Wysłany: Nie Gru 18, 2016 9:24 pm Poszukuję zdjęć,pocztówek itp. z okolic Gminy Kolbudy
Kupię, przyjmę wszelkie pamiątki z okolić Gminy Kolbud. Mogą to być zdjęcia,obrazy,pocztówki,mapy czy inne.
Jeśli chodzi o zdjęcia, pocztówki to mogą być też fotokopie dobrej jakości.
Miejscowości wchodzące w skład Gminy: Kolbudy.Lublewo,Pręgowo,Ostróżki,Czapielsk,Bielkowo,Bielkówko,Otomin,Bąkowo,Kowale,Jankowo,Łapino,Buszkowy,Łapino,Lisewiec,Babidół,Nowiny.....
Lata jakie mnie interesują to, od najdawniejszych do roku 2000
Poproszę o helpunek: mam wątpliwości, czy jest to Bielkowo jak opisał to pan Daniluk, czy raczej Folwark Bielkówko. Tego drugiego na zdjęciu żadnym nie znalazłem, ale rzecz w tym, że osoba, która była przed laty na szkoleniu organizowanym przez Zarząd Portu (który folwarkiem władał) sugeruje, że to ten obiekt. W ostatnich czasach podobno był ten obiekt we władaniu firmy DGT
Ja tam byłem, niejeden raz, ale jako mały szkrab (przed 1975) i moim zdaniem to nie było w Bielkówku, tylko w Bielkowie, ale miejsca nie jestem w stanie sobie odtworzyć - pamiętam jedynie, że dość blisko była mała elektrownia wodna
Nie wiem czy trafnie to wypatrzyłem
http://bit.ly/gógiel_Bielkówko jednak wciąż wizerunku do porównania brak
W pół drogi między centrami wsi...
Zwrócono mi też uwagę, że Bölkau gdyby dotyczyło Bielkowa powinno być jako Gross Bölkau, nie jestem w stanie ocenić takiego argumentu, ale jakoś rozumiem, że przy trzech miejscach o (niemal) tożsamej nazwie takie uściślenie ma znaczenie.
Edycia mówi:
za dużem zdjęcie zrobił trzeba było poprawić
Trudno mi się ustosunkować, myślę, że to bardziej w rejonie ul. Szkolnej.
Dawna wieś Bölkau była podzielona trochę nielogicznie: centralna część jako Gr.Bölkau = Bielkowo należała do Kartuzów, natomiast reszta jako Kl.Bölkau była wsią szlachecką i składała się z dworu i folwarku Kl.Bölkau (które obecnie leżą w sołectwie Lublewo) oraz wsi Kl.Bölkau na południe od centralnie leżącego Gr.Bölkau, czyli w dzisiejszym Bielkówku. Czyli klasztorna wieś Gr.Bölkau oddzielała szlachecką wieś Kl.Bölkau od szlacheckiego folwarku Kl.Bölkau
Mówisz- masz: czy adres Szkolna 20 (jak uczy mądry Geoportal) jest dostatecznie w rejonie ul. Szkolnej?
Mimo takiego adresu mapka gminy pokazuje, że jednak Bielkówko, bo granica biegnie Radunią...
Ja na razie odpuszczam, bo już nie mam jak dalej drążyć, ale jednak po lekturze notek w historiach sołectw widzę, że- na 75 od sta- jestem na dobrym tropie.
To jeszcze popatrzałem co leksykon z czasów wojennych o nazwie mi powie, no i przeczytawszy w końcu komentarze pod janowym wpisem, poszedłem po roz.. zdjęcie do Instytutu Herdera; efekty poniżej.
Dedykowana Napoleonowi kolorowana akwatinta (Johan Daniel Hinckel, Johann Adam Breysig, Christian Heldenwang) "Promenada w Kolbudach" ze zbiorów BG PAN:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum