Wysłany: Sob Lut 09, 2013 1:02 am Nazwy - prośba o pomoc
Witajcie,
wiem, że dla takich znawców jak Wy moja prośba może wydać się wręcz banalna, ale dla mnie to bardzo, bardzo ważne. Pracuję nad pewnym tekstem i potrzebny mi jest dokładny opis tych oto pocztówki - co konkretnie na nich widać?
Nie jestem z gdańska i naprawdę nie chcę popełnić gafy...
Z góry dziękuję wszystkim szlachetnym duszom za pomoc:)
A.
To, że są to panoramy i że z Biskupiej Górki, wiedziałam...
Potrzebuję dokładnego opisu, nazw obiektów - idąc np. od lewej strony.
Tak, jak byś sam robił zdjęcie, ustawiał aparat, planował ujęcie.
Dla mnie to trudność nie do przeskoczenia, zwłaszcza że nie jestem z Gdańska...
pozdrawiam serdecznie,
A.W.
Najlepiej, gdybyś wkleiła obrazki, na których da się rozróżnić jakieś budynki i zaznaczyła cyferkami, które Cię interesują.
Mam podobne ujęcie, widać na nim:
1 - Kościół św. Katarzyny
2 - Wieża Więzienna
3 - Prezydium Policji
4 - Wielka Synagoga
5 - Kościół Mariacki
6 - Ratusz Głównego Miasta
7 - Kościół św. Trójcy
:)
To, że są to panoramy i że z Biskupiej Górki, wiedziałam...
Potrzebuję dokładnego opisu, nazw obiektów - idąc np. od lewej strony.
Tak, jak byś sam robił zdjęcie, ustawiał aparat, planował ujęcie.
W takim razie jako autor pierwszego zdjęcia ustawiłbym swój aparat w okolicy dzisiejszego zielonego garażu
To może jeszcze dodajmy, ze na synag.1 w centrum kadru od lewej (pod gazownią) to budynek dawnego Prezydium Policji a od Synagogi w prawo budynek towarzystwa ubezpieczeniowego, z trzema nieistniejącymi dziś wieżyczkami na dachu. Na planie pierwszym tył kamienicy, która od frontu, czyli od Kanału Raduni prezentuje się duużo ciekawiej (wieżyczka w centrum zdjęcia zdobiła środek tej kamienicy).
Bardzo, bardzo wam dziękuję:) to dla mnie naprawdę ważne.
I mam jeszcze jedno pytanie - tylko że nie wiem, gdzie je umieścić, a nie chcę zaśmiecać Forum. Otóż chodzi o niemieckie plany przebudowy centrum Gdańska w czasach Hitlera. Wiem, że niektóre spichrze miały być wyburzone, miały powstać jakieś koszmarne, górujące nad miastem budowle, a dołem miał iść szeroki trakt do defilad.
Czy ktoś już o tym pisał? A jak nie - to gdzie będzie najlepsze miejsce dla tego wątku?
O różnych planach przebudowy i rozbudowy Gdańska sporo jest w książce "100 lat nowoczesnej urbanistyki gdańskiej", praca zbiorowa pod red. Małgorzaty Postawki i Piotra Lorensa, wyd. PG wydz. architektury, Gdańsk 2009. Według projektów z początku lat 40., taki monumentalny gmach miał powstac na północnym cyplu Wyspy Spichrzów. Nowy, szeroki trakt (niekoniecznie do defilad) planowano utworzyć w ciągu Podwala Przedmiejskiego, miał on być połączony z planowanym gdańskim ringiem czyli obwodnicą centrum miasta. Pojawiał sie on na różnych planach rozbudowy już od lat 30.
Serdecznie dziękuję za rozszyfrowanie tej literowej łamigówki.
Najprawdopodobniej drukarz miał ciężki dzień i poprzestawiał dwie literki do góry nogami a potem już nie wychwycono tej omyłki przed samym drukiem wydawnictwa.
Zamiast „Musterzeichnerin” napisano „Musterzeichueriu”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum