Witam,
jest taka wieś na drodze do Jastrzębiej Góry o nazwie Tupadły (http://pl.wikipedia.org/wiki/Tupad%C5%82y_%28W%C5%82adys%C5%82awowo%29). Co prawda nie Gdańsk, ale może ktoś wie co tam padło?
pozdr
Bachoo
Na stronie http://www.sptupadly.nets.pl/p3.php proponuje się trzy wersje, ale moim zdaniem wszystkie wyglądają na nieco żartobliwe "etymologie ludowe"
Cytat:
Nazwa Tupadły pochodzi od:
1) rodu Tupalskich, który tu kiedyś zamieszkiwał,
2) tupania,
3) słów „tu padły wojska” – od bitwy, która rozegrała się tu w 1666 r. pomiędzy rokoszanami Jerzego Lubomirskiego a wojskami króla Jana Kazimierza
Wersję trzecią, a zapewne też i pierwszą można wykluczyć w oparciu o informację o najstarszych wzmiankach źródłowych (1224 Tapatle, 1227 Tupadla).
@Pumeks - dziękuję, ale "te" Tupadły są koło Władysławowa. Natomiast co do dat - racja!
znalazłem na oficjalnej stronie Władysławowa :
" To prastara osada rybacka, leżąca w bezpośrednim sąsiedztwie Jastrzębiej Góry, wymieniona po raz pierwszy w dokumencie z 1224 roku jako Tapatle, a w 1227 roku jako Tupadla.
Wieś Tupadły leży w bliskim sąsiedztwie Jastrzębiej Góry. Wypoczywać można tu w bardzo sielskich warunkach, rozkoszując się spokojem i ciszą. Osada ta znana już była w 1224 roku jako Tapatle, a w 1227 jako Tupadła. Z miejscem tym związana jest legenda, która głosi, iż to właśnie tutejsi rybacy wyratowali z topieli króla Zygmunta III Wazę, powracającego z nieudanej wyprawy do Szwecji." - http://www2.wladyslawowo.pl/wla/26/
Niestety więc, nazwy nie można wytłumaczyć "Tu padł Waza do morza". A szkoda ;]
pozdr
Bachoo
Być może ta nazwa powstała w sposób analogiczny jak nazwy osad służebnych, pochodzące od czynności wykonywanych na rzecz władcy. Na Pomorzu osady służebne nie występowały, ale związek z czynnością i liczbą mnogą sugeruje podobny sposób utworzenia nazwy. Nazwy osad służebnych kończyły się na -ry (Winiary, Garbary, Piekary), ale czasami przed -y mogła być inna litera (Zduny, Kobylany). Pominąłem nazwy kończące się na -iki, bo nie są tu istotne. Nie mam pojęcia, jaka czynność byłaby tu źródłem nazwy.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Ale, żeby zaszła taka analogia, to musiałoby to być w tym samym języku. A czy język w okolicach Władysławowa był w XIII wieku ten sam, co w Winiarach...?
A czy język w okolicach Władysławowa był w XIII wieku ten sam, co w Winiarach...?
Mógł być podobny w pewnym zakresie. W końcu to słowiańszczyzna. Jednak to, co napisałem, to tylko sugestia.
Nasunęła mi się jeszcze jedna sugestia;
pumeks napisał/a:
"Tapatle" kojarzy mi się ze słowem "taplać", ale to pewnie nie jest poprawna etymologia
Może tak, może nie, ale taplanie nie było tam czymś niespotykanym, bo jak określić kontakt z wodą podczas wydobywania torfu, a tamte tereny były i są bogate w torf, który był powszechnie wydobywany. Pokłady torfu są przesiąknięte wodą, która podczas kopania wysącza się ze ścian dołu i zalewa go.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum