Gru 20, 2016 9:39 am Tolkienowie z Gdańska
Witajcie! Jestem nowy na Forum. Nazywam się Rysiek Derdziński, jestem badaczem biografii i twórczości J.R.R. Tolkiena, znanego Wam zapewne brytyjskiego pisarza.
Od wielu lat zajmuję się biografią Tolkiena i dziejami jego rodziny. Zawsze wiedzieliśmy, że Tolkienowie w XVIII w. przybyli do Anglii z Niemiec (Tolkien to niemieckie nazwisko). Dopiero niedawno dotarłem jednak do dokumentów, które dowodzą, że praprapradziadek Tolkiena, Johann Benjamin Tolkien i jego brat, kuśnierz londyński Daniel Gottlieb Tolkien przybyli ok. 1756 do Londynu z... GDAŃSKA! A potem zaczęły się kolejne i kolejne znaleziska archiwalne w Gdańsku (korzystam z Ancestry.co.uk, Gedanopedii, Waszego Forum, Google Books i własnych książek; czekam na dokument naturalizacji Daniela Tolkiena z Gdańska z 1794 - stwierdza on nabycie obywatelstwa brytyjskiego przez gdańszczanina). W tej chwili badam historię Michaela Tolkiena, znakomitego przedstawiciela cechu kuśnierskiego z Szerokiej w Gdańsku. Być może służył on w straży obywatelskiej Gdańska w końcu XVII w.
Jeżeli jesteście zainteresowani całą historią, zapraszam Was do lektury moich tekstów:
Chętnie podejmę współpracę z jakimś lokalnym entuzjastą, historykiem, który ma dojście do źródeł, które pozwolą rozjaśnić jeszcze sprawę gdańskich Tolkienów. Chętnie posłucham Waszych sugestii. To Wy jesteście specjalistami w gdańskich sprawach.
P.S. Tolkienowie przybyli do Gdańska prawdopodobnie w XVII w. z okolic Królewca, a ich nazwisko wiąże się z początkami wioski Tolksdorf/Tołkiny na terenie Prus Wschodnich (dziś k. Kętrzyna).
Dziś TVP3 Gdańsk nagrała ze mną wywiad o odkryciu. Jak pojawi się film w sieci, podam Wam link. Planujemy dalsze badania i jak będzie lepsza aura, reportaż już w samym Gdańsku.
Ja jestem z Górnego Śląska, z Katowic :-)
Za chwilę na moim blogu pojawi się informacja o Herr Christianie Tolkienie w Gdańsku z 1817
Dużo nowych informacji. Ostatni ważny Tolkien w mieście to pan Christian Tolkien (vel Tollkühn), który był urzędnikiem miejskim i antykwariuszem, a pochowano go w Kościele Mariackim w 1821.
Moje badania to coraz więcej dokumentów nt. gdańskiej rodziny Tolkienów. Zapraszam do lektury mojego bloga. Ostatnio byłem w Gdańsku, a o owocach mojej wizyty w Archiwum Państwowym można przeczytać tutaj: http://tolkniety.blogspot...olkienow-w.html
Szukam informacji na temat innych członków rodziny Tolkienów w mieście. Na razie wiem już bardzo wiele na temat mistrza kuśnierskiego, Michaela Tolkiena i jego żony Euphrozyny, a także na temat gdańskiego antykwariusza - najmłodszego syna Michaela - Christiana Tolkiena.
Proszę Was o pomoc. Może w czasie swoich badań natknęliście się już na gdańskich Tolkienów? Szukam więcej dokumentów na temat Christiana Tolkiena (prawdopodobnie brata Michaela) oraz na temat jego synów, Daniela Gottlieba i Johanna Michaela. Ten ostatni był prapradziadkiem J.R.R. Tolkiena!
Proszę Was o pomoc. Może w czasie swoich badań natknęliście się już na gdańskich Tolkienów? Szukam więcej dokumentów na temat Christiana Tolkiena (prawdopodobnie brata Michaela) oraz na temat jego synów, Daniela Gottlieba i Johanna Michaela. Ten ostatni był prapradziadkiem J.R.R. Tolkiena!
Wejdz na niemiecka wyszukiwarke "Familie Tolkien".
Tam masz info. idace wstecz do 18. wieku.
Moge tez pomoc z niemieckim, bo mam tez dyplom tlumacza, ale nie pracowalem jako taki.
Udało mi się już odnaleźć najważniejsze dokumenty dotyczące rodziny Tolkienów w Gdańsku. Ojcem tej rodziny był mistrz kuśnierski Michael Tolkien, który przybył do Gdańska z Krzyżporka w Prusach Książęcych w 1724. Znalazłem też całe pokolenia jego przodków w samym Krzyżporku (aż do 1610). Zapraszam po szczegóły na mój blog:
Znalazłem w końcu samego prapradziadka Profesora Tolkiena. To ochrzczony 11 czerwca 1752 w zborze Zbawiciela Johann Benjamin Tolkien. Jego rodzice to: szewc Christian Tolkien ur. 1707 w Krzyżporku i Anna Euphrosina z domu Bergholtz z Gdańska. Więcej informacji tutaj:
Szukam teraz dalszych śladów Christiana Tolkiena i jego rodziny w okolicach Zaroślaka i Głównego Miasta. Chcę też dowiedzieć się więcej o rodzicach chrzestnych Johanna Benjamina: Johannie Georgu Rohn, Martinie Wilcke, Benjaminie Sonstrom i Eleonorze Schroeder. Jego kolejna chrzestna, Euphrosina Tolkien to żona mistrza kuśnierskiego i starszego cechu kuśnierzy w Gdańsku, Michaela Tolkiena (jego syn był w XIX w. gdańskim antykwariuszem).
Czy możecie mi pomóc znaleźć zdjęcia i rysunki domów spod tych adresów?
Ten Silberhütte 7 to na razie dla mnie zagadka, bo na planie Buhsego (1866-67) widzę tylko numery od 2 do 6. Pozostałe łatwo zlokalizować, ale na zdjęcia za bardzo nie licz.
Na poniższym zdjęciu masz widok w Tagnetergasse od strony Breitegasse. Od prawej widać narożnik kamienicy Breitegasse 87, bardziej w lewo dobrze widoczne Tagnetergasse 8 i 9, potem dwie wąziutkie fasady nr 10 i "Tolkienowska" 11, i dalej stosunkowo dobrze widoczna, szeroka ale niska Tagnetergasse 12.
Jeśli chodzi o Świętojańską: nr 11 znajdował się pośrodku pierzei między ul. Szklary (Scheibenrittergasse) i Księżą (Erste Priestergasse). Dziś to niezabudowany placyk w pobliżu pomnika Świętopełka, mniej więcej naprzeciwko kamieniczki nr 69.
O ile dobrze odczytuję załączoną rycinę Johanna Carla Schultza, to po lewej widoczny jest dom Johannisgasse 12, na rogu Erste Priestergasse. Dom numer 11 jest przez niego zasłonięty.
Moje badania poszły do przodu od ostatniego wpisu. Mam za sobą przebadanie spisu mieszkańców z lat 1807-08 (z informacją o kwaterunku żołnierzy francuskich). Na wielu stronach występują tam adresy p. Christiana Tolkiena, handlarza starzyzną (przy okazji antykwariusza). Jednym z nich jest Holzmarkt nr 7 - oczywiście chodzi o Targ Drzewny i o numerację z pocz. XIX w. (Servisnummer). Na mapie Buhsego (mam m.in. wersję z podwójną, a nawet potrójną numeracją) tego domu już nie ma. W innym spisie mieszkańców ten sam zapewne adres to Silberhütte nr 7 (Hucisko). Czy macie jakiś pomysł, o który dokładnie dom może chodzić?
Podejrzewam, że to właśnie w tym domu urodził się prapradziadek J.R.R. Tolkiena. A dodam, że na znanej grafice Deischa z Targiem Drzewnym być może widzimy to miejsce właśnie z okna państwa Tolkienów (Tolkienowie mieli bliskie kontakty z "Danziger Zeitung", a być może też z "Anzeigen", do których rysował Deisch).
Badania są fascynujące, zwłaszcza, gdy udaje mi się zajrzeć do autentycznych dokumentów z XVIII i XIX w. z Archiwum Państwowego.
Poprawka! Przyjrzałem się jeszcze raz grafice i to jest widok w kierunku ulicy Garncarskiej. A zatem dom Tolkiena jest na niej widoczny po lewej stronie. Tylko który to dom? Oto jest pytanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum