Interesuje mnie temat tzw. "rowu pancernego" w Brzeźnie - konkretnie znajdował się w miejscu dzisiejszego deptaka na nowe molo w Brzeźnie/Zaspie.
Temat był poruszany na forum brzeźna, ale moim zdaniem nie wyczerpuje wątku
Jako młody chłopak we wczesnych latach 80 tych jeżdziłem rowerem tamtędy piaszczystą drogą do plaży, pamiętam mały ciek wodny wzdłuż ścieżki, ale jakoś nie pasuje mi to do "rowu pancernego". Czy może ktoś posiada zdjęcia tego terenu sprzed lat 80-tych XX w.?
Jak chodziłem na plażę w latach 70-tych to pamiętam ciek wodny ale to chyba nie żaden rów przeciwpancerny. Na początku lat 70-tych, w okolicy szkoły podstawowej nr 80 płynął strumień aż do morza, później obłożono go płytami, a w okolicy plaży wpuszczono go chyba w rurę i odprowadzono w głąb morza. Tylko coś z lokalizacją mi nie pasuje. Ten strumień (rzeczka) biegnie chyba w okolicy obecnego deptaku, a ja pamiętam, że na plażę chodziliśmy bliżej Przymorza, mniej więcej na wysokości bloków leningradzkich i tam był też taki rów z rzeczką. Czy były więc dwie rzeczki??? A może zawodzi mnie już pamięć?
Załączam dwa zdjęcia - skany ze starych slajdów. Na pierwszym widać rów (ten bliżej Przymorza) i betonową rurę jako przepust. Na drugim widać ujście tego strumienia. Zdjęcia zrobione pod koniec 1975 lub na początku 1976 r.
Jak chodziłem na plażę w latach 70-tych to pamiętam ciek wodny ale to chyba nie żaden rów przeciwpancerny. Na początku lat 70-tych, w okolicy szkoły podstawowej nr 80 płynął strumień aż do morza, później obłożono go płytami, a w okolicy plaży wpuszczono go chyba w rurę i odprowadzono w głąb morza. Tylko coś z lokalizacją mi nie pasuje. Ten strumień (rzeczka) biegnie chyba w okolicy obecnego deptaku, a ja pamiętam, że na plażę chodziliśmy bliżej Przymorza, mniej więcej na wysokości bloków leningradzkich i tam był też taki rów z rzeczką. Czy były więc dwie rzeczki??? A może zawodzi mnie już pamięć?
Załączam dwa zdjęcia - skany ze starych slajdów. Na pierwszym widać rów (ten bliżej Przymorza) i betonową rurę jako przepust. Na drugim widać ujście tego strumienia. Zdjęcia zrobione pod koniec 1975 lub na początku 1976 r.
Dokładnie mam takie same wspomnienia!
wąski rów - ciek wodny, który potem obłożono płytami,, a na plaży było betonowe ujście tego cieku do morza.
Wczoraj, jednak na forum brzeźna wyczytałem, że tam był rów pancerny - poprosiłem o dokładną lokalizację.. zobaczymy
juto postaram się wkleić mapę terenu z 1956 roku, którą dostałem od Alkalego z pomorskiego forum eksploracyjnego. Uwidacznia przebie całego rowu od morza, aż po tory kolejowe
dokładnie o tą mapę mi chodziło. Pomyliłem daty. Mapkę podesłał Alkali na forum pomorskich eksploracji.
Bardzo ciekawa mapa. Zwróć uwagę, że nie ma lotniska.,, hahah takie zmylenie wroga!
Tak serio.. ciekawy jest dalszy przebieg rowu patrząc w kierunku od morza.. jakie dzisiejsze ulice można pod to "podłożyć". Wydaje mi się, żę przy samych torach kolejki rów zakręcał jak wiadukt przy ul Braci Lewonieckich.
Co sądzicie?
włączcie opcje: Wybierz mapę : Plan Gdańska z 1940 roku.
Pięknie nałożone warstwy dzisiejszego planu z planem z 1940 roku, mam już przebieg z dzisiejszymi ulicami.
Stety lub niestety nic już z tego "rowu" nie pozostało!
rzeczywiście.. "zjadłem" słówko "przebieg". Winno być: na mapie z 1940 roku, też widać PRZEBIEG rowu..
Chodzi mi o to, że na mapie z 1940 roku też widać przebieg rowu pancernego.
Ciekawa jest możliwość nałożenia na aktualny plan miasta mapy z 1940 roku,, dzięki czemu można łatwiej zlokalizować "Rów".
Pytanie było post wyżej: ".. ciekawy jest dalszy przebieg rowu patrząc w kierunku od morza.. jakie dzisiejsze ulice można pod to "podłożyć". Wydaje mi się, żę przy samych torach kolejki rów zakręcał jak wiadukt przy ul Braci Lewonieckich."
Co sądzicie?
Dzięki nałożeniu planu 1940 na współczesny.... temat przebiegu rowu rozwiązał się sam.
Tylko że w związku z tym mam wątpliwość.
Jeśli rów jest już na mapie z 1940 r., to kto i przeciw jakim czołgom go wykopał?
Oraz: co kopał mój dziadek i inni mieszkańcy Brzeźna na początku 1945? a może tylko naprawiali rów istniejący już wcześniej?
Oczywiście nie
To, co widać na wcześniejszych mapach (nawet z przed epoki broni pancernej), to koryto strumienia. Przed wybudowaniem ujęcia wody w rejonie obecnej ul. Doroszewskiego potok wypływający z dol. Samborowo (Heriettental) kierował się na wschód, wzdłuż ul. Abrahama; w Mühlenhof napędzał ten młyn (Mühle) i dalej poprzez Zaspę docierał do morza. Ujęcie wody powstało na przełomie wieków i od tego czasu woda dalej nie płynęła. Koryto strumienia zostało zasypane, aż do terenów lotniska, ale jego końcowy odcinek pozostał jako odwodnienie niecki na południe od Białego Dworu. To ten rów jest na mapie z 1940 r., a dla powstrzymania Sowietów pogłębiono go i chyba poszerzono jego dno.
Oczywiście nie
To, co widać na wcześniejszych mapach (nawet z przed epoki broni pancernej), to koryto strumienia. Przed wybudowaniem ujęcia wody w rejonie obecnej ul. Doroszewskiego potok wypływający z dol. Samborowo (Heriettental) kierował się na wschód, wzdłuż ul. Abrahama; w Mühlenhof napędzał ten młyn (Mühle) i dalej poprzez Zaspę docierał do morza. Ujęcie wody powstało na przełomie wieków i od tego czasu woda dalej nie płynęła. Koryto strumienia zostało zasypane, aż do terenów lotniska, ale jego końcowy odcinek pozostał jako odwodnienie niecki na południe od Białego Dworu. To ten rów jest na mapie z 1940 r., a dla powstrzymania Sowietów pogłębiono go i chyba poszerzono jego dno.
No proszę! To wyjaśnia sprawę. Przebieg rowu jest jednak zgodny z tym wcześniejszym strumieniem?
ps.
fajne emotikony
_________________ "Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum