Na początek tematu sopockich dokumentów czyli różnych papierzysk dotyczących Sopotu, proponuję dwa:
1. okładkę Sparkasse Zoppot z okresu WMG
2. pokwitowanie z parkingu strzeżonego Kąpieliska Morskiego Sopot przy molo z 74 roku
dyplom mistrzowski sopockiego piekarza Mieczkowskiego z 1947 roku
Pamiętam piekarnię, którą prowadził pan Mieczkowski znajdującą się w ruinach po hotelu Metropol lub budynku w sąsiedztwie tego hotelu. Pamiętam też nieosiągalny dzisiaj wspaniały smak wypiekanego przez niego pieczywa.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
jeden z potomków, Michał M., chodził ze mną do klasy w SP nr 7, piekiarnia była na tyłach "Kebaba", potem w latach 90-tych zrobili tam tzw. "Manhattan"
Pieczywo od Mieczkowskiego jest dzisiaj nie podrobienia. Tego zapachu nie zapomnę nigdy. Kolejek w Wigilię rano też... W latach "podstawowych" czyli 55 i dalej, jak nie chciało mi sie z uwagi na ogrom innych zadań podwórkowych, dymać z Westerplatte po chlebek na koniec Rokossowskiego i przynosiłem do domu zamówione pieczywko z pobliskiego PSSu, dostawałem opiernicz. Sankcji nie było za wiele, telewizji nie było, komputerów tyż, to co takiemu można było zakazać.
Była jeszcze druga podobna jakościowo piekarnia na Stalina ale wyleciało mi w tej chwili nazwisko. Tak na wysokości śmierdzącej spółdzielni Postęp i wyjścia z tunelu pod torami.
O to to. Chyba nawet dokładnie. Jednak w domu miałem nakaz dokonywania zakupów u Mieczkowskiego, dlaczego to nie wiem. Może nie miałem latać przez ulicę? Faktycznie, droga z domu na drugą stronę dzisiejszej Niepodległosci wiodła oczywiście "przez tory", z pominięciem niezbyt ciekawego tunelu i potem hyc między samochodami (a było ich kilka).
Ha. Mam taki sam "kwit" w archiwum domowym. Datowany 30 lipca 45. Jedynie komisja jest w innym składzie (rejon inny, bo III). Za to protokolant ten sam, niejaki Tischbein.
P
I słynny plakat wyłoniony w konkursie Bałtyckiej Agencji Artystycznej - Świat Dziecka - autorstwa córki znanych sopockich plastyków, Państwa Hanny i Tadeusza Ciesiulewiczów, Justyny, też z ery tow. Gierka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum