Heraldycznym ptakiem Sopotu jest mewa (Larus ridibundus?), można jednak spotkać tam wiele innych ptaków, np. sowy. Poniżej dwa przykłady.
A oto pytania:
1. Gdzie (na jakich ulicach) możemy zobaczyć te ptaki?
2. Gdzie jeszcze w Sopocie można je znaleźć? Znam dwa takie miejsca.
I pytanie pozakonkursowe (nie znam na nie odpowiedzi):
3. Co oznaczają? Znak architekta, budowniczego, zwykły element ozdobny?
Odszukałem trzy następne stanowiska sów. Niektóre z ptaków są bardzo duże, może nawet większe niż ich latający kuzynowie. (Największa sowa to puchacz (Bubo bubo) - nie mylić z puszczykiem - rozpiętość skrzydeł dwa metry).
Najbardziej ucieszyła mnie najmłodsza. Widać, że nie tylko ja obserwuje zjawiska architektoniczno-ornitologiczne. Nb. jest to jeden z sympatyczniejszych i bardziej udanych przykładów nawiązywania do miejscowych tradycji.
Sporo ulic i uliczek pozostało niespenetrowanych. Zachęcam do łowów.
Trochę nie na temat: znalazłem następne sowy (na zdjęcie są dwie, razem jest ich cztery), tym razem w Bydgoszczy przy ulicy Cieszkowskiego. Ten sam budowniczy? Typowy motyw architektury przełomu wieków?
Te zwierzęta w postaci sowy i koguta zostały wykute nie przypadkowo. Jest to zamysł dekoratorski dający pewną wskazówkę. Wskazówka ta jest przeznaczona dla ludzi wtajemniczonych. Bo tak naprawdę to nic innego jak symbole używane przez masonerię.
(...)Sowa jest symbolem mądrości, cierpliwości, cechowanej widzeniem w ciemności. Odnosząc to na grunt ludzki chodzi o dostrzeganie czegoś co nie wszyscy mogą zobaczyć.
Moda na sowy nieco już przebrzmiała, teraz jesteśmy świadkami mody na gawrony (a może kruki?). Poniżej znajdziecie przykłady z sopockich parapetów z uczęszczanych ulic. Kto wie, co kryją peryferia.
Te czarne ptaszyska w zamyśle ich właścicieli mają odstraszać gołębie fajdające na parapety i balkony – może to skuteczny sposób w Kurorcie Sopot. W Gdyni nie bardzo. Sąsiedzi kilka lat temu też takie koszmary instalowali, lecz gołębie dość szybko oswajały się z ich widokiem i paskudziły nadal. Dopiero naloty stada mew uwolniły moje osiedle od tamtej plagi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum